Gespeeld: Borderlands 3 met FL4K – De Vault Hunters van Borderlands 3 zijn aardig indrukwekkend en mijn persoonlijke favoriet was eigenlijk al bepaald, namelijk Zane. Totdat 2K Games ons uitnodigde om de game te gaan spelen met een nog te onthullen Vault Hunter: FL4K. Dit veranderde alles, want zonder enige boe of bah staat FL4K nu ver bovenaan mijn lijstje als ultieme favoriet in Borderlands 3. Deze kast van een Vault Hunter weet zijn dieren te temmen als Action Skill en komt met drie uiteenlopende en eigenaardige huisdieren. Hij heeft namelijk een Spiderant Centurion, Guard Skag en Jabber Sidekick in zijn arsenaal. Hoe ons dat beviel? Dat check je in deze hands-on.

Ontmoet FL4K

FL4K is geen menselijke Vault Hunter, dit in tegenstelling tot de andere personages waar je mee kunt spelen. FL4K is namelijk een robot aangestuurd door kunstmatige intelligentie (en in dit geval door jou). Gelukkig is hij niet alleen, want zijn huisdieren staan hem bij waar hij mogelijk tekort schiet. Wie een wat stoerder personage zoekt om Borderlands 3 mee te spelen, zal bij FL4K zijn heil kunnen vinden. FL4K is een stoere robot met een directe, maar korte manier van communiceren, die we uitgebreid tijdens de meest recente hands-on hebben mogen ontdekken.

Om een goede feeling van deze Vault Hunter te krijgen, kregen we de eerste anderhalf uur van de storyline te spelen. Gedurende deze tijd kregen we ook een goede indruk van hoe het verhaal zich ontpopt, wat er gaande is en hoe de progressie van de missies en zijmissies verloopt. Zoals je in onze eerdere hands-ons hebt kunnen lezen, bevalt Borderlands 3 echt heel erg goed. We hebben nu met alle Vault Hunters kunnen spelen en het is na al deze speelsessies inmiddels wel duidelijk dat Borderlands 3 echt een fantastische game gaat worden. De Vault Hunters zorgen voor veel variatie en zal vooral spelers die de game graag meerdere keren uitspelen bekoren. Want alhoewel ik FL4K tot nu toe de meest interessante vind, heb ik nog altijd een zwak voor Zane en Moze, waar ik de game ook dolgraag mee wil spelen.

We hebben met FL4K dus het begin kunnen spelen, terwijl zijn gehele skill tree nog leeg was en bij een latere speelsessie, waar we straks op terugkomen, mochten we hem ook als een level 22 Vault Hunter uitproberen. Wat overigens het vermelden waard is, is zijn pagina op de officiële Borderlands-website. Hier kun je namelijk zelf de skill tree van deze Vault Hunter ontdekken en bekijken wat de mogelijkheden zijn, mocht je jezelf alvast wegwijs willen maken in de opties die je met FL4K straks gepresenteerd krijgt. Wij hebben ook mogen spelen met deze tree, maar zijn vooral gefocust gebleven op de verschillende huisdieren.

Je kunt namelijk een huisdier uitkiezen waarmee je de game wilt ontdekken en elk huisdier heeft zo zijn eigen specialiteiten. Je kunt voor FL4K één action skill selecteren en tegelijkertijd één huisdier meenemen. Onze grote favoriet bleek zijn pitbull, de SKAG. Dit oh zo lief ogende beestje gedraagt zich als een hond en wie houdt nu niet van zo’n trouwe viervoeter aan je zijde? De Skag heeft tevens een gigantische hoorn op zijn neus, erg handig voor het doorspiezen van de kruis van vijanden. Hij is een echte vechter en soms moet je hem even reviven als hij het weer eens te bont heeft gemaakt. Verder heb je een Centurion tot je beschikking, die uiterst interessant is wanneer je voor een stealth approach met je sniper kiest. Op lange afstanden kunnen deze gekke vogels namelijk behoorlijk wat schade aanrichten, zonder dat je dicht in de buurt van je vijand hoeft te zijn. Dan is er de Jabber nog, een kleine rakker die met zijn eigen gun en EHBO-doos vaak een redder in nood is. Hij kan je reviven, geeft je increased damage voor je wapens en is een snelle jongen.

blank

Eden-6

Om ook een volwassen FL4K mee te kunnen maken, hebben we een reisje mogen maken in onze savegame, waarop we een level 22 FL4K voor onze kiezen kregen en gedropt werden op de planeet Eden-6. Op deze tropische planeet kregen we te maken met een setting van de game die we nog niet eerder hebben gezien. Eden-6 is een jungle planeet waarop prachtige planten en de meest unieke wezens te vinden zijn. Met een aantal dikke wapens in ons arsenaal en een goed gevulde skill-tree, konden we hier op pad gaan. De eerste missie die we te spelen kregen ging onder leiding van een teddybeer die we in een mech moesten plaatsen.

Deze teddybeer is grappig genoeg ingesproken door niemand minder dan Ice-T, dus een flinke dosis humor kwam wel aan deze missie te pas. Hij leidde ons naar de uiteindelijke eindbaas die inmiddels een stuk sterker was dan de eindbazen waar we in het begin van de game mee te maken kregen, dus dat was heel even slikken. Toch hebben we uiteindelijk een enorm fantastisch gevecht mogen ervaren en de humor in de game is echt top notch. Combineer daar een droogkloot als FL4K mee en je hebt een uitstekend recept voor vertier en dat is dan slechts het topje van de ijsberg.

blank

Onze tweede missie op deze planeet had echter wat meer te maken met de echte bazen van het eiland in kwestie, namelijk de Jabbers, die het gedrag van apen hebben overgenomen. Zij runnen deze planeet en dat ga je merken, ook wanneer je hun koninkrijk binnenkomt om te spreken met de opperaap. We sprongen in gigantische bomen van platform naar platform en voelden onszelf als het ware de koning van de jungle terwijl we de Jabbers één voor één aan het afknallen waren. Dit bracht tevens het besef dat de gameplay van Borderlands 3 enorm uitdagend en variërend kan zijn met interessante achtergrondverhalen, omgevingen en gameplay mechanieken.

Toegankelijk voor nieuwkomers

Iets waar ik mijzelf, overigens als niet zo’n doorgewinterde Borderlands-speler, nogal zorgen om maakte was de toegankelijkheid van de game. Actie/shooter RPG’s an sich kunnen mensen afschrikken om in te stappen, helemaal bij al bestaande franchises. Ik sprak hierover met Christopher Brock, senior producer bij Gearbox Software. Hij vertelde mij dat de studio er zich van bewust is dat de laatste Borderlands-game alweer zeven jaar oud is. Dit houdt dus in dat Borderlands 3 ook een doelgroep kan/moet aanspreken die zeven jaar geleden mogelijk nog niet eens oud genoeg was om deze franchise te mogen dan wel kunnen ervaren. In de snelle wereld waarin we nu leven is het ook moeilijker om wat oudere games aan de man te brengen, al is de Handsome Collection een uitstekend initiatief geweest. Maar alsnog moet er een nieuw publiek worden aangesproken.

Volgens hem heeft Gearbox (en wij kunnen dat bevestigen) er alles aan gedaan om het RPG-element zo toegankelijk mogelijk te houden. Het kan best zijn dat je hoofd van de skill-trees en Action Skills eerst gaat tollen, maar de uiteindelijke gameplay in de core van de game is juist heel makkelijk om op te pakken. De gunplay van Borderlands 3 is namelijk tot in de puntjes uitgewerkt, wat het fijnste aan deze gehele game is. Het RPG-element kun je met minimale inspanning beheren, terwijl je ontzettend kunt gaan genieten van de gunplay. Alhoewel het dus een actie/shooter RPG betreft, pak je het schieten en het verbouwen van al je wapens zo makkelijk op, dat je al snel geïnvesteerd raakt in de wat ingewikkeldere elementen. Deze balans moet ervoor gaan zorgen dat nieuwkomers geïnteresseerd raken in Borderlands 3 en de kans is groot dat je op slag verliefd raakt wanneer je de game probeert.

blank

Voorlopige conclusie

Net als bij onze hands-on met Moze is het ook hier weer een beetje moeilijk om er een voorlopige conclusie aan te verbinden. Wel kunnen we, eigenlijk opnieuw, bevestigen dat het met Borderlands 3 helemaal goed zit. Hoe meer we van deze game spelen, hoe meer planeten en eindbazen we mogen ontdekken en hoe zekerder we van onze zaak worden. Borderlands 3 wordt gewoon echt een hele goede game en Gearbox lijkt wat ons betreft goud in handen te hebben met deze game. Als niet zo’n enorm doorgewinterde Borderlands speler merk ik ook dat men de game heel toegankelijk heeft gemaakt en dat gaat ervoor zorgen dat heel veel nieuwe spelers gaan genieten van de nieuwste telg in het Borderlands-universum en het eigenaardige stijltje dat hierbij hoort.