Need for Speed: Payback was in de kern een prima racer, maar de economie van de game zorgde ervoor dat er veel van het speelplezier verloren ging. Doordat Star Wars Battlefront II en EA onder vuur lagen vanwege te veel gebruik van surprise mechanics en lootboxen, werd de game uiteindelijk aangepast.

De Speed Cards bleven wel, maar werden minder schaars en makkelijker om te behalen via de normale gameplay. Hierdoor is Need for Speed: Payback uiteindelijk een prima game geworden, al had het nog steeds veel beter kunnen zijn zonder al die gekkigheid.

Op Reddit is nu door Ghost Games duidelijkheid gegeven over hoe ze dit aanpakken bij de release van Need for Speed: Heat. Een ontwikkelaar meldt het volgende: “There are no lootboxes in NFS Heat and there won’t be,” en hetzelfde geldt voor de “suprise mechanics”. Ze beloven dus ook meteen deze niet op termijn toe te voegen.

Lootboxen zijn leuk voor de uitgever, maar als speler wil je gewoon een complete game kunnen spelen zonder dat alles ingericht is op het uitgeven van meer geld. Wel gaat EA een ‘time-save pack’ aanbieden, zodat je bepaalde auto’s en onderdelen sneller kunt unlocken, waardoor je niet hoeft te grinden. Nu nog maar hopen dat dit de economie binnen Heat niet negatief zal beïnvloeden.