Gespeeld: Watch Dogs: Legion – Watch Dogs heeft een aparte geschiedenis. Waar het eerste deel een hele vette identiteit kende en ook zeker een vermakelijke game was, stelde het toch ietwat teleur door beloftes die helaas niet helemaal waar werden gemaakt. De tweede Watch Dogs ging weer voor een compleet andere stijl, die kleurrijker en ergens wat meer in de sferen van de hippies was. De hypetrain was minder aanwezig en de stijl viel bij fans van het eerste deel niet geheel in de smaak. Nu met Watch Dogs: Legion gaat Ubisoft wéér een andere kant op, maar de eerste stapjes die we mochten zetten in Londen zijn ons gelukkig erg goed bevallen.

Iedereen is het hoofdpersonage

De hoofdzaak van Watch Dogs: Legion is de mogelijkheid om iedereen in Londen te kunnen rekruteren. Ja, écht iedereen. De gewone burger, maar ook personen tegen wie je het in sommige situaties moet opnemen. Mocht dat voorkomen, dan kan je er in zulke situaties voor kiezen om mensen te sparen, die wellicht de potentie hebben om bij je eigen Dedsec crew te voegen. Uiteraard kan je ook de andere kant op gaan en iedereen direct uitschakelen, maar dat kan weer een effect op het verdere verloop van het avontuur hebben. Je hebt dus de vrije keuze in wat je doet en wat de NPC’s in dit deel zo interessant maakt, is dat elk personage zijn eigen unieke specialiteiten, vaardigheden en ook karakter heeft, wat voor diversiteit zorgt.

Een leuk voorbeeld hiervan is dat een cut-scène heel anders kan verlopen, afhankelijk van welk personage erin zit, wat weer afhankelijk van jouw keuze is. De één is een Brits, beleefd figuur, de ander zou zo in een Guy Ritchie film passen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden onder de karakters die je in de metropool treft. Elk persoon heeft ook zijn eigen mening over Dedsec, wat weer van invloed kan zijn op je beslissing in bepaalde situaties. Voorstander, tegenstander of gewoon neutraal. Iedere individu en zijn/haar houding tegenover Dedsec zal in de game daadwerkelijk bepalend zijn in hoeveel moeite het jou gaat kosten om hem of haar voor jouw team te rekruteren. Dat maakt Watch Dogs: Legion echt anders ten opzichte van de voorgaande delen, gezien diversiteit een grotere rol dan ooit speelt.

Voor ieder wat wils

Zoals eerder omschreven heeft elk personage dus zijn eigen plus- en minpunten. Daarnaast mag jij een persoon nadat deze zich bij jouw team heeft gevoegd een bepaalde rol toewijzen. Afgezien van dat je in eerste instantie al kan bepalen wie je opneemt, heb je ook nog invloed op de hiërarchie om zo een effectief collectief te ontwikkelen dat in meerdere aspecten gespecialiseerd is. Hierbij krijg je de keuze uit verschillende aspecten waar je personages aan toe kan wijzen. De opties zijn: combat, stealth en hacking. De beste rol voor elk personage spreekt over het algemeen wel voor zich aan de hand van het karakter dat ze hebben. Je gaat bijvoorbeeld niet iemand, die extra geweer damage doet, als hacker inzetten.

blank

Zodra je de rol hebt toegewezen aan een gerekruteerd individu, begint de lol eigenlijk pas echt. Elk karakter kan op zichzelf in level stijgen en vervolgens dus extra skills vrijspelen die weer van pas kunnen komen in zijn of haar specialiteit. Deze skills zijn dus gebaseerd op de rol die jij hebt toegewezen aan de persoon in kwestie, maar onthoud dat de tijd en moeite die jij in een karakter steekt met een sisser kan eindigen, we hebben namelijk te maken met permadeath. Gaat iemand uit jouw leger tijdens een missie dood, dan is die persoon ook gewoon echt dood. Dat klinkt vanuit de derde persoon als een “ver van je bed show”, zij het niet dat uitgerekend jij deze personages onder de duimen krijgt. Hierdoor zal je het avontuur ook op de meest uiteenlopende manieren ervaren, omdat je telkens alle kanten op kan gaan met de personages.

Goed verzorgd

Qua algehele gameplay is Watch Dogs: Legion in essentie niet veel veranderd ten opzichte van de voorgaande delen. Je kan nog altijd naar hartenlust elektronica door heel Londen heen hacken en voor eigen gewin gebruiken. Zowel in actie, alsook in praktische situaties. Nieuw zijn dan weer de drones, die jij kan overnemen om bijvoorbeeld een locatie te verkennen alvorens jij daar naar binnen gaat. Ook kan je deze objecten gebruiken om moeilijk bereikbare plekken te bereiken, wat dus voor nieuwe mogelijkheden zorgt. Verder is de gunplay weer prima, alleen beviel het autorijden ons nog niet helemaal. Dit voelde toch nog wat te zweverig aan, maar de aanwezige ontwikkelaar vertelde dat het om een alpha versie ging en dat hier zeker nog aan wordt gewerkt, dus dat zou goed moeten komen.

blank

In Watch Dog: Legion bezoek je natuurlijk ook een nieuwe stad, ditmaal in Europa en Londen wordt op een bijzondere manier tot leven gebracht, vooral gezien de setting. Engeland zit in een totale crisis na de Brexit, met als gevolg dat veel mensen werkloos zijn geworden, maar ook de criminaliteit is gestegen onder het totalitaire regime dat in de game de scepter zwaait. Een paar van de bekende landmarks uit Londen zijn te bewonderen in Watch Dogs: Legion, maar de kenmerkende sfeer die Londen tot zo’n populaire vakantiebestemming maakt is verdwenen, omdat er een bepaalde negatieve sfeer hangt naar aanleiding van de situatie die is ontstaan na de Brexit.

En jawel, onze speciale complimenten voor de audio. Eén van onze vragen sinds de aankondiging is van een antwoord voorzien. Het vinden van een dubbele voice-actor is verdomd lastig in de stad en dat is toch wel een ding met zo’n levendige omgeving. Volledig uniek zal iedereen natuurlijk niet zijn, maar je moet goed je best doen wil je overeenkomende stemmen tegenkomen en dat betekent simpelweg dat Ubisoft hier heel veel werk in heeft gestoken en dat is toch wel een prestatie. En dat is dan iets wat we constateerden in een uurtje spelen. Duidelijk is dat er ontzettend veel typetjes te vinden zijn in de metropool en dat maakt het verkennen en ontdekken van Londen natuurlijk alleen maar leuker.

blank

Voorlopige conclusie

Wij zijn onder de indruk van Watch Dogs: Legion, want de game belooft een unieke ervaring neer te gaan zetten met honderden, zoniet duizenden mogelijkheden als het aankomt op het personage en dus het individuele karakter waar je mee speelt. De gameplay formule is op veel fronten veelal hetzelfde gebleven, maar natuurlijk behoorlijk gefinetuned en dat is iets wat we goed hebben kunnen ervaren tijdens onze speelsessie. We hebben nu een introductie gehad tot het Londen van na de Brexit en dat, laat Boris Johnson het maar niet horen, beviel ons prima. Watch Dogs: Legion is zowel erg herkenbaar in veel elementen, maar het brengt ook genoeg nieuwe aspecten en met name diversiteit en dat is wat de game een meerwaarde lijkt te geven.