Gespeeld: SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated – De tijd vliegt. Iets waar je veelvuldig bij stil kan staan of iets wat je zo nu en dan kan realiseren als zich een historisch moment plots voordoet. Dat moment deed zich voor toen we SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom op de gamescom gingen bekijken. Het is maar liefst 20 jaar geleden dat SpongeBob SquarePants voor het eerst op televisie uitgezonden werd, iets wat de wat oudere gamer vast nog wel kan herinneren. De game in kwestie is iets jonger, gezien die in 2003 uitkwam, maar dat is inmiddels ook al 16 jaar terug. THQ Nordic vond het daarom tijd om de vrolijke spons terug te brengen naar de huidige generatie consoles.

Allemaal verbeteringen

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom kreeg toen de titel uitkwam voor de PlayStation 2 mooie cijfers, maar het was ook weer niet die nieuwe mijlpaal in het land der platformers. Een degelijke game die leuke dingen deed en een enigszins jonge publiek moest aanspreken. Destijds kon de game echter wel als vrij lastig ervaren worden op bepaalde momenten en dat is een aspect dat nu onder handen is genomen voor de nieuwe uitgave, die de extra term ‘Rehydrated’ in de titel erbij gekregen heeft, wat het een hele mond vol maakt. De ontwikkelaar spreekt van een remaster, maar in de praktijk kent de game meer dan alleen een grafische oppoetsbeurt.

De camera is aangepakt, waardoor die veel soepeler te controleren valt en dat geeft je tijdens het spelen veel meer overzicht op de situaties. Hierdoor is de game net wat beter speelbaar, ook voor de wat jongere gamer. In die zin mogen we van een technische verbetering spreken en dat zien we ook terug in de framerate, waarbij het doel is om constant 60 frames per seconde aan te bieden. Verder is het grafisch natuurlijk geheel aangepast op de hedendaagse standaard en daarover kunnen we je vertellen dat het er meer dan degelijk uitziet. Oké, het is technisch niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de ‘reimagining’ van Ratchet & Clank, maar netjes ziet het er zeker uit.

Simpel, maar leuk

Gezien dit een titel is voor een wat jonger publiek houdt de ontwikkelaar de game in elk opzicht toegankelijk en op bepaalde fronten wordt het zelfs toegankelijker gemaakt. Een belangrijk onderdeel dat hierin meetelt is dat je bij eindbazen bijvoorbeeld iets meer tijd krijgt om een aanval te plaatsen. In het origineel moest je razendsnel reageren en dat kan frustratie – met name bij jonge gamers – snel in de hand werken als de ‘window’ voor je actie té klein is. Daarin zit nu iets meer speling, wat het net wat gemakkelijker moet maken. In de praktijk betekent dit alsnog een uitdaging, want tijdens een baasgevecht wordt nog steeds een snel reactievermogen van je gevraagd, zo hebben we zelf ondervonden.

blank

De game kent dus wat uitdaging in dat soort gevechten, voor de rest is het in alles een relatief simpele platformer. Je wandelt door ontzettend kleurrijke levels heen en je vecht tegen allerlei gespuis die je pad probeert te versperren en ondertussen spring je letterlijk van platform naar platform. Nergens heel bijzonder, wel vermakelijk. Dit dankzij de nette visuele kwaliteit en de voice-acting die op orde is. In alles is deze uitgave een degelijke upgrade ten opzichte van het origineel en dat maakt het voor de spelers van het origineel erg herkenbaar, iets wat ongetwijfeld erg gewenst is door liefhebbers.

Meer content

In aanvulling op het basis avontuur biedt SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated het één en ander aan nieuwe content. Zo vertelde de ontwikkelaar tijdens de presentatie en hands-on dat ze alle content die destijds de game niet gered heeft, nu alsnog in de titel verwerkt hebben. Hierdoor is de game uitgebreider dan het origineel en ook is het mogelijk om de game online en lokaal in coöp te spelen, wat een geheel nieuwe modus is. Die is te spelen met twee man en hierbij heb je keuze uit drie personages: SpongeBob, Patrick en Sandy. Ook zal de game nog over een coöp horde modus beschikken die je extra gameplay biedt in de vorm van het bevechten van golven vijanden.

blank

Voorlopige conclusie

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated lijkt een prima remaster te worden van het origineel waarbij de ontwikkelaar het zichzelf niet gemakkelijk maakt. Natuurlijk is het grafisch allemaal opgeleukt en ook de technische prestatie van de game zal beter zijn. Zo zal de camera beter te besturen zijn en de framerate zal hoger liggen dan voorheen. Maar buiten de bestaande content om krijg je ook nog destijds geknipte content en nieuwe coöperatieve features en dat zorgt natuurlijk voor een langere speelduur. Van wat we hebben kunnen spelen voelt het als een degelijke platformer aan, die voldoet aan de hedendaagse standaard. Al is het misschien wat simplistisch, maar dat is met het oog op de doelgroep natuurlijk begrijpelijk.