Gespeeld: Bee Simulator – Binnen games is er een wildgroei aan simulators te vinden de laatste tijd. Voor vrijwel alles is tegenwoordig iets verkrijgbaar. Van boer worden tot pc’s in elkaar sleutelen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Bigben en VARSAV Game Studios hebben binnen de simulators ook weer iets gevonden wat er nog niet was en dat is vliegen in de grote wereld als een bij. Bijen zijn belangrijk voor het in stand houden van het ecosysteem en hoewel Bee Simulator je geen wetenschappelijke presentatie van hun nut zal geven, is de game naast entertainment ook educatief.

Vliegen zo vrij als een bij

Bee Simulator is een game die zich richt op een wat jonger publiek. Dat werd meteen duidelijk toen we de controller wederom konden oppakken om met de titel aan de slag te gaan. De toegesnelde ontwikkelaar begon vervolgens honderduit te vertellen over wat ze met de game willen bereiken, wat je kan doen en meer. Dat je kan vliegen als een bij staat buiten kijf, gezien dat letterlijk de basis van de gameplay vormt. Dat zal je min of meer de gehele tijd moeten doen en de opdrachten die je voor je kiezen krijgt is dat je veelal verschillende items moet verzamelen. Dit voor de honingraad of voor andere nader gespecificeerde doelen.

Dat vertaalt zich naar de gameplay op de meest simplistische manier. Namelijk door cirkels heenvliegen en dat zo snel mogelijk. Het is oersimpel en weinig bijzonder, maar wel leuk vermaak omdat het vrij rond kunnen vliegen erg prettig en soepel gaat. Om niet teveel in herhaling te vallen weet de ontwikkelaar wel wat variatie in de gameplay aan te brengen. Zo zul je naarmate je verder in de game komt steeds meer gebieden vrijspelen waar je heen kunt vliegen en dat is zowel in erg natuurlijke omgevingen alsook gebieden waar veel mensen te vinden zijn, zoals Central Park in New York City.

Hier zul je verschillende opdrachten en mogelijkheden vinden en het is aan jou om hier aan mee te doen. De game zal je niets verplichten, zodat je de progressie volledig zelf in de hand hebt. Afwisseling ten opzichte van bepaalde zaken verzamelen vinden we terug in races waarbij we op hoge snelheid een andere bij moeten volgen, maar ook gevechten komen voorbij. Het kan zijn dat je een andere bij treft die niet zo gecharmeerd is van jouw aanwezigheid en dan kan je ervoor kiezen om te ‘battlen’. Dan word je tegenover de ander geplaatst en is het zaak om de aangegeven knoppen in te drukken om zo als winnaar uit de bus te komen. Weinig bijzonder, maar het biedt wat afwisseling.

blank

Leer alles over bijen

Het voornaamste in Bee Simulator is dat je gebieden verkent, verschillende gameplay opdrachten aanneemt en spul verzamelt. Op die manier zul je voortgang boeken in de game en zo kun je weer nieuwe locaties vrijspelen. In alles is de gameplay simpel van opzet, omdat het voor een jong publiek is bedoeld. Omwille van die reden biedt Bee Simulator ook de mogelijkheid om in coöp gespeeld te worden, zodat het leuk tijdverdrijf is voor kinderen samen met hun ouders. Dat benadrukt eens te meer wat de doelgroep is, maar dat betekent niet dat de wat oudere gamer het links moet laten liggen.

Tijdens onze speelsessie hebben we 30 minuten rondgevlogen en ons eigenlijk best wel goed vermaakt. Soms kan het geen kwaad om iets te spelen wat niet heel complex in elkaar steekt en wat erg ingewikkeld is om te doorgronden. Het is heerlijk ontspannen en tegelijkertijd probeert de game je nog wat bij te brengen over bijen. Dat zal de game op een subtiele manier doen zonder dat je geconfronteerd wordt met een enorme hoeveelheden informatie. Het zijn als het ware snacks en zo leer je terwijl je de game speelt ook nog wat. Dat is overigens ondergeschikt aan de gameplay, want dat is waar de grootste focus van de ontwikkelaar op ligt.

blank

Voorlopige conclusie

Bee Simulator heeft iets grappigs over zich en dat komt voornamelijk door het idee. Het is niet alledaags, maar in de praktijk pakt het wel goed uit. Grafisch is het best netjes te noemen en het vliegen gaat als een zonnetje. De gameplay opdrachten zijn weliswaar heel erg simpel, maar in coöp met bijvoorbeeld een jong kind kan dit hartstikke leuk zijn. Ondertussen brengt de game je wat meer bij over bijen en hun effectieve nut op deze planeet en zo bedient de game de gamer zowel qua entertainment als vanuit een educatief perspectief. Bee Simulator zal nergens qua gameplay origineel of baanbrekend zijn, maar wat we speelden beviel best wel goed. Lekker ontspannen een beetje rondvliegen is namelijk soms best wel fijn.