In actie gezien: DCL – The Game: FPV Drone Racing – Drones zijn de toekomst, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. De efficiënte apparaten worden voor steeds meer toepassingen gebruikt en naast een professionele inzet, is er natuurlijk ook nog een breed scala verkrijgbaar voor consumentengebruik. Gezien mensen in alles een competitie zien is het niet gek dat er inmiddels ook drone kampioenschappen gehouden worden en dat kan natuurlijk ter inspiratie dienen voor een game. Drone Champions League is in ontwikkeling en het betreft hier een game die gelinkt is aan de officiële sport.

Droneraces zijn spectaculair

Als je ooit een dronerace hebt gezien, dan kan je vast beamen dat het er spectaculair uitziet. De deelnemers vliegen via een first-person camera in de drone met de apparaten mee terwijl ze op hoge snelheid een bepaald parkour afleggen. Hoe beter je de drone onder controle hebt, des te sneller de finish bereikt zal worden. Dat als toeschouwer bekijken is leuk, gezien het vaak een kleurrijk geheel is. Dat vanuit de ogen bekijken van de piloot is echter wat het spectaculair maakt, gezien drones ontzettend wendbaar en snel zijn. Wedstrijddrones zijn echter niet goedkoop en dan is een game natuurlijk een praktische tussenoplossing.

De ontwikkelaar van Drone Champions League presenteerde de game op de afgelopen gamescom en ze nemen het bijzonder serieus. Dat betekent dat alle simulatie extreem accuraat is, naar eigen zeggen weliswaar, en dat alle aerodynamica is meegenomen in het ontwikkelen van de game. In andere woorden: in deze game krijg je de meest realistische dronerace ervaring die je wensen kan. Dit is uiteraard wel te customizen, want door de hoge snelheid en de wendbaarheid kan de situatie ontstaan dat je of het overzicht kwijtraakt of erger nog; dat je misselijk wordt, maar daar is wat op gevonden.

Voor nieuwkomers en pro’s

Ben je volledig nieuw? Dan is de simpele besturingsoptie het meest interessant, hierbij dien je alleen gas te geven en te sturen. De game zal zelf de hoogte bepalen. Ben je meer geoefend, dan zal je ook zelf de hoogte kunnen bepalen, waardoor je een redelijk goed gevoel hebt ten opzichte van hoe het in werkelijkheid gaat. Maar er is meer dan dat, voor de echte professionals is er nog een ‘Acrobat’ modus en die biedt 100% controle over de drone, zoals dat ook in het echt gaat. Dat is de meest uitdagende, maar ook leukste vorm van controle. Je kan dan ondersteboven vliegen, extreme snelheden bereiken en je hebt toegang tot alle extra mogelijkheden die de drone kent.

blank

Op die manier probeert de ontwikkelaar alle spelers te voorzien van goede mogelijkheden om in te stappen in Drone Champions League. Leuk detail is dat de pc-versie van de game ook bestuurd kan worden met een echte drone controller. Uiteraard vroegen we na of dat ook op de PlayStation 4 kan en hoewel ze het bij Sony hebben gevraagd, gaat het niet door vanwege licenties en keuringen. Een domper, maar mocht je zo’n controller hebben liggen en een goede pc hebben, dan is dat eventueel nog een optie. Het zou de speler tot absolute precisie controle moeten geven over de drone in de game, aldus de ontwikkelaar. Interessante feature dus.

Race en boek progressie

In de singleplayer van Drone Champions League zul je verschillende evenementen vinden. Dit kunnen gewone races op diverse locaties zijn, maar ook Time Trials en je kunt op de beschikbare locaties vrij rond vliegen. De competitieve races zijn echter wat telt en daarin zit nog een verlengstuk in de vorm van een multiplayer. Door in dergelijke races goed te presteren, zul je credits verdienen en die kun je opsparen voor het unlocken van nieuwe drones en cosmetische content. Tegelijkertijd zul je ook nieuwe races vrijspelen en zo baan je je een weg door de game heen die je naar allerlei locaties over de hele wereld brengt. Zo zagen races op bergtoppen met mooie uitzichten, maar ook een vrije rondvlucht in het centrum van een stad. Aan diversiteit in omgevingen dus geen gebrek.

blank

Voorlopige conclusie

Drone Champions League is voor iedereen die ook maar iets met drones heeft interessant. Simpelweg vanwege het feit dat het de enige game is die verkrijgbaar zal zijn. De game moet het heel erg van de drones en het racen daarmee hebben, want dat is de focus. De rest van de game bestaat uit standaard modi waarin je kunt vliegen onderhevig aan bepaalde doelstellingen. Echt een carrière modus of een traditionele singleplayer lijkt er niet in te zitten, want vliegen is wat telt en de rest is minder belangrijk. Dat is althans de indruk die de ontwikkelaar ons gaf bij het presenteren van de game. Het is dus in die zin een wat vreemde eend in de bijt, maar qua gameplay lijkt het een interessante titel te worden. Grafisch is het niet buitengewoon indrukwekkend wat we zagen, dus we hopen dat daar nog wat aandacht aan gegeven wordt. Wel lijkt min of meer zeker te zijn dat drone liefhebbers deze game in de gaten moeten houden, dit kan nog weleens leuk uitpakken.