Special: Final Fantasy VIII Remastered – Square Enix zit allesbehalve stil. Na enkele heruitgaves van oude Final Fantasy delen is het natuurlijk wachten op de remake van Final Fantasy VII. Toch heeft één Final Fantasy deel nog langer op zich laten wachten: Final Fantasy VIII. Deze game is eindelijk te spelen op de huidige consoles en moet ons trakteren op een wederom geweldige ervaring. Ditmaal krijgt de heruitgave een aanpassing in z’n originele naam, want dit deel gaat door het leven als Final Fantasy VIII Remastered. De verwachtingen zijn daarom hoog en we bekijken vandaag of de titel het waard is.

In de schoolbanken

We gaan niet heel uitgebreid in op het verhaal. De game kent al wat jaartjes en voor de mensen die het met deze versie willen inhalen gaan we zo min mogelijk spoilen. Dat zou immers zonde zijn, want het verhaal is erg uniek. Jij bent Squall, een jonge student aan de Balamb Garden academie waar je opgeleid wordt tot huurling. Zo is één van je eerste taken een examen afleggen en dit doe je meteen door naar de frontlinie te gaan. Er woedt namelijk een strijd tegen Galbadia en de rebellen proberen de macht van deze partij een halt toe te roepen. Jij als SeeD huurling in opleiding mag je leven op het spel zetten voor een examen en als je dit eenmaal achter de rug hebt, dan zal je officieel SeeD worden en mag je de eerste opdrachten aannemen wat gepaard gaat met een uniek verhaal.

Dit is de start van een bijzonder concept, want elke opdracht die je voltooid krijgt een beoordeling en dit zorgt er weer voor dat je progressie boekt. Hierbij word je ondersteund door GF’s en dat staat voor ‘Guardian Force’, wat wezens zijn die je bijstaan in de vele gevechten. Denk aan iconische namen als Shiva en Ifrit, die hun magie lenen om wat kont te schoppen. Het is ook via de GF’s dat je geïntroduceerd wordt met het Junction-systeem. Via dit systeem maak jij jouw personages sterker door hen bepaalde attributen toe te wijzen. Zo kan je met een beetje puzzelen met de GF’s en de personages verscheidene builds maken.

Wauw, wat een verschil

Eén van de grootste verbeteringen in deze editie is dat vrijwel alle 3D modellen een nieuw likje verf hebben gekregen. De textures zijn nu zodanig scherp dat je details kunt zien van je favoriete personages wat voorheen op de PlayStation 1 letterlijk onmogelijk was. Het maakt alles erg fris om weer te zien. Voor nieuwkomers is het ook een mooie toegankelijke manier om de game te spelen. De oude graphics kunnen een bittere pil zijn tegenwoordig, dus de aanpassingen zijn geen overbodige luxe. Deze nieuwe modellen zijn zodanig mooi dat het weleens kan afsteken tegen de oude pre-rendered omgevingen. Deze hebben (behalve een lichte filter) geen aanpassing gekregen, waardoor oude en nieuwe graphics een groot verschil kunnen vormen.

blank

Misschien is een logische verklaring voor de vrijwel onaangetaste omgevingen dat alles opnieuw gerendered zou moeten worden. Het is dus mogelijk dat de oude assets er niet meer zijn of dat je dan meer te maken krijgt met een remake. Zodoende is ook de beeldratio 4:3, zoals vroeger. Op de PS4 heb je te maken met een 1080p resolutie en het is een gemiste kans dat er geen 4K ondersteuning is voor een nog scherpere presentatie van de game. In de open wereld zien we helaas geen aanpassingen als het gaat om de nederzettingen en andere bezienswaardigheden. Hierdoor krijg je veelal een hoopje polygonen op je scherm te zien en echt mooi kunnen we het niet noemen. Sterker nog, het is een beetje slordig en gemakkelijk. Zeker voor een heruitgave die zo lang in de maak is geweest.

Toegankelijker dan ooit

Square Enix heeft hier en daar dus wat kansen gemist, maar daar tegenover staan weer andere elementen die het de moeite waard maken om in de game te duiken. Zo kan je met L3 en R3 de game doorspoelen en jezelf sterker maken, lopen en combat (L3) gaat hierdoor gesmeerd en wordt minder langdradig dan vroeger. Met R3 krijg je toegang tot een optie waarmee je overpowered wordt, waardoor moeilijke stukjes snel te overbruggen zijn. Het is eigenlijk een vaste prik geworden bij de heruitgaves van Final Fantasy games. Hoewel dus niks nieuws, is het wel een toevoeging die we keer op keer kunnen waarderen.

blank

Je zult je prima vermaken

Het is een prima versie om de herinneringen van weleer op te halen en voor nieuwkomers is het toegankelijk om op deze manier kennis met Squall en zijn vrienden te maken. De game is, hoe je het wendt of keert, oud maar dat mag de pret niet drukken. Toch moeten we kritisch blijven op hetgeen wat Square Enix ons presenteert en binnen de kaders van een remaster wordt niet alles optimaal waargemaakt. De aanpassingen zijn erg inconsistent en daardoor kunnen de oude assets met de onaangepaste elementen er extra uit steken. Dit kan voor een wat chaotische indruk zorgen tijdens het spelen. Hoewel deze heruitgave technisch gezien onze dromen niet helemaal waarmaakt, kunnen we niets anders stellen dan dat het toch de moeite waard is om zo Final Fantasy VIII te (her)beleven. Het betreft hier immers in de kern een prima game en dat is in al die jaren niet veranderd.