Gespeeld: Asterix & Obelix XXL 3 – Jeugdsentimenten doen het over het algemeen goed bij gamers. Zo waren wij recentelijk nog vrij positief over Spongebob Squarepants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated, maar ook games uit bijvoorbeeld de Pokémon serie worden tegenwoordig meer door twintigplussers gespeeld dan door kinderen. Nostalgie is het sleutelwoord. En laat de ondergetekende nou net als kind alle strips van Asterix & Obelix hebben gelezen. Zelfs vandaag de dag kan je mij nog steeds in de plaatselijke boekwinkel vinden als er een nieuw deel wordt uitgebracht; de strips zijn gewoon tijdloos. De vorige twee XXL delen waren zeker vermakelijk, dus met goede hoop begonnen wij tijdens de gamescom aan Asterix & Obelix XXL 3.

Nieuwe tijd, nieuwe stijl

Het was even wennen toen we begonnen aan deze titel. Met de remaster van Asterix & Obelix XXL 2 nog vers in ons geheugen, gaat XXL 3 een hele andere richting op. De vorige delen waren 3D platformers en speelden qua combat weg als een brawler. Met Asterix & Obelix XXL 3 is er gekozen voor een isometrische stijl en bekijken we de helden van schuin bovenaf. Andere elementen zijn wel bewaard gebleven. Zo kan je nog steeds dynamisch switchen tussen Asterix en Obelix en hebben ze allebei hun voor- en nadelen. Obelix is natuurlijk supersterk, maar wel een stuk langzamer dan Asterix tijdens het vechten. Asterix kan daarentegen bepaalde voorwerpen niet verplaatsen.

Wat droogjes

We hebben tijdens de gamescom ongeveer een halfuurtje door kunnen brengen met Asterix & Obelix XXL 3 en het spijt ons om te zeggen dat we nog niet echt de bekende Asterix humor hebben kunnen proeven. Nu ging bijvoorbeeld deel twee ook een hele andere kant op door te refereren aan andere bekende videogames, maar dat was voor gamers in het algemeen natuurlijk grappig. De missie die wij speelden ging om het bevrijden van één van de dorpelingen uit een Romeins kamp. Naast dat de Romeinen natuurlijk op komische wijze alle kanten opvliegen zodra ze een optater krijgen van één van de Galliërs, waren er verder niet echt komische anekdoten. De game lijkt wat aan charme te missen.

Ook grafisch is het niet je van het. Op zich ziet de game er niet slecht uit, maar de stijl is héél anders dan de voorgaande XXL-delen en daarmee is ook een beetje het oorspronkelijke idee van de XXL-serie verloren gegaan. Op de eerste PlayStation hadden we al Asterix & Obelix games die bijzonder kleurrijk waren, maar het oorspronkelijke idee van de XXL games was dat deze wat meer “volwassen” zouden zijn, voor de echte gamers. Mét een Asterix & Obelix sausje. Dat hele gevoel is bij dit derde deel verloren gegaan door gebruik te maken van kleurrijke cartoony graphics met weinig gebruik van textuur. Dit deed ons dan ook meer denken aan die vrolijke games uit de negentiger jaren. Dit is niet per se een probleem, maar wat ons betreft verdient het de subtitel “XXL” dus niet.

blank

Maar het verveelt niet

Wat we wel met een gerust hart durven te stellen, is dat Asterix & Obelix XXL 3 niet verveelt. Het is natuurlijk gewoon leuk om legioenen Romeinen van het veld af te slaan en daarbij Obelix te horen klagen over hoeveel honger hij wel niet heeft. De game straalt in zijn eenvoud en met de superaanvallen van zowel Asterix als Obelix proberen om zo veel mogelijk Romeinen tegelijk het veld uit te slaan is een uitdaging an sich. Daarnaast zal Asterix & Obelix XXL 3 ook een lokale coöpmodus bevatten, die we tijdens de gamescom helaas niet hebben kunnen proberen.

Voorlopige conclusie

Misschien is Asterix & Obelix XXL 3 de subtitel “XXL” niet waardig, maar dat neemt niet weg dat het echt wel een leuke game kan worden over Asterix & Obelix. Het half uurtje wat wij doorbrachten met de game bevatte dan misschien nog niet echt de gevatte humor die we gewend zijn van de stripboeken, maar dat zal wellicht in de rest van de game wel tot uiting komen. We gaan er stiekem wel vanuit, gezien het in Frankrijk gevestigde Microïds achter deze game zit en zij willen toch wel één van de grootste stripreeksen uit dat land eer aan doen. Ergens dit jaar kunnen we aan de slag met de volledige game en we zijn dan ook zeker nieuwsgierig of deze twee helden na zoveel jaar weer een leuke, nieuwe game erbij gaan krijgen.