Gespeeld: Destiny 2: Shadowkeep – Destiny spelers van het eerste uur kunnen zich ongetwijfeld het personage Eris Morn nog wel herinneren. Dit ietwat vreemde en mysterieuze figuur was na de aanval op de Traveler in Destiny 2 van de aardbodem verdwenen en nu jaren later duikt ze weer op. Althans, Ikora heeft te horen gekregen dat ze naar de maan is gereisd, omdat daar een groot gevaar schijnt te zitten. Onbedoeld veroorzaakt ze echter een vrijlating van de ‘Nightmares’ wat een soort nieuwe factie is en het is aan de Guardians om naar de bekende locatie te reizen en de gevaren te stoppen.

Eris Morn bijstaan

Onlangs waren we op bezoek bij Bungie om daar de nieuwe uitbreiding te spelen die volgende week dinsdag voor Destiny 2 verschijnt. In deze uitbreiding gaan we terug naar de maan die we sinds de eerste Destiny niet meer bezocht hebben. Er is intussen het nodige gebeurd op deze locatie met als gevolg dat het gevaar dichterbij de Aarde is dan ooit. Gezien Eris Morn wat acties verricht heeft die de saamhorigheid niet ten goede komen zul je op de maan moeten strijden tegen het gevaar dat achter de muren van de zogenaamde ‘Hive Keep’ te vinden is, de burcht die je op veel afbeeldingen voorbij ziet komen.

We hebben tijdens onze speelsessie het één en ander van deze locatie gezien, maar omwille van spoilers en de verrassing gaan we daar niet verder op in. Wel kunnen we je vertellen dat de Nightmares die nu op de maan te vinden zijn zorgen voor interessante situaties. Deze Nightmares staan letterlijk voor de vertaling en dat zien we terug op een creatieve manier als de vorm van nachtmerries voor de Guardians. Hoe dit precies gepresenteerd zal worden laten we in het midden, maar weet dat je voor flinke gevechten en problemen komt te staan. De ontdekking die Eris op de maan doet zorgt in eerste instantie voor problemen, maar uiteindelijk lijkt het wel een goede ontdekking te zijn, omdat een groter gevaar voortijdig zo gestopt kan worden. Het hoe en wat, dat gaan we volgende week ontdekken.

Saaie kale maan…

Laten we eerlijk zijn, de maan was als locatie in de originele Destiny eigenlijk niet echt bijzonder. Het was klein in oppervlakte en in de grauwe grijze omgeving viel niet echt veel te beleven. Dat is gelukkig verleden tijd in Shadowkeep, want de speeloppervlakte is aanzienlijk groter en je zult ook meer diversiteit in omgevingen gepresenteerd krijgen. Sterker nog, de Hive Keep ziet er behoorlijk indrukwekkend uit en de weg er naartoe is ook zeker niet verkeerd, gezien je prachtige plaatjes van het heelal gepresenteerd krijgt. Ook zijn er nu meerdere nederzettingen te vinden en de Hive heeft er flink huisgehouden, met als gevolg veel vijandige aanwezigheid en materiaal.

blank

De maan is duidelijk een upgrade in elk opzicht ten opzichte van de maan die we kennen uit het origineel. Tegelijkertijd voelt het wel nog steeds als de maan aan dankzij die grijsgrauwe rotsformaties die je overal ziet, weliswaar nu nog meer voorzien van diepe kliffen en hoge toppen. De omgeving op zichzelf biedt ook veel meer qua content, want nu zul je op de maan uitgebreid kunnen free-roamen wat zoveel betekent als dat je nieuwe Patrols, Quests en Strikes mag verwachten waar je aan deel kan nemen. Meer nog dan in het origineel kon. Ook zal Bungie de maan voorzien van genoeg additionele zaken, zodat je als speler weer een flinke tijd vooruit kunt.

Bezoekje van de Vex

Samen met de release van Shadowkeep gaat ook Season of the Undying van start en dat heeft invloed op hoe Destiny 2 in de toekomst gespeeld zal worden. Op de maan krijgen we te maken met de Hive en de Nightmares, maar via het nieuwe seizoen zal ook de Vex nog even om de hoek komen kijken. Die hebben we op de maan nog niet gezien en ook is het niet duidelijk of de Vex daar een rol spelen, wel zullen ze vanuit de Black Garden een invasie op touw zetten, dus je hebt je handen vol als Guardian aan de gevaren die overal de kop op steken. Het is namelijk ook nog zaak dat je de invasie van de Vex stopt om zo de balans in het universum intact te houden, de Vex zijn er namelijk op uit om die te verstoren.

blank

Gemakkelijk zal dat niet worden, want met een Raid in de Black Garden zul je ook daar nog flink aan de bak moeten. Qua verhaal is de connectie van de Vex overigens interessant, want op de maan is iets wat gelinkt is aan de Darkness gevonden, oftewel de tegenhanger van Light dat we van de Traveler kennen. Vanuit die Darkness duiken de Nightmares op dus ergens heeft alles weer met elkaar te maken en gezien we in de Raid naar de Black Garden gaan, zal het verhaal al snel een interessante, grotere vorm gaan aannemen. Tegelijkertijd zal dit nieuwe seizoen niet op alle vragen die ontstaan antwoord geven, want Bungie wil de verhalen doortrekken over meerdere seizoenen. Vanuit dat perspectief zal Shadowkeep met Season of the Undying vooral dienen als een opzet, want ze willen naar meerdere hoogtepunten gaan toewerken.

Voorlopige conclusie

Qua verhaal lijkt Shadowkeep met de bijbehorende seizoensgebonden content een meer omvattende richting op te gaan. Het is wat minder binnen een vast kader opgesteld, omdat het verhaal meer moet groeien naarmate de tijd verstrijkt. Alles wat we tot zover over Shadowkeep weten in combinatie met Eris Morn is interessant, zeker als je de connectie naar de Vex erbij pakt. Het uurtje dat we op de maan hebben kunnen spelen gaf veel voldoening in gameplay en ook is het tof om weer eens terug te zijn op een bekende locatie. De maan is duidelijk veranderd en voelt als een volwaardige nieuwe omgeving aan waar een hoop te beleven zal zijn. Volgende week dinsdag kunnen we er echt induiken en dan gaan we zien met welke gevaren we allemaal te maken hebben.

blank