Gespeeld: Destiny 2: New Light – Bungie gaat veel veranderen aan Destiny 2, zo kondigden ze eerder dit jaar al aan. Shadowkeep is natuurlijk de eerstvolgende uitbreiding die uitkomt en vanaf dat moment gaat de ontwikkelaar zich meer richten op het uitbreiden van de game met seizoensgebonden content. Een andere grote verandering is dat de basisgame en de content van het eerste jaar gratis aangeboden zal worden onder de noemer ‘New Light’. Recent hebben we bij Bungie deze free-to-play variant even kunnen spelen en daar zijn we een stuk wijzer uit geworden.

De Cosmodrome is terug

Jaren geleden toen Destiny uitkwam zette we voor het eerst voet op de grond in de Cosmodrome, een locatie gelegen in Rusland die we enkel in de originele game kunnen bezoeken. New Light spelers zullen echter hier beginnen zodra de free-to-play variant uitkomt, want Bungie brengt die locatie in beperkte vorm terug. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want dat is het moment waarop je Guardian in eerste instantie tot leven kwam. Gezien dat level ook diende als een tutorial voor de algehele gameplay, is dit een mooie manier om de game te leren kennen. Met name voor spelers die Destiny nog nooit gespeeld hebben.

Na de introductie van de basisprincipes van Destiny zul je in de Cosmodrome kunnen spelen totdat je het punt bereikt waarop je je schip treft. Dat was natuurlijk het moment waarop je ook andere locaties kon gaan bezoeken en dat is waar New Light een stap vooruit in de tijd maakt. Direct na het opstijgen zul je als nieuwe of terugkerende speler namelijk in de Tower belanden, die we nu vandaag de dag in Destiny 2 zien. Vanaf daar kan je vervolgens doen en laten wat je wilt, want New Light komt met enorm veel content. Althans, het komt met veel content voor de spelers die alles van Destiny 2 tot op heden gemist hebben en het goede nieuws is natuurlijk: het is volledig gratis.

Doe waar je zin in hebt

Vanuit de Tower zul je eventueel een quest aan kunnen gaan die je zal introduceren tot alle activiteiten die de game te bieden heeft. Op die manier zul je rustig uit kunnen vogelen wat Destiny allemaal bevat, want je valt als nieuwe speler echt met je neus in de boter. Met name omdat je veel content uit het eerste jaar krijgt. Zo kun je naar de Hangar reizen in de Tower en daar tref je de optie om Red War, Curse of Osiris en of Warmind te starten. Kies je hiervoor? Dan krijg je de mogelijkheid om door al deze campagnes heen te spelen en Destiny 2 spelers weten dat dat al gauw garant staat voor een uur of 20 tot 30 aan gameplay.

blank

Geen zin in de campagnes doorlopen? Geen probleem, in New Light krijg je namelijk alles tot je beschikking. Vind je de Strikes leuk? Dan kun je een brede variatie van Strikes spelen via de playlist en als je meer van het ontdekken bent, dan kun je min of meer elke locatie in de game bezoeken en daar free-roam evenementen aangaan, zoals Public Events, Patrols, Lost Sectors en meer. Interessant is dat ook Tangled Shore en de maan bij deze locaties horen. Daar waar Tangled Shore diende als toneel voor Forsaken, is het in New Light vrij toegankelijk, alleen specifieke content dat qua verhaal en Raid bij Forsaken hoorde is afgeschermd achter een ‘paywall’. Die content is bij de launch niet gratis verkrijgbaar, maar dat kan op termijn nog veranderen.

Walhalla aan content

Doordat Destiny 2 anno 2019 rijkelijk gevuld is met content zullen New Light spelers ontzettend veel kunnen doen. Spelers zullen ook niet continu geconfronteerd worden met berichten dat bepaalde content niet beschikbaar is, want juist zo veel mogelijk (oudere) content moet direct toegankelijk zijn. Nieuwe spelers moeten op de best mogelijke manier welkom geheten worden, zo vertelde Bungie ons tijdens een gesprek over deze nieuwe benadering. Wil je echter de Raid van Shadowkeep spelen, dan zal daar wel een betaling tegenover staan, maar als het in perspectief gesteld wordt met wat Destiny 2: New Light in zijn totaliteit biedt, dan is het gros van de content kosteloos toegankelijk en dat hebben we ook kunnen ervaren tijdens het spelen.

blank

We trokken naar de eerder genoemde hangar en startte daar de Warmind campagne en binnen een mum van tijd trokken we naar Mars om daar een willekeurige missie te spelen. Het werkt allemaal als een trein en Bungie laat op die manier de spelers echt vrij om zelf te doen wat ze willen. Gezien elke locatie bomvol content zit, zullen nieuwe spelers en terugkerende spelers een langere tijd vooruit kunnen. Dat is ook deels met het oog op bestaande spelers, want die kunnen nu hun vrienden op elk platform joinen gezien de cross-save functie is geïntroduceerd. Dus ook die belemmering in samenspelen is inmiddels weggenomen en dat allemaal met als doel om het gehele Destiny universum toegankelijker te maken.

Interessant is overigens wel dat sommige planeten niet direct toegankelijk waren vanuit de Director, gezien er een XP vereiste aan gehangen werd. Hieruit blijkt dat spelers eerst een bepaald XP-aantal moeten verzamelen voordat nieuwe locaties beschikbaar worden. Denk dan aan planeten als Nessus, Mercury, IO en Titan. Dit hangt ongetwijfeld samen met de ‘Legacy’ campagnes die je in de hangar kunt activeren en door missies te spelen bouw je XP op en dan unlocken die locaties zich vanzelf. Dit om enige vorm van progressie te bieden daar waar je bij de start van New Light wel direct op een power level van 750 zit. Dus in die zin heb je niet een gigantische achterstand ten opzichte van eventuele vrienden.

blank

New Light komt met minimale beperkingen

Het spelen van New Light zal genoeg te bieden hebben voor de spelers, zoveel mag inmiddels wel duidelijk zijn. Wel hebben we even nagevraagd wat wel en niet inbegrepen is, ook als we naar nieuwe of meer recente locaties kijken. Die zijn immers wel beschikbaar voor free-roaming. Daarover kunnen we kort en krachtig zijn: het verhaal van Shadowkeep en alle vormen van endgame content, zoals de Raid, zijn enkel tegen betaling beschikbaar, alsook nieuwe collecties en Exotics. Je kunt als New Light speler dus wel aan de slag met Lost Sectors, Patrols en meer op de maan. Ook kun je alle zones van de nieuwe bestemming betreden en op je gemak verkennen.

Het is aan de spelers zelf om te bepalen wat ze wel en niet willen kopen. Zo hebben we omschreven wat er aan de betaling voor Shadowkeep hangt, maar dat is niet het enige. Het andere stukje qua betaling zit hem in de seizoenen. Dit levert nieuwe verhaallijnen op die doorvloeien in het volgende seizoen en tevens komen seizoenen met items die je kunt verzamelen. Deze seizoenen zijn echter ‘a la carte’ verkrijgbaar, dus ook daarin ben je geheel vrij. Tegelijkertijd kon Bungie wel kwijt dat er ook gratis seizoensupdates zullen zijn, zo zal een evenement als Festival of the Lost nog steeds voor iedereen gratis beschikbaar gesteld worden.

New Light voelt als een nieuw begin

Destiny 3 lijkt verder weg te zijn dan ooit, want met het seizoensmodel dat Bungie nu uitgebreid gaat hanteren voor de nabije toekomst, ziet het er niet naar uit dat we snel een geheel nieuw deel mogen verwachten. Bungie wil de komende jaren doorgaan met Destiny 2 en New Light en dat vanuit het perspectief dat er jaarlijks een significante update komt in de vorm van nieuwe content en locaties. In de tussentijd zal Bungie de spelers bezighouden met vier seizoenen en gratis content updates, zodat zowel betalende als New Light spelers altijd wat te doen hebben. Dit markeert de toekomst voor de franchise, want New Light moet spelers terugbrengen, het moet aanvoelen als een nieuwe stap en met die zetten verwacht Bungie op basis van toekomstige feedback meer op de wensen van de community in te kunnen spelen. En dat zonder de algehele focus van de franchise te verliezen.