Eind 2016 waren we allemaal erg blij om tijdens PlayStation Experience de The Last of Us: Part II aankondiging mee te mogen maken. Het Anaheim Convention Center in Anaheim, Californië in de Verenigde Staten, trilde op zijn grondvesten en fans schreeuwden het uit van geluk. Niet zo gek ook, want ontwikkelaar Naughty Dog heeft zich al meerdere malen bewezen als een ontwikkelaar die verhaalvertelling in games als geen ander begrijpt. Naughty Dog bracht ons eerder Uncharted en uiteraard The Last of Us, de hype is dus terecht want alles wat deze studio aanraakt verandert eigenlijk wel in goud.

Naughty Dog werd in 1984 opgericht en heeft een hele rijke geschiedenis als het gaat om het uitbrengen van PlayStation-games. Zij waren ook verantwoordelijk voor de Crash Bandicoot- en Jak and Daxter-series en als PlayStation-liefhebber van het eerste uur kan je daar alleen maar mooie herinneringen bij hebben. Deze franchises zijn immers onlosmakelijk verbonden aan het succes in de begintijd van de PlayStation en nu tientallen jaren later maakt Naughty Dog nog steeds de meest adembenemende exclusives voor Sony’s PlayStation 4.

Na een ruime periode van stilte omtrent The Last of Us: Part II werden we vanavond eindelijk weer eens getrakteerd op meer info omtrent één van de laatste grote exclusives voor deze console generatie. Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al wel door, de PlayStation 4 gaat bijna zijn laatste jaar in als focus platform en daarna zijn alle pijlen gericht op de PlayStation 5. In tegenstelling tot de vorige generatie zal de next-gen console van Sony volledig backwards compatible zijn en mogelijk zelfs optimalisaties kennen voor games als The Last of Us: Part II. Hiermee herhaalt de geschiedenis zich, want The Last of Us was ook de laatste grote first-party exclusive die uitkwam voor de PS3. Later volgde er nog een HD remaster voor de PS4, niet kort na de lancering van de console.

The Last of Us: Part II was vanavond de headliner in Sony’s State of Play show, een vooraf gemonteerde persconferentie die erg doet denken aan de stijl van Nintendo’s eigen ‘Nintendo Direct’. Het is een vlotte manier van presenteren met veel aankondigingen achter elkaar, maar de grote ‘aankondiging’ was natuurlijk de onthulling van meer The Last of Us: Part II gameplay en de daadwerkelijke releasedatum. De game heeft nu namelijk officieel een datum en vanaf 21 februari 2020 kunnen we met z’n allen met de game aan de slag.

Daarbij werd een interessante trailer getoond die de game liet zien terwijl er een flink pak sneeuw lag. Echt een kerstsfeer konden we het niet noemen toen de eerste Clickers hun ‘gezicht’ lieten zien. Wat de trailer wel voor elkaar wist te krijgen, is dat de gameplay ons al meteen vanaf minuut één op het puntje van onze stoel bracht.

Mysterieuze schoten, een ontvoerde Ellie, een mysterieuze groep, fantastisch ogende gunplay… we kunnen nog wel even doorgaan, maar je moet het gewoon zelf even checken en ervaren. Bekijk de fantastische nieuwe trailer van The Last of Us: Part II snel hieronder.