Hoewel veel gamers niet blij waren met de custom firmware van George Hotz, ook wel bekend als GeoHot, heeft deze hacker er alles aan gedaan om te zorgen dat back-up managers niet werken op zijn custom firmware. Waninkoko is een hacker die wel voor piraterij is, alleen zijn custom firmware heeft er voor gezorgd dat tientallen PlayStation 3’s nu net zoveel kunnen als een baksteen.

De custom firmware van Waninkoko kwam vandaag uit en zou ervoor moeten zorgen dat alle bac-kup managers gebruikt kunnen worden. Volgens Waninkoko zou de firmware op zowel het oude als nieuwe model PS3 moeten werken, zolang de PS3 in kwestie maar op firmware 3.55 draait. Zoals je hierboven al las hebben zijn tientallen PS3’s, vooral oude modellen, gebrickt tijdens het installeren van de custom firmware. Dit komt doordat het patchen van de zogenaamde GameOS, die de PS3 games afspeelt, niet op iedere console goed gaat: er zijn heel veel factoren die ervoor zorgen dat de patch niet of juist wel goed gaat.

Nog een reden dus om je PS3 op officiële firmware te houden, nu de kans groter is geworden dat je PS3 stopt met werken als je custom firmware gebruikt. Brickt je PS3 niet tijdens het installeren van custom firmware, dan is er namelijk ook nog kans dat Sony je PS3 op afstand onbruikbaar maakt.

Update: Zoals onder andere nis-gens al aangaf in een reactie op dit artikel, krijg je bij de oudste PS3 modellen bijna gegarandeerd een brick. Dit omdat deze modellen verschillen in de NAND grootte.  Hier vindt een lijstje waarin je kan zien welk model welke grootte NAND heeft. De meeste bricks komen voor in combinatie met NAND grootte 256MB.

Update 2: Slecht nieuws voor Sony, en alle gamers die tegen piraterij zijn. Inmiddels heeft een andere “black hat” hacker een wel goed werkende custom firmware uitgebracht, die ook gebackupte en gedownloade games kan afspelen. De custom firmware van hacker Wutangrza verandert niks aan de GameOS, zodat de kans op een brick minimaal is. Wachten is nu op de beloofde update van Sony, firmware 3.60, die ervoor moet zorgen dat er geen custom firmware meer kan worden geinstalleerd en ook geen homebrew meer af gespeeld kan worden.