Special: Destiny 2: Shadowkeep – Wie is Eris Morn en wat is het gevaar op de maan? – In Destiny 2: Shadowkeep duiken we aanstaande dinsdag in een geheel nieuw avontuur. Eris Morn is weer opgedoken en zij is op de maan actief waar ze een groot gevaar ontdekt heeft. Dat gevaar moet gestopt worden en daarom zul je als Guardian naar deze locatie reizen om Eris te helpen het gevaar in te dammen. Ondertussen krijg je te maken met de Hive die al geruime tijd op de maan bezig zijn en ook de Nightmares zijn losgelaten, waardoor er een flinke uitdaging op je staat te wachten. Maar wie is Eris Morn ook alweer en de maan… daar zijn we al even niet geweest. Tijd om daar wat dieper in te duiken.

Hive expert

Eris Morn is van oorsprong een Hunter en zij staat in dienst van de Vanguard als een Hive expert. Haar zagen we in de eerste Destiny bij de uitgang van de plek waar Cayde-6, Ikora en Zavala te vinden waren. In het origineel kregen we van haar wat opdrachten en zo leerden we haar een beetje kennen. In Destiny 2 was ze echter volledig afwezig en niet zonder reden, na de aanval van Dominus Ghaul op de aarde is zij naar de maan vertrokken en ze heeft daar jarenlang onderzoek gedaan. Nu heeft zij het één en ander ontdekt en een gevaar heeft zich ontketend, dus ze is weer terug van weggeweest want in Shadowkeep krijg je veel met haar te maken.

Maar wie is Eris Morn ook alweer en wat voor rol heeft ze precies in de komende uitbreiding? Wel, zij is de enige overlever van een fireteam dat de aanval op Crota opende. Goed is dat dus niet afgelopen en sindsdien verkeerde ze meer in een adviserende rol. Met name in de eerste Destiny, waar ze invloed had op het gevecht tegen Oryx en ze onderhield banden met Mara Sov in de Reef, alsook Osiris die we natuurlijk in Curse of Osiris beter hebben leren kennen. De reden van haar verdwijning tijdens de Red War was niet zonder reden, want als expert in de Hive besloot ze om informatie in te gaan winnen over toekomstige gevaren.

Gezien de nieuwe uitbreiding volledig om de Hive draait is het erg prettig om Eris aan je zijde te hebben. Jij zal als Guardian voornamelijk het werk moeten opknappen, maar met haar kennis en kunde zul je een heel eind moeten komen. Eris is desondanks een mysterieus personage en hoewel er de nodige lore over haar te vinden is, blijft het een intrigerende individu. Over haar vroegere leven is bijvoorbeeld weinig bekend, behalve dat ze in een eerder leven Erisia Pyatova-Hsien heette en dat ze in St. Petersburg te Rusland woonde. Verder schijnt ze een goede zwemster te zijn geweest, maar die skills zet ze tegenwoordig niet meer in.

blank

Deprimerende verschijning

Vaste Destiny spelers weten dat Eris Morn niet de meest flamboyante verschijning in het universum is. Dat heeft alles te maken met de moeilijke momenten die ze heeft moeten doorstaan. Eén van de redenen dat ze een band voor haar ogen heeft is omdat ze ternauwernood de Hellmouth (op de maan) heeft overleefd, maar dat ging wel ten koste van haar zicht. Om toch te kunnen zien heeft ze de drie ogen van een Hive vijand tot zich genomen. Niet de meest gebruikelijke gang van zaken, maar het zorgt ervoor dat ze kan zien en dat zorgt tevens voor een interessant gestalte. Terug naar haar persoonlijkheid, door het verlies van haar vrienden dankzij de Hive Prince in Hellmouth is ze bitter, gehardend en duister.

Juist door het toedoen van de Hive is ze zich ook gaan richten op dit ras wat haar vandaag de dag tot een expert maakt. Alles wat met Hive te maken heeft wil ze bestrijden en dat allemaal vanuit wraakgevoelens voor de dood van haar vrienden. Haar aanhoudende deprimerende stemming zorgt er ook voor dat niet iedereen een even grote fan van haar was gedurende de tijd dat ze in de Tower verbleef. Het is echter Ikora die haar blijft steunen en toegelaten heeft tot de Vanguard. Ondanks dat ze niet het meest geliefde personage is, is ze wel cruciaal voor de Guardians. Dit omdat ze met haar kennis meer dan eens gezorgd heeft voor hulp bij het verslaan van vijanden en tevens heeft ze levens gered.

blank

De maan

Met deze beknopte omschrijving van Eris Morn en haar persoonlijkheid hebben we één van de twee voornaamste terugkerende aspecten behandeld. Het andere is natuurlijk de maan die nu terugkeert als speelbare omgeving. Op de maan is het nodige gebeurd in de eerste Destiny, maar sinds de Red War is deze plek een beetje in vergetelheid geraakt. Het is maar goed dat Eris Morn daarheen getrokken is om onderzoek te doen, want hoewel ze het één en ander veroorzaakt zal dit uiteindelijk moeten leiden tot het indammen van een gevaar dat in potentie nog destructiever zou kunnen zijn. De maan is met Shadowkeep ook aanzienlijk groter en hoewel er niet bijster veel over te vertellen valt in context met Destiny lore, kijken we toch ook nog even snel naar deze omgeving.

Voor ons mensen is de maan een object dat rond de aarde zweeft en licht geeft in de nacht. In het Destiny universum is het een thuisbasis van de Hive, die daar al jaren onder de oppervlakte huishouden. Dat is te zien aan de behoorlijk rotsachtige omgeving die door de aanwezigheid van de Hive als maar grover is geworden. Ze zijn iets in de maan aan het doen met als gevolg dat er scheuren ontstaan en zo hier en daar zijn gloeden te bespeuren die je normaliter niet op de maan zou verwachten. Doordat de Hive er al eeuwenlang zit hebben ze de mogelijkheid gekregen om als maar sterker en sterker te worden, waardoor deze omgeving een soort koninkrijk voor hen is.

blank

Had de maan en de Hive aanwezigheid dan niet al veel eerder aangepakt moeten worden als het een bekend ‘probleem’ is? Eigenlijk wel, maar in eerste instantie was het een soort noodoplossing. De mensen/Guardians hebben de maan namelijk opgegeven om de Hive van de aarde afwezig te houden, dat in de hoop dat het genoeg voor ze zou zijn. Dit werd ooit door een Ghost eens aangegeven, maar blijkbaar is dat ‘whisful thinking’ geweest. In Shadowkeep houdt de Hive flink huis en door toedoen van Eris Morn wordt het potentiële gevaar in een stroomversnelling gegooid en dus is het alle hens aan dek om de Hive tegen te houden.

Interessant is ook dat de maan officieel als een ‘no go’ zone wordt gezien, zeker na de gebeurtenissen in The Dark Below, een uitbreiding voor de eerste Destiny. Enkel de meest ervaren Guardians mogen zich naar die locatie begeven, het gevaar is immers nooit helemaal geweken met de pertinente aanwezigheid van de Hive. In Shadowkeep gaan we dus eigenlijk pas echt goed zien wat de Hive allemaal hebben uitgespookt op de maan en of het verstandig is geweest ze jaren te laten voor wat het is. De maan is door de tijd heen ook behoorlijk veranderd met als meest prominente aanwezigheid nu de Hive Keep of ook wel Scarlet Keep genoemd. Het rode bouwwerk dat je veelvuldig in de beelden terugziet.

blank

De maan mag misschien als een wat inspiratieloze locatie klinken. Het is immers een grijze grauwe bol, maar neem maar van ons aan dat er diep in de maan een hoop te beleven zal zijn. Dit hebben we zelf onlangs kunnen ervaren bij Bungie en Shadowkeep belooft een boeiende en diverse uitbreiding te worden die vanaf aanstaande dinsdag verkrijgbaar is. Een pre-order kun je hier plaatsen.