Exclusief: Sony’s volgende zet in het gevecht tegen piraterij

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d37293473b91.jpg

Vanuit zeer betrouwbare bron hebben we een opvallende nieuwe feature van de PS3 vernomen. De feature zou zelfs al aanwezig zijn op het PlayStation Network maar zit op het moment nog verborgen. Het gaat om een ‘serial-systeem’ waarmee Sony straks zal gaan werken. Aangezien de rootkeys op straat liggen kun je elke homebrew-tool (inclusief backup-managers) doen laten lijken alsof het door Sony zelf gemaakt is. Dit maakt het daarom voor Sony moeilijk om de gamers met back-up managers op te sporen en te blokkeren. Het idee is straks dat elke Blu-ray disc, voorzien van een uniek disc-nummer, wordt geleverd met een ‘serial-key’. Deze ‘serial-key’ werkt vervolgens dan enkel en alleen met de bijbehorende Blu-ray disc met overeenkomende disc-nummer.

Het zal dus straks dan zo moeten werken, dat wanneer jij een game koopt en in je PlayStation 3 doet, jij deze activeert met je ‘serial-key’ en op die manier een seintje aan Sony te geven dat jij bevoegd bent om dat spel te spelen op jou PlayStation 3. Naar verluid zou elke ‘serial-key’ slechts vijf keer gebruikt mogen worden, net als veel PlayStation Store-downloads. Gezien de implementatie volgens onze bron al is gedaan in het PlayStation Network en er drie onbekende invulvelden op het PlayStation Network zijn, is de kans dat dit systeem ingevoerd gaat worden enorm.

42 reacties

 1.    589 XP
  xDutchSoldier's avatar

  En hoe zit dat dan als je een spel bijvoorbeeld terug brengt naar de winkel waar je hem hebt gekocht om wat voor reden dan ook? Dan is er dus al een code gebruikt.

 2. crew Management -    4799 XP
  M4GN3T's avatar

  @xDutchSoldier: Einde 2e-hands he, kijk maar naar de PC.

 3.    41 XP
  Nyokki's avatar

  @xDutchSoldier:

  Dit is dus straks niet meer mogelijk.

 4.    219 XP
  Linkie3's avatar

  Nog een reden waar op mijn vriend (Xbox fanboy) om me kan lachen. Ik stoor me al om de lange installaties voor bijna elk spel en nu dit.

 5.    344 XP
  Galaick's avatar

  /care, het word alleen wel kut als iemand voor de grap 5x de serial key heeft geactiveerd en het spel dan aanbied op Marktplaats

 6. Anoniem -   
  Pepsi's avatar

  Met dank aan de hackers. Zeer verstandig om te denken dat je de wereld moet verbeteren. Persoonlijk heb ik geen enkele moeite met deze serial key, ik koop gewoon alles. Je koop een PS3 als spelletjesconsole en als mediacenter, iets anders moet je er niet mee doen, neem dan een computer. En wat betreft de verdwenen linux feature; op de PS3 SLIM had je die al niet toen je die kocht. En wat betreft linux op de Fat-versie; gewoon aanvaarden.

 7.    816 XP
  k1ll1ng5pr33's avatar

  En wat als je PS3 niet aangesloten is op het internet? Of is dit dan alleen voor de MP?

 8.    6677 XP
  Myx's avatar

  Tja, hackers hebben erom gevraagd. Sony probeert zijn console gewoon te redden.

 9. Anoniem -   
  ps's avatar

  Tja dit soort dingen kan je verwachten als een systeem gehackt wordt. Denk dat het een goede oplossing is van Sony om de Ps3 nog te redden. Enig nadeel is dat je dus perse een internet verbinding moet hebben, voor de meeste mensen geen probleem maar er zijn nog altijd mensen die hun Ps3 niet op het internet hebben aangesloten.

 10.    99 XP
  Ronald's avatar

  Goeie ontwikkeling, snel maar invoeren lijkt me. Wel jammer dat dan 2e hands tot het verleden behoord.

 11. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Misschien omdat dit word gebruikt in DC Universe Online?

 12.    428 XP
  Djives's avatar

  Ik moest gelijk hieraan denken:

  Challenge accepted

  Bijhorend plaatje: http://tinyurl.com/2cfgtjq

 13.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  De strijd is nog lang niet verloren voor de hackers, serial key’s zijn makkelijk om te bypassen.We zullen zien

 14. Anoniem -   
  Mbb's avatar

  Tuurlijk, we hebben atlijd al gezien dat serial codes op PC-Games fantastisch werken! (niet dus)

  Er komt wel weer een methode om het te omzeilen, via een ‘crack’ of iets anders, sony had gewoon OtherOS niet moeten verwijderen want dan was er niks aan de hand geweest.

 15.    118 XP
  nWo_CyBerMaNiaC's avatar

  zoals ik al voorspelde, al dat hacken is mssch goed en wel voor homebrew. maar kijk toch wat voor een schade het aanricht?! Mensen die zich hiermee bezighouden zijn egoisten die niet rekening houden met de gevolgen van hun acties.

 16. Anoniem -   
  Chimaera's avatar

  dus dan kan je een spel op 5 verschillende ps3’s spelen, of maar 5 keer op een andere ps3 als die van jouw?

 17.    284 XP
  just1n's avatar

  Ik vind het een prima idee. Mensen die nooit online spelen kunnen toch nog gewoon backups gebruiken. Mensen die online willen moeten een code invoeren, Boeiend.
  Als het maar niet zo word zoals bij de pc. Dat je altijd online moet zijn (ook al speel je single-player/zie AC II of C&C4) Dat is echt kut

 18.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  @nWo_CyBerMaNiaC: waar is de schade ? jij zult er geen last van hebben alleen de mensen die “backups” willen afspelen
  ik vind het een aardig slimme en goeie zet van sony

 19.    1934 XP
  elazzja's avatar

  De bedoeling is dat elke BLu-ray een nummer heeft. Dus je moet de BD-code gebruiken om te gamen met die CD. ALs je gaat 2dehands verkopen dan kan de andere persoon de code van de BD opnieuw gebruiken. 1 code bij 1 Disc. Dus ik denk wel dat je die op elke PS3 zovaak je wil kan gebruiken als je tenminste de Disc hebt hè

 20.    560 XP
  XRamon101X's avatar

  ZWAAR KLOTEN! geen 2e hands meer!!! Nu moet ik aan iedereen vragen: “is ie al 5 keer geactiveeeeeerd??” 🙁

 21. Anoniem -   
  gio's avatar

  Wel jammer dat je dan niet meer tweedehands kan kopen en verkopen. Ofwel dat het mogelijk is om de serial ook gewoon te deactiveren op je systeem.

 22.    508 XP
  NightHawk's avatar

  Dit is toch verschrikkelijk kut en stom? Stel dat je de game een paar keer bij vrienden gaat gaan spelen en je het spel dan wilt verkopen gaat dit niet meer. Echt dikke zever, probeer de hackers aan te pakken zonder je loyale fanbase te kloten Sony. En dan begin ik nog niet over de 2e hands markt.

  Dit zullen ze dus nooit doen, of toch niet zoals op PSN. Waarschijnlijk (zoals anderen al zeiden) gwn een serial in de bluray zelf om te checken of het een legitiem verkregen spel is.

 23.    1609 XP
  BloodlyKill's avatar

  Van mij mogen ze het hele usb ding blokeren dat het alleen nog stroom kan doorvoeren voor de controllers. Streng? Moet wel kut hackerrrs kan geen mw2 of cod 4 spelen

 24.    1562 XP
  dikked's avatar

  naja het is niet leuk maar het is te danken aan die kut hackers
  ik snap sony wel waarom ze dit doen

 25.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Dit is geen goed nieuws 🙁 heb nu nog een 20tal meer games op mijn ps3 dan op mijn Xbox360 (4st nog maar) dat zal dus gaan inhouden dat IK GEEN GAMES MEER GA KOPEN VOOR DE PS3 die deze code ondersteunen, geen ps4 meer of psp2 voor mij als die het ook gaan gebruiken.

 26. Anoniem -   
  BURIM's avatar

  hmmm ik HAAAT hackers!!!!!!!!!!!!!!! hoop dat ze in de hel belanden

 27. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Gasten, dit is waarschijnlijk voor DC Universe Online (heeft ook zo’n key volgens verschillende fora)

 28.    283 XP
  Alycan's avatar

  @BURIM: Geeft niet wij haten jou ook. Niets is erger als stomme blinde schaapjes die blindelings de meute volgen.

  @Topic: Dus die hebben jullie van een 1-op-1 gesprek met SKFU… Dat geloof ik dus nooit. Iedereen die ook maar enigszins bekend is met SKFU weet dat je hem alles rustig openbaar kan vragen. Beetje “Domme” exclusive.

  Een serial systeem zou trouwens ideaal zijn voor de homebrew community, mits dit betekent dat we natuurlijk gewoon onze HB kunnen gebruiken en normaal games kunnen spelen. Dan leeft de PS3 eindelijk op naar z’n slogan, jammer genoeg hebben we het over Sony en zal de PS3 nooit “Everything” kunnen.

  “Playstation 3 It only does: Less…”

 29.    31 XP
  Jorian995's avatar

  @Alycan: haha je slogan is perfect! 😀

 30. Anoniem -   
  Rolo's avatar

  @ps3dennis: hackers en cheaters zijn heel verschil, cod4 en mw2 e.d waren al voor de hacks er waren klote met glitches waardoor je onder de grond werd neer geschoten e.d

 31. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  @Alycan:

  zie je dan echt niet in dat jullie de ps3 aant verkloten zijn? Ik vind het echt jammer want heb er 600 euro voor betaald, geniet er echt van als GAMINGCONSOLE, man koop een pc als je linux wilt draaien en ohja zoek een leven zieligaard

 32. Anoniem -   
  CJ's avatar

  en hier hebben we die ‘vrijheidstijders’ van hackers voor te danken…
  dik terecht dit maar het gaat ten kosten van mijn spel plezier..

 33.    24 XP
  actionhenk's avatar

  Ik snapte zoiezo al nooit waarom ze dit systeem nooit gebruikten op consoles. Op pc’s is dit al zo lang zo heb je 2 kampen, mensen die de originele game kopen om online te kunnen spelen en mensen die de game downloaden en niet online spelen (of op cracked servers) zo hield je de cheaters gescheiden van mensen die gewoon wouden gamen.

  Daarnaast had je nog zoiets als dedicated servers (jaja) iedereen ze eigen server draaien met een sterk beleid. (cheaten of irritant ? dan werd je gebant) die domme map roulatie servers van tegenwoordig vind ik eigenlijk geen hol aan. Ik deed eigenlijk altijd servers die 24 uur per dag 7 dagen per week de zelfde map draaiden, map zat ? andere server. Maarja helaas

  Geef ons weer zelf de mogelijkheid om servers te draaien

 34.    844 XP
  thom430's avatar

  Dank u touwteringtyfus hackers.
  Nu kan ik weer lekker keycodes kwijt gaan raken, zoals op de goede oude PC.
  Maarja, er zijn al zoveel games uit(Oké, niet dat dat nog uitmaakt voor Sony, ze liggen al in de winkels, dus ze maken er geen winst meer op).

 35.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @Rolo: ERROR dit past niet bij mijn opmerking.

 36. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  What a load of crap. They have now sliced their market in half. Blockbuster, Lovefilm and any other rental company will go out of renting games.

  They will lose alot of money doing that.

 37.    283 XP
  Alycan's avatar

  @Anoniem: Rustig maar jochie, draai ook al Linux op m’n PC. Trouwens jij hebt zeker nooit naar de Xbox360 gekeken of wel? Dat ding is namelijk nog verder gehackt dan de PS3 en toch heeft de Xbox daar geen problemen aan onder vonden behalve patches en updates zoals elk platform. Beetje zwakzinnige reactie van je. Ga eerst eens op onderzoek uit want tot nu toe kom je over als het eerder genoemde schaap.

  @thom430: Mocht het trouwens zo ver komen met codes dan lijkt mij het sowieso een feit dat je de code gewoon in het doosje van de game bewaart. Of gooi jij het doosje weg en laat je de disc ergens slingeren?
  Daarnaast zou je de code alleen opnieuw hoeven te gebruiken als je A: Een andere PS3 gaat gebruiken om wat voor’n reden dan ook en B: de code wordt waarschijnlijk net zoals bij PC games gebeurt aan je account gekoppeld.

  Microsoft zou er eigenlijk ook een voorbeeld aan moeten nemen om hun games met een code uit te rusten.

 38. Anoniem -   
  MGamer's avatar

  Wat een bullshit om hackers de schuld te geven. Ik begrijp dat we allemaal onze games moeten kopen, geen probleem. Ik beleef er dan ook meer plezier aan. Maar iedereen die hier loopt te zeuren moet ook eens nadenken over de groete hoeveelheden geld er wordt verdiend over jullie schouders. CD’s, DVD’s, Games kunnen veel goedkoper waardoor meer mensen zullen kopen en waardoor er toch winst wordt gemaakt door de producenten. Maar omdat er allerlei gasten mee willen liften (lees verdienen) moeten de prijzen hoog blijven. Het zijn niet de ontwikkelaars of artiesten die het meest verdienen hoor… Sony moet de wortel van het probleem eens aanpakken en niet de klant duperen. Wat mij betreft een verkeerde aanpak waar de goeden onder ons onder lijden. EN vergeet ook niet dat de PS2 vrij vroeg werd gehackt maar heeft die echt heel veel schade opgelopen, dacht het niet!

 39.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  zoals vroeger bij de pc game dus was (speel geen games meer op pc dus weet niet of nu nog is)

 40. Anoniem -   
  Zomer's avatar

  En dit is de beveiliging van Sony? Alle keys staan op het web, dus ze kunnen doen en laten wat ze willen. En zijn jullie nou echt zo dom dat jullie alles geloven? Als je nou gewoon simpel nadenkt, dan is bij deze vorm van activatie altijd een internet verbinding nodig. Wat dus gaat betekenen dat mensen die niet online zijn, geen nieuwe games meer kunnen spelen. Wat weer gaat resulteren in een hoop rechtzaken, en slechte PR voor Sony. Denk de volgende keer wat beter na, als je geruchten gaat verzinnen.

 41. Anoniem -   
  ticklelemonade's avatar

  Als je een gebruikte serial terugbrengt naar de winkel, zullen ze daar vast wel een nieuwe kunnen krijgen. Ze nemen de oude in, sturen die terug naar de makers en krijgen een week later een nieuwe game met nieuwe serial terug.

 42. Anoniem -   
  ticklelemonade's avatar

  Ok, even rustig allemaal. Het gaat er niet om dat de game al is gebruikt als je hem terug wilt brengen. Het idee is dat je in de box een code krijgt en zodra je die invoert, jouw ps3 vanzelf kijkt of diezelfde code op de disc aanwezig is. Zoals elke store-data, ma de gamedata maar op 5 systemen worden gebruikt. Als je dat nu doet is dat ook al illegaal!