Column: De eerlijke gamer is uiteindelijk de dupe van een gehackte console

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d379ee8bdc7a.jpg

Nog steeds staat de wereld op zijn kop, 9 januari schreef ik een blog over hoe erg de PS3-hack nu eigenlijk is en vandaag de dag, 20 januari zijn we nog steeds geen reet opgeschoten. Er is een custom firmware beschikbaar met versie nummer 3.55, gebaseerd op de allernieuwste firmware voor de PlayStation 3. De mensen die deze firmware geïnstalleerd hebben kunnen naar hartelust back-ups spelen en het erge van alles, inclusief PlayStation Network Support. Het is nog nooit zo druk geweest op Piratebay in de PS3-sectie, ik zie de meest nieuwe titels verschijnen, gewoon gratis en voor niets ter download aangeboden. Maar Sony, die houdt zich opvallend stil in de media, terwijl je toch zou mogen verwachten dat men op zijn minst met een verklaring aan zal komen al dan niet via een BBC of een IGN. Natuurlijk ben je druk met een rechtszaak, maar de persvoorlichter heeft hier naar mijn idee geen volledige dagtaak aan.

Want ik neem aan dat elke gamer op het moment af en toe met een facepalm voor de TV zit, voornamelijk met het spelen van Call of Duty: Modern Warfare 2 en Black Ops, met het idee van ‘waarom probeer ik het nog?’ Hackers waren namelijk zo handig om een update van Call of Duty te vervangen met hun eigen update, om zo jetpacks, wallhacks, nuke bullets en wie weet wat nog meer voor ongein toe te voegen. Kijk als je dit leuk vindt, hou het dan lekker offline, beoefen je cheating fetisj lekker uit op je broertje van 6 maar ga niet in lobby’s met mensen die gewoon een spelletje willen spelen, irritant lopen kloten.

Want de hackers, die hebben straks nergens last van. Die halen gewoon hun schouders op en zoeken weer naar een alternatieve oplossing als Sony met een nieuwe beveiliging komt of als ze een bepaalde back-up niet kunnen afspelen. Het is de eerlijke gamer die straks allerlei omslachtige beveiligingsprocedures moet doorstaan omdat andere mensen graag hetgeen wat je graag doet, gewoon gamen, willen verpesten. Want de hacker? Die heeft alles wat die wil, OtherOS, back-up support, homebrew, debug-functies, PlayStation Network, trainers/mods voor games en god weet wat nog meer. De eerlijke gamer? Geen OtherOS, moet al zijn games kopen, heeft last van cheaters in online lobby’s en moet straks waarschijnlijk allerlei beveiligingsprocedures doorstaan om een game te kunnen spelen.

Sony moet gaan inzien dat het op het moment geen enkele voordeel biedt om een eerlijke gamer te zijn. De mensen die geven om Sony PlayStation zijn juist nu net de mensen die de dupe zijn van hun goodwill. Als je gewoon netjes je game in de winkel koopt heb je er meer werk van dan dat je hem download, op je PS3 knalt en meteen kunt spelen, dat is namelijk nu precies wat er mis is met het gamingwereldje op het moment. Laten we kijken naar de muziekindustrie in de tijd van Napstar en Kazaa, een snel instortende industrie waarvan men dacht dat het nooit meer op poten zal komen. Het kopen van een CD was er niet meer bij, want binnen 3 minuten had je via je 56k modem een liedje van de Vengaboys binnen via Kazaa of Napstar. Het was gemakkelijker en het had meer voordelen om een nummer te downloaden in plaats van een CD te kopen. Je kon duizenden muzieknummers op een CD kwijt als MP3, je hoefde de deur niet meer uit en die stoffige CD’s waren niet langer meer een onderdeel van je woonkamer. Bottomline was; illegaal muziek downloaden was gemakkelijker en aantrekkelijker dan kopen en iedereen maakte zich er schuldig aan.

Maar laten we eens kijken hoe we er nu voorstaan, we hebben iTunes, via je iPod/iPhone/PC kun je een nummer downloaden voor gemiddeld 1 euro en een album rond de 10 euro, deze heb je direct binnen in de hoogste kwaliteit inclusief alle bijbehorende tags. Een al iets aantrekkelijker alternatief dan het kopen van een CD in de winkel, maar nog niet perfect.Illegaal muziek downloaden was echter nog steeds aantrekkelijk als je een grote muziek bibliotheek wilde, niet zo lang geleden ging men dus nog een stapje verder; Spotify werd geïntroduceerd. Een muziekservice beschikkend over een database van hier tot Tokio, Barbara Streisand tot 2Pac, Daft Punk tot aan Dj Lawless, alles is er te vinden. Kosten? 10 euro per maand, dan krijg je een ongelimiteerd aantal luisterminuten en de mogelijkheid om de muziek zonder internetverbinding te beluisteren door middel van offline opslag met de Spotify-player op computers en mobiele telefoons. Resultaat? Het is niet meer rendabel om nog langer muziek te downloaden, het legale alternatief is gemakkelijker en aantrekkelijker.

Dan hebben we nog films, een industrie waarvan het piraterijpercantage in Europa vele malen hoger ligt dan in Amerika. De reden hiervoor is Netflix, een unieke streaming service met bijna elke film ooit uitgekomen in hun database . Ze hebben alleen niet enkel films, maar ook TV-series, complete seizoenen. Kosten? 7,99 dollar per maand, ongelimiteerd gebruik. Het downloaden van een film is in Amerika dus totaal niet meer de moeite waard, het alternatief is aantrekkelijker en makkelijker. Europa beschikt helaas nog niet over zo’n service maar we verwachten dat dit niet lang meer zal duren voordat iemand de stoute schoenen aantrekt en het hier ook gaat proberen. Amerika heeft zelfs naast Netflix ook nog andere services die hetzelfde doen zoals VUDU.

Je zult nu denken dat we een beetje afdwalen, maar we zijn nu precies aanbeland bij het punt dat ik probeer te maken. Het illegaal downloaden van een game voor de PlayStation 3 is, op het moment van schrijven, aantrekkelijker dan er één te kopen in de winkel. Volledige games zijn nog altijd niet met grootte aantallen beschikbaar in de PlayStation Store en de laadtijden van games op schijfjes zijn tergend, neem bijvoorbeeld GTA IV, de back-up laadt vele malen sneller dan de disc en heeft veel minder last van texture pop-up. Dat is nu precies wat er mis is en wat Sony moet oplossen willen ze de PlayStation 3 redden van de ondergang, maak het betalen voor games aantrekkelijker. Desnoods kom je met een service van 30/40 euro per maand waarbij je toegang hebt tot elke PS3-game beschikbaar voor de console die je dan kunt downloaden op je PS3 en vervolgens meteen kan spelen. Of kom in ieder geval met iets waardoor het weer aantrekkelijker is om een game te kopen, het afsluiten van PlayStation Network voor gehackte consoles is een begin, maar niet de oplossing. Veel games als Uncharted 3 worden gekocht om hun singleplayer, hier is geen PlayStation Network voor nodig en trophies worden we al helemaal niet warm van.

Het is dan ook moeilijk om altijd maar te zeggen “Die kuthackers verpesten die console” terwijl dit eigenlijk maar gedeeltelijk de waarheid is,want er moet gewoon een aantrekkelijkere oplossing worden gevonden om een leegte op te vullen. Mensen willen gewoon veelal lui en gemakkelijk zonder het huis te hoeven verlaten, snel een game naar keuze spelen. In plaats van dit negatief te bestempelen, kan er ook van geleerd worden en naar gekeken worden van ‘kunnen we het aantrekkelijker maken zodat mensen het minder snel doen?’ Dit in plaats van het cliche achtige ‘lets block it’. Ik zeg niet dat ik respect heb voor de mensen die een back-up downloaden, maar enigszins begrip is er wel, behalve voor de mensen die online cheats gebruiken, dat is in mijn ogen het laagste van het laagste en bij zulke mensen kun je de hoop wel opgeven.

Laten we hopen dat Sony een innoverende stap neemt op het gebied van ‘piraterij tegengaan’ net als men in de muziek en filmindustrie heeft voor elkaar gekregen, dat zal de (gamers)wereld een stuk vrediger maken.

 1.    449 XP
  AT1LLA's avatar

  Kijk ik ben wel tegen die piraterij, als ze downloaden en gepakt worden boeit mij niet ze vallen mij daarbij niet lastig.

  Maar waar ik echt niet tegen kan is ONLINE HACKEN, waarom vals spelen!!! (agressie) Pffff, momenteel houd toch online spelen voor mij op tot dat ze een oplossing hebben gevonden.

 2.    31 XP
  Jorian995's avatar

  @AT1LLA:

  Ja zo zie ik het nou ook, piraterij is niet mijn zorg, maar van cheats en hacks heb je als gamer echt last, zo zijn er hacks voor MW2 dat mensen model aan nemen van een vliegtuig. Dat is belachelijk, maar vind het ook belachelijk van Sony als ze games met serial keys gaan verkopen, kan je nooit meer avondje bij vriend van je gamen of 2de hands uit gamemania of vanaf marktplaats halen.

 3.    806 XP
  ShadowhunterrX's avatar

  Ach die back ups mag van mij wel als je de game ook echt hebt , maarjah nadeel zijn die zielige baby`s die willen cheaten en die mensen die echt downloaden.

 4.    564 XP
  Rox92's avatar

  Dus jullie zijn allemaal van die engeltjes die ook geen muziek downloaden maar netjes de cd kopen? Of de muziek van youtube af rippen?
  Nou kudos dan hoor 😉
  Ikzelf ben niet echt tegen piraterij want het gebeurt toch wel. En de xbox is niet gestorven door de piraterij en dat zal bij de PS3 ook niet gaan gebeuren 😉

  Alleen online hacken is inderdaad wel heel erg laf dat is wel zo.

 5. Anoniem -   
  svenn's avatar

  Je haalt dingen door elkaar. OtherOS is verwijderd zonder degelijke reden. Afgezien van het feit of er nu een reden was of niet; is het de vraag of sony het recht heeft dit te doen. Je koopt iets waarvan de maker beslist om een deel te verwijderen. Het lijkt allemaal wel vaag, maar als je een huis koopt heeft de maker toch ook niet het recht om je voordeur weg te halen ?

  De meeste (bekende) hackers zijn ronduit tegen piracy, cheaten tjah wie is daar voor ? Maar PC gamers hebben ook last met cheaters, zodra een restrictie komt op iets wat je koopt krijg je problemen. Sony heeft een fout gemaakt door geen app’s store te bouwen waar gecontroleerde applicaties konden worden verkocht. Dan had enkel een klein groepje elite nerds wat faam in hacking gezien.

 6.    806 XP
  ShadowhunterrX's avatar

  @Rox92:

  Nope niemand heeft zen handen schoon 🙂 Maar wa vind je al die bedrijven zijn oplichters. Ik hoor ze nog klagen we gaan ten onder als ze muziek blijven downe , nou er is amper wat gebeurt en ze leven nog steeds in hollywood of hier in NL in het gooi.

 7.    10 XP
  WHIPLASH_MR4's avatar

  *veegt zijn ogen af* en denkt ja dit klopt.

  Het is gewoon kut dat er gewoon van de “ik mag niet schelden” hackers zijn die het gewoon verpesten.
  Ik ben nu al langer als 3 maanden niet meer op PSN geweest puur alleen omdat de spellen die “vroeger” leuk waren om online te spelen nu helemaal “ik mag niet schelden” zijn.

  dit is gewoon jammer. En als mensen dan willen hacken en cheaten laat ze dan een Xbox kopen, zijn wij er tenminste van af.

 8.    283 XP
  Alycan's avatar

  @svenn: Eindelijk een onderbouwde post op dit onderwerp kudos!

  Het is inderdaad zoals svenn zegt betreft OtherOS. Als jij een auto koopt bij de dealer en je hebt airco ben je natuurlijk blij, ook al gebruik je hem voornamelijk in de zomer. Maar wat als de dealer langs komt en zegt: “Ja, die airco gebruik je alleen in de zomer dus we halen hem eruit en als je het er niet mee eens bent pakken we je sleutels af.”

  Dat is in principe het zelfde wat Sony heeft gedaan, ze hebben iets waarvoor betaald is uit het apparaat gesloopt. Weet niet hoe het met andere mensen zit maar als ik zo beroofd zou worden zou ik er niet blij mee zijn.

 9. crew Management -    4455 XP
  M4GN3T's avatar

  @svenn: De reden dat OtherOS verwijderd was is, neem ik aan, overduidelijk de early hack die gevonden werd door Geohot. En een App Store is een hele goede, dit mis ik ook.

 10.    124 XP
  killer-donkey90's avatar

  @Rox92: heb jij ooit muziek proberen te kopen? Echt een drama… download links die het niet doen, beveiligingen enzo…

 11. Anoniem -   
  Laurent's avatar

  ik wens een console die krachtig is en die niet te hacken is.
  Sony heeft het lang vol gehouden en ik vind dat zij iets moeten doen om dit te stoppen.
  Hackers zijn mensen die zelf lol willen hebben en het voor anderen willen verpesten.
  Als je een hacker ziet ga weg en join een andere server.
  Sony moet hard optreden het is namelijk hun console!
  Hun naam staat erop.

 12.    1860 XP
  elazzja's avatar

  VAn elke game die er uit gaat komen een iso van 50GB van maken zonder mogelijkheid om deze te rippen op pc (indien wel lukt virus bijvoegen die de brander onleesbaar maakt).

 13.    31 XP
  Jorian995's avatar

  @Rox92:

  Nee ik ben zeker niet zo’n engeltje, download games voor alles behalve mijn PS3 omdat ik PS3 gehaald heb om legaal met vrienden online te gamen en omdat ik games die ik download nooit helemaal speel omdat ik daar veel minder waarde aan hecht dan een 60 euro spel. (klinkt heel raar maar het is zo :P). Ik ben ook niet tegen piraterij, want heb het vaak genoeg gehad dat ik volle som geld heb neergelegd en na paar uur het spel al niet meer de moeite waard was. (*kuch* Wii en DS).

 14.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  hahah Roy Wijkstra, wat een melodramatische bitch ben jij zeg. Ga alsjeblieft in een hoekje zitten en huilen. ALSOF HET ZOOO ERG IS DAT JE NIET MEER NORMAAL KAN SPELEN, ALSOF JE JOUW PLAYSTATION IN DE PRULLENBAK KUNT GOOIEN. Gozer als je niet van gratis games houd, ok doe het dan niet. Maar ga alsjeblieft niet doen alsof de wereld ten onder gaat. Jij kan nog gewoon normaal een spel op je PS3 spelen, en dat nu mensen op black ops opeens 1000 levels omhoog gaan, kan mij geen reet schelen, het gaat mij erom dat ik het kan spelen.

  Dus alsjeblieft hou op met bitchen.

 15. Anoniem -   
  Patrick's avatar

  “Het is nog nooit zo druk geweest op Piratebay in de PS3-sectie, ik zie de meest nieuwe titels verschijnen, gewoon gratis en voor niets ter download aangeboden.”

  Welke nieuwe titels dan? Ik zie precies 0 PS3 games op de Piratebay staan, wat betekend dat nog niet veel mensen illegale games voor de PS3 downloaden omdat torrent toch wel de nr. 1 source is voor gemiddelde downloader.

 16.    844 XP
  thom430's avatar

  @IlFenomeno:
  Jezus, wat is jou comment van een hoog niveau.
  Normaal spelen zit er niet meer in door die tyfus hackers.

  Als je het niet op kan brengen om geld te betalen voor een project waar een team van 100 man jaren aan werk(Of je moet zo’n domme mongool zijn die alleen CoD koopt, dan gaat het natuurlijk niet op), dat ben je gewoon zielig.

  Alstublieft, is 60 euro zoveel?

 17. crew Management -    4455 XP
  M4GN3T's avatar

  @Patrick: Zie screenshot hierboven aan begin van de post.

 18. Anoniem -   
  Pepsi's avatar

  Straks komt er weer een eikel die iets online zet voor je PS3 met een lekker virusje in of zo, of iets waarvan alles blokkeert… eigen schuld zou ik dan maar zeggen. En wat voor een eikel is die Geozot wel niet van te zeggen dat hij tegen piraterij is. Indien hij dit echt niet wilde laten escaleren had hij naar Sony zelf moeten gaan met z’n hacks en niets online zetten.

 19. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Allemaal erg overdreven reacties op deze website zeg…

  Cheaten in games door middel van hacken van games gebeurde al voor de usb jailbreak, namelijk door savegames aan te passen. Dit was al ver voor er ook maar iets gekraakt was in de ps3.

  Verder zijn serial nummers een hele goede oplossing om backups of downloading van online games tegen te gaan. En waarom je een serial nummer aan een ps3 zou koppelen is mij een raadsel.

  Op de pc is dit al jaren en op welke pc je het installeert maakt niet uit want er kan maar 1 uniek serienummer tegelijk online. (ja offline spelen word dan wel een probleem)

  Zo had je op de pc altijd 2 kampen, mensen die downloaden en op cracked servers moesten spelen. En mensen die origineel koopten en op dedicated servers spelen die dan weer werden gerunt door administrators (bijvoorbeeld jij of ik) die streng modereerde en je bij geetter of gecheat werd gekickt of geband. Helaas is het tegenwoordig de trend van developers om ons dedicated servers te ontnemen en de servers in eigen hand te houden. Hierdoor barst het helaas van de cheaters omdat de developers echt geen mensen in dienst nemen om 1000den servers gaan modereren op etters of cheaters.

  Dus geef ons dedicated servers terug en laat ons zelf weer de servers beheren, was ook een veel mooiere tijd, heerlijke mods, hele grote communities, ingame chat, etc etc

  Servers die de hele tijd 1 map draaiden zonder die irritante verplichte map rolatie op originele servers tegenwoordig.

 20.    344 XP
  Galaick's avatar

  Amen, doch muziek downloaden doe ik helaas wel ;S
  Online Hacken is het vergif van elke online community, in MW2 hoef je niet geïnvited te worden voor een challenge lobby, maar je kan gewoon een open game zoeken! Zulke dingen moet je inderdaad gewoon offline houden! Voor mijn part voegen ze in elke shooter een offline modus in waarin je zelf gewoon LEGAAL kan cheaten in party verband.

 21. Anoniem -   
  MGamer's avatar

  Helemaal mee eens. De muziekindustrie, game industrie moeten idd met een innovatie komen. Ik wil best betalen voor muziek, games etc. Een Netflix model zou dan ook best eens goed uit kunnen pakken. Ik hoef de games niet te hebben. Na 1x spelen belanden ze toch vaak in de kast. Mooi stukje, thnx!

 22.    242 XP
  Quince92's avatar

  Dat iedereen tegen online hacks is begrijp ik, ik ben zelf ook een groot tegenstander. ik snap alleen de nijd niet naar de mensen die hun playstation jailbreaken of softmodden (ja ik weet dat dat hetzelfde is) het is de keuze van de eigenaar van de playstation lijkt mij, dat je gebant word is dan een risico wat je wel of niet neemt. aan de andere kant gaan er nu véél meer playstations verkocht worden juist omdát hij gejailbreakt kan worden. zo zorgt Geohot er dus ook voor dat sony meer omzet maakt waardoor sony weer verder kan gaan met ontwikkeling van de firmware van de ps3.
  maarja ik dwaal af … het is je eigen keuze of je de PSN functies wil gebruiken en ik vind niet dat je de cfw kan veroordelen voor alle mogelijkheden die iemand mogelijk zou kunnen gebruiken.

  piraterij is geen misdrijf
  Piraterij is een keuze

 23. Anoniem -   
  Rolo's avatar

  weet je wat ik altijd vind 70% is zo scheinheilig (niet naar jullie gericht maar gewoon in het algemeen) Ze zeggen “ik ben er tegen, vind het niet kunnen etc.” maar zelf downloaden ze nachten langs de nieuwste films cd’s e.d ik vind ben je er tegen DOWNLOAD DAN NIKS! want een game downloaden is net zo erg als een film of een cd!
  je steelt van uitgever/maker etc.

  Hacken/cheaten van & op pc games gebeurde al veeeel eerder nooit zag ik zoveel ophef over hackers/cheaters. Nu omdat de ps3 gehackt is. is het de grootste ramp ever!
  terwijl als je vroeger een degelijke pc game speelde het al snel vol zat met cheaters met “aimbot” e.d

  hoe minder aandacht er aan hoe minder leuk de hackers het gaan vinden, ze worden blij van die aandacht!

 24.    242 XP
  Quince92's avatar

  @Rolo: My point exactly alleen heb ik me altijd al gestoord aan online hackers zo erg dat ik het op een gegeven moment zelf ging doen 🙁

 25.    283 XP
  Alycan's avatar

  @Pepsi & @elazzja: Dikke LOL @ jullie. Waarom zouden hackers nog schijfjes branden als het vanaf de HDD kan… Tevens zou dat de meest stomme zet ooit zijn, de uploader is strafbaar en als het een bedrijf is zijn ze helemaal aansprakelijk voor vernieling.

  Een virus die trouwens naar de FW van je drive dingen wegschrijft vindt ik knap. Zeker omdat dat geheugen na genoeg niet via de normale aansluitingen aangesproken kan worden.

 26.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @thom430:
  Niet meer normaal kunnen spelen? Ik heb vandaag nog een paar uur black ops gespeeld, zonder problemen, daarna nog fifa online precies hetzelfde. Dus tom stil alsjeblieft

 27.    31 XP
  Jorian995's avatar

  @Rolo: @Quince92:

  Respect, jullie verkondigen precies mijn mening 🙂

 28.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  IK ben nog altijd voorstander van het het good old “gamedoosje”; ik wil graag iets fysiek vast hebben dan dat ik het ergens vanaf download…

 29.    510 XP
  Seven's avatar

  Ik koop mijn spelletjes gewoon (weliswaar vanuit Engeland) want naar verhouding kost het gamen geen reet.
  Ik koop gemiddeld een spel of 8 per jaar van 40euro per stuk, dus kost het gamen mij 320euro per jaar. Gemiddeld doe ik minstens 50 uur met een spel dus heb ik minimaal 400 uur speelplezier. Ik betaal dus voor een uur plezier maximaal 80cent.
  Waar hebben we het allemaal nog over?

 30.    69 XP
  frankaugurk's avatar

  Ik vind dat je niet kan zeuren over dat mw2 gehackt is, dat is het namelijk al een half jaar….

 31.    30 XP
  BelgiumAllstars's avatar

  Het online hacken is echt zielig gewoon. Die Hackers verpesten de multiplayer voor iedereen. Wat is daar nu eigenlijk de fun aan? Die Hackers kunnen wrs niet spelen zonder die hacks omdat ze zo slecht zijn. LOSERS
  Echt zielig
  khoop dat sony het snel fixt, voordat ik het game opgeef

 32.    281 XP
  Chazz_D's avatar

  Als je hier risicoloos mee weg komt en de volle psn support blijft krijgen ga ik overstappen naar hacken
  de ‘eerlijke gamer’ houd toch geen schijt meer over

 33.    96 XP
  BOMBERBAY-7's avatar

  Jullie wijzen de vinger naar de verkeerde.
  SONY is de boosdoender niet de h4ckers.

 34.    69 XP
  frankaugurk's avatar

  Ik vind gewoon dat ontwikkelaars hun games moeten beveiligen, mw2 is gewoon niet beveiligd.

 35.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  @IlFenomeno: Als jij bij Black Ops zonder problemen online in een party kan spelen zonder dat er iets mis gaat dan ben je denk ik echt de enige. Weet je wel zeker dat je online bent geweest jongen.

  OnT: Vind de laatste zin van het item een beetje behoorlijke appelen met peren vergelijking. De muziek industrie heeft meer inkomste bronnen zoal Live optredens, concerten. Waar de film industrie dit ook heeft in de vorm van bioscopen waar mensen graag heen gaan als avondje uit.
  Dit heeft de game industrie niet. Hoewel ze wel met innovatieve zijn gekomen, maar of we daar zo blij mee moeten zijn. De stapels DLC’s aangeboden tegen een kleine betaling.

  Anyway: Illegaal downloaden is stelen van de ontwikkelaar en uitgever van de game.
  De ontwikkeling van een tripple a game is erg duur. En als die teveel illegaal wordt gedownload en het bedrijf daardoor teveel inkomste mist dan is het snel afgelopen.
  Investeringen in nieuwe engines en/of nieuwe technieken in games zullen minder worden dus meer melkkoe producten en games die meer op elkaar gaan lijken. (zo zie ik het dan)

  Cheaters in een game heb je altijd. Helaas is MW2 er online niet echt leuker op geworden. Jammer want het was echt wel een leuke game voor de hack.

 36.    46 XP
  Lexus's avatar

  @M4GN3T (post 9)

  Deze hack was er vanwege het feit dat de PS3 Slim out of the box geen OtherOS ondersteund. Er is nu al bewezen dat dit wel mogelijk is, vandaar dus de hack.

 37.    283 XP
  Alycan's avatar

  @Lexus: Probeer dat hier maar eens goed uit te leggen. Het is naar mijn mening nog makkelijker om het een parkiet te laten begrijpen dan dat zooitje schreeuwende pubers.

 38. Anoniem -   
  ….'s avatar

  Ik ben het 100% eens met de column.
  Ik maak me zorgen dat om online spellen die ik 9/10 keer speel gehackt gaan worden zoals het geval mw2 en black ops.
  Hopelijk zet sony dit weer helemaal recht waar ik wel vetrouwen in heb.

 39. Anoniem -   
  Dost's avatar

  Mw2 is gewoon geen kut meer aan.
  Constant zit je in een gehackte lobby.
  Dan heb je ook nog va n die hackers die je titels, emblems, rank en ect weggooien. Mongolen,.
  Maar tot nu toe op black ops, heb ik in nog geen ene gehackte lobby gezete.