Hideo Kojima en zijn team zullen over een paar weken een nieuwe game lanceren, Death Stranding. Deze game is in samenwerking met Sony PlayStation tot stand gekomen, maar er was een tijd dat het er voor de legendarische ontwikkelaar wat anders uitzag. Het opzetten van een eigen studio was nadat hij vertrok bij Konami niet echt gemakkelijk.

In een interview met Famitsu (via Kotaku) vertelt hij dat hij 53 was toen hij op eigen benen kwam te staan. Dat is een leeftijd dat op zich mooi is om met pensioen te gaan (in Japan ligt de gemiddelde pensioenleeftijd op 60). Sterker nog, zelfs zijn familie was er op tegen dat hij een nieuwe studio zou opzetten. Hij was immers al wat ouder, had geen geld en hij zei alleen dat hij een open wereld game wilde gaan maken.

Geen geld klinkt misschien wat dramatisch, maar dat moet wellicht in perspectief geplaatst worden van het financieren van een compleet nieuw project. De bank wilde hem in eerste instantie ook niet helpen, ondanks dat ze hem enigszins kenden. Het probleem was dat hij geen echte resultaten had en dat bemoeilijkte het proces.

In Japan is het moeilijk om een lening te krijgen, zeker als je niet voor een groot bedrijf werkt en Kojima was op dat moment alleen. Wat ook niet meehielp is dat de Metal Gear games veel hebben gekost om te maken en dat ze vooral buiten Japan succesvol waren. Uiteindelijk trof Kojima echter een bankier van de grootste bank van Japan die een groot fan van zijn werk was en zodoende heeft hij de lening gekregen.

Kojima wilde de studio ook in een mooi gebouw opzetten, zodat het leek dat het bedrijf succesvol zou zijn. Hierdoor zouden medewerkers en hun familie zich minder zorgen maken, maar uiteindelijk liep hij veelvuldig tegen dezelfde vraag aan: “Wat is Kojima Productions?”. Het punt was dat hij in Japan niet zo beroemd is onder pandeigenaren, wat het lastiger maakte om bedrijfsruimte te krijgen.

Uiteindelijk was het wederom een fan die hem ook aan bedrijfsruimte hielp, dus makkelijk ging het allemaal niet. Desalniettemin is het uiteindelijk gelukt en de reden dat het zover heeft kunnen komen wijt Kojima aan zijn 30 jaar bij Konami, die hij ook bedankt voor die tijd. Daarmee ziet het er naar uit dat de geschillen tussen de partijen zijn bijgelegd, maar dat terzijde.

Dat Sony uiteindelijk ook is ingestapt zal ongetwijfeld geholpen hebben en het resultaat gaan we over een paar weken zien als Death Stranding uitkomt.