In The Last of Us: Part II krijg je te maken met de bekende Clickers, die het je behoorlijk moeilijk kunnen maken. Binnen deze soort vijanden zal het vervolg een nieuwe variant introduceren die de benaming ‘Shamblers’ heeft gekregen en die zijn nog wat vervelender om tegen te vechten.

In de eerste game is documentatie te vinden over de verschillende fases van de infectie. Die fases zullen nu meer naar voren komen, want er is iets met de omgeving dat invloed heeft op wanneer mutaties binnen de infectie plaatsvinden. Dat levert onder andere de Shamblers op, waar je tegen moet vechten.

Er zijn ‘Runners’ die zich snel voortbewegen, de gewone Clickers die langzaam zijn maar je in één keer kunnen doden en de Shamblers, die komen met een soort giftige wolk om hen heen, dat door materiaal heen kan bijten. Dat giftige spul zal schade bij je aanrichten én het zal je zicht blokkeren. Als je dan een Runner hebt die er doorheen komt zetten, dan ben je enigszins in het nadeel.

Dit zou gevechten nog interessanter moeten maken, maar wel geeft Naughty Dog hierbij aan dat Ellie nieuwe combat mogelijkheden heeft om het tegen de Shamblers op te nemen.