Special: L.A. Noire: The VR Case Files – L.A. Noire verscheen eind 2017 als remaster voor de PlayStation 4 en in onze special gaven we toen aan dat de game nog steeds de moeite waard is. Tegelijkertijd met die release verscheen er ook een virtual reality variant voor de HTC Vive en Oculus Rift. PlayStation VR werd overgeslagen en wat de reden daarvoor was is niet bekend, maar niet getreurd. L.A. Noire: The VR Case Files is nu namelijk ook beschikbaar voor PlayStation VR en wij doken nogmaals in het avontuur van Cole Phelps, die in deze opzet net wat anders is dan gebruikelijk.

Losse zaken

De normale L.A. Noire biedt een verhaal waarin je Cole Phelps ziet klimmen binnen de hiërarchie van het politiebureau. Zo begint hij in het blauw op straat om uiteindelijk te eindigen als een rechercheur die alle divisies binnen het politiewerk gehad heeft. Dat overkoepelende verhaal is nu naar de achtergrond geschoven, want The VR Case Files schotelt je een selectie van zaken voor die je af kunt werken vanuit je kantoor. Dat begint met wat simpele zaken op straat, waaronder de eerste paar zaken die je ook in de normale uitgave treft. Deze zaken zijn vrij simpel op te lossen en dienen in de game vooral als middel om de besturing aan je uit te leggen.

Gezien L.A. Noire een game is met vrij veel gameplay elementen, is het de juiste keuze geweest om het eerste uurtje als een tutorial te houden. De zaken zijn nog simpel en dat geeft je de kans alles te doorgronden. Als je wat verder in de game komt kun je zelf de zaken kiezen die je wilt doen en in totaal krijg je zeven zaken om op te lossen. Zoals al aangegeven zijn de eerste paar zo klaar, maar de latere zaken zitten wat complexer in elkaar, omdat je dan van hot naar her moet reizen, veel objecten moet onderzoeken en natuurlijk mensen moet ondervragen om zo uiteindelijk te kunnen bepalen wie de dader in de betreffende zaak is.

Wat onwennig

De game laat zich besturen met twee PlayStation Move controllers en doordat de game uit zoveel verschillende elementen bestaat, die elkaar op vrij hoog tempo afwisselen, is het spelen van de game wat onwennig. Met name in het begin zul je best wel worstelen met de vele opties die je krijgt en het is niet omdat het niet werkt, het voelt gewoon allemaal wat omslachtig aan. Daarbij is de motion tracking van de PlayStation Move niet optimaal, wat zo nu en dan frustratie wat in de hand werkt. Maar, voordat je nu stopt met lezen, het is allemaal niet té erg dat je er de brui aan geeft, want als je er eenmaal inzit wil je meer en voor je het weet ben je vier uur verder.

blank

L.A. Noire: The VR Case Files biedt met de zaken in de game genoeg speelduur om je een langere tijd mee te vermaken. Naast de zaken kan je hier en daar nog collectables vinden en wat een groot plezier is, is het rondrijden in de stad. Tijdens de zaken zul je veelvuldig naar andere locaties moeten gaan en je krijgt alle vrijheid om lekker te cruisen in Los Angeles. Daarbij stellen de Move controllers beide handen voor en die zul je allebei aan het stuur moeten houden wil je fatsoenlijk door de stad heen kunnen sturen. Dit geeft een best wel ‘realistische’ weergave van het autorijden en ondertussen kun je om je heen kijken, wat de moeite waard is.

Haast levensecht

Gezien de beperkte capaciteit van PlayStation VR zul je grafisch niet weggeblazen worden als je in de stad rondrijdt, want pop-in is niet ongebruikelijk. Daar tegenover staat wel dat Rockstar alle details min of meer één op één heeft overgenomen en dat maakt het tot een indrukwekkend gebied om in rond te lopen en te rijden. Grafisch is de game sowieso voor een PlayStation VR titel erg mooi en daar wordt nog een schepje bovenop gedaan als je met mensen in gesprek raakt. De lip-sync klopt, de gezichtsuitdrukkingen ogen realistisch, net zoals de algehele lichaamstaal en dat is best indrukwekkend. Het betreft een wat oudere game natuurlijk, maar met de remaster van twee jaar terug die in alternatieve vorm nu z’n weg naar PlayStation VR weet te vinden, blijft de grafische kwaliteit gehandhaafd.

blank

De zaken zijn in vergelijking met de gewone game overigens ietsje korter, omdat de game bepaalde fragmenten overslaat. Het gaat ietsje sneller van moment naar moment, dit om de game tot een aangename PlayStation VR ervaring te maken. Meermaals zul je iemand moeten achtervolgen en waar je normaliter achter de persoon aan moet rennen, volstaat ditmaal in de juiste richting bewegen om een gevecht te triggeren. Dat is dan een handgemeen en die moet je natuurlijk zien te winnen. Lukt dat, dan is het gelijk klaar en kun je bijvoorbeeld op het bureau aan de ondervraging beginnen. Rockstar heeft hierbij zo geknipt dat je niks essentieels mist en het helpt de speelervaring in positieve zin.

Extra activiteiten

Buiten de zeven zaken om, die al snel goed zijn voor richting de tien uur spelen, tref je in deze uitgave nog een drietal randactiviteiten. Zo kun je gaan racen op een racebaan wat er buitengewoon soepel aan toegaat, ook kun je oefenen in de shooting range en een potje gaan boksen in de ring. Vanzelfsprekend hebben we alles even uitgeprobeerd en de korte conclusie is dat het allemaal prima werkt. Deze activiteiten in combinatie met de collectables en het kunnen (her)spelen van de zaken, zorgt ervoor dat The VR Case Files een behoorlijk complete game is, ondanks dat het een beperkte uitgave is ten op zichte van het bronmateriaal.

blank

Conclusie

Als je L.A. Noire op de PlayStation 3 hebt gespeeld, of de remaster inmiddels op de PlayStation 4, dan biedt deze game op zich geen meerwaarde. Alle content is immers bekend en heb je eerder gedaan, tegelijkertijd is het wel een ervaring om Los Angeles in virtual reality te doorkruisen. Het is grafisch niet dé mooiste game voor het platform, maar dat neemt niet weg dat het geheel er indrukwekkend uitziet. De verschillende zaken zijn leuk om op te lossen en samen met de randactiviteiten en collectables kan je vrij lang vooruit. Dat is op zich uniek voor een VR-game. De besturing kan wel wat vermoeiend zijn, maar als je er eenmaal aan gewend bent valt ook dat ‘euvel’ weg en heb je een leuke ervaring. Heb je L.A. Noire nooit eerder gespeeld? Dan is deze VR-versie een leuke draai op de gewone game, die op zichzelf ook de moeite waard is. Ken je het allemaal al, dan biedt deze uitgave geen verrassingen.