Update: Private Division heeft de eerdere verklaring opgehelderd en aangegeven dat de game voor beide platformen geoptimaliseerd zal zijn. Er is dus niets aan de hand en op de PlayStation 4 Pro krijg je dus ook de best mogelijke ervaring.

“The Outer Worlds is enhanced for both Xbox One X and PS4 Pro. The Outer Worlds includes 4K textures and resolution on Xbox One X and PC, and upsamples to 4K from 1440p on PlayStation 4 Pro. The game looks great across all platforms and we’re excited for players to experience The Outer Worlds on October 25th.”

Origineel: Sinds de komst van de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro maken nieuwe titels regelmatig gebruik van deze krachtigere consoles. Met multi-platform games ga je er van uit dat dat voor beide platformen geldt, maar dat is niet het geval met The Outer Worlds. Een persvoorlichter van uitgever Private Division heeft tegenover Windows Central laten weten dat alleen de Xbox One X extra ondersteuning biedt.

Als je The Outer Worlds op 25 oktober aanschaft en je gaat spelen op de PS4 Pro, dan zal de game er exact hetzelfde uitzien als op de originele PS4. Er is dus geen verbeterde framerate of hogere resolutie. Beide versies draaien gewoon op 1080p en 30fps. Op de Xbox One X wordt de resolutie wel verhoogd, namelijk naar 4K.

Er is geen reden gegeven waarom de ‘mid-generation’-console van Sony niet ook een hogere performance biedt voor de game. Het kan natuurlijk zijn dat ontwikkelaar Obsidian Entertainment, die tegenwoordig onder Microsoft Game Studios valt, de opdracht heeft gekregen van het Amerikaanse bedrijf om de beste console-versie van de game alleen op de Xbox te laten draaien.

Je zou denken dat er later nog een patch verschijnt die de PS4 Pro-versie alsnog voorziet van een hogere resolutie, maar dat zit er voorlopig ook niet in. De ontwikkelaar heeft laten weten daar nog geen plannen voor te hebben.