Special: Al deze games komen waarschijnlijk naar de PlayStation 5 – De PlayStation 5 laat nog zeker een jaar op zich wachten, maar nu Sony de nodige informatie bekendgemaakt heeft kunnen we alvast vooruit gaan kijken. Afgelopen weekend kon je meer lezen over de studio’s van Sony en wat ze zoal zouden kunnen maken voor de PlayStation 5. Vandaag duiken we dieper in op de games die volgend jaar verschijnen en waarvan we weten dat ze ook naar de PlayStation 5 komen of waarvan we het verwachten. Verder kijken we ook nog naar wat andere potentiële kanshebbers.

De geschiedenis zal zich herhalen…

Volgend jaar is een interessant jaar, want dan zal de geschiedenis zich min of meer gaan herhalen. In 2013 kwam diverse games voor de PlayStation 3 uit en dan met name titels in het najaar, die tegelijkertijd bij de release van de PlayStation 4 ook daarop uitkwamen. Denk aan Battlefield 4, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Need for Speed: Rivals, Call of Duty: Ghosts, FIFA 14 en meer. Voor uitgevers extra werk, maar wel een manier om de titels meer af te zetten en in sommige gevallen dubbel te verdienen. Dat zal met de PlayStation 5 ongetwijfeld ook gaan gebeuren, met name met de high-profile games.

Een fundamenteel verschil is wel dat de PlayStation 5 straks ook het gros van de PlayStation 4 games zal kunnen draaien. De kans is daardoor groter dat uitgevers voor die mogelijkheid gaan in plaats van een game opnieuw uitbrengen. Dan doelen we overigens op de titels die begin volgend jaar verschijnen. Desalniettemin zien we ook kansen voor de echte Triple-A titels om hun weg naar de PlayStation 5 te vinden in de vorm van een editie die de beschikbare kracht ten volste benut voor nog mooiere plaatjes. Eventueel aangevuld met additionele gameplay features, omdat er meer rekenkracht beschikbaar is.

Komt (hoogstwaarschijnlijk) naar de PlayStation 5

Sommige uitgevers of ontwikkelaars hebben al te kennen gegeven dat aankomende games naar de PlayStation 5 gaan komen als specifieke uitgave voor dat platform. Daarnaast is het voor sommige titels haast ondenkbaar dat ze niet op de next-gen PlayStation uitkomen, zoals toekomstige Bethesda titels. Laten we die eerst even op een rijtje zetten.

Dying Light 2 – Deze game is bevestigd voor een release op de PlayStation 5, gezien Techland dit als een cross-gen game ziet. De vraag is alleen of ze meer content en features aan de next-gen versie toevoegen of dat ze simpelweg de PlayStation 4 versie wat optimaliseren voor de PlayStation 5.

Destiny 2/3 – Toen we laatst bij Bungie waren, wilde de ontwikkelaar niet praten over next-gen platformen, maar tegelijkertijd vertelden ze wel dat deze game nog lang mee moet gaan. Van Destiny 3 is vooralsnog geen sprake, gezien ze jaarlijks met een nieuwe uitbreiding willen komen en tussendoor de spelers bezig zullen houden met seizoenen. Dat kan nog wel even op de PlayStation 4, maar vroeg of laat is het merendeel overgestapt en dus moet de game wel naar de PlayStation 5 komen. Daarnaast was de originele Destiny een cross-gen game, dus dat zal ongetwijfeld ook met Destiny 2 gebeuren, die kan voortvloeien in Destiny 3.

blank

FIFA 21 – EA brengt de FIFA games altijd op heel veel platformen uit en hoewel er nog niet over de volgende FIFA is gesproken, kan je er vanuit gaan dat de game bij de release van de PlayStation 5 verschijnt. Dat gebeurde met FIFA 14 bijvoorbeeld ook in 2013 en als we de historie van de franchise erbij pakken, is deze titel haast gegarandeerd. Bovendien is het een game van EA en die pusht haar titels waar mogelijk en het betreft hier FIFA, dat verkoopt sowieso wel.

The Elder Scrolls VI – Bethesda kondigde deze game vorig jaar tijdens de E3 al aan, samen met Starfield, en dat zonder platformen te noemen. Vorig jaar bracht Bethesda Game Studios nog Fallout 76 uit en sindsdien is het stil. Gezien zij in de tussentijd geen nieuwe game aangekondigd hebben, is de conclusie vrij gemakkelijk te trekken: ze werken aan deze titel én Starfield en een PlayStation 5 release lijkt dan evident.

blank

Starfield – Voor deze game geldt eigenlijk hetzelfde als wat we bij The Elder Scrolls VI schreven, deze game werd eveneens vorig jaar aangekondigd zonder er platformen bij te noemen. Starfield zal voor The Elders Scrolls VI uitkomen, zo heeft Bethesda al laten weten en het is enigszins vanzelfsprekend dat deze titel naar de PlayStation 5 komt.

Kanshebbers voor een release op de PlayStation 5

Dit jaar nog een paar en volgend jaar verschijnen er een hoop Triple-A titels en van de onderstaande achten we de kans groot dat ze een uitgave op de PlayStation 5 krijgen, maar dat is op moment van schrijven nog niet bevestigd. Mochten deze games niet specifiek als PlayStation 5 game uitgebracht worden, dan bestaat altijd nog de mogelijkheid dat er update patches uitkomen die de games in kwestie via backwards compatibility upgraden.

Cyberpunk 2077 – Dit is dé volgende grote game van CD Projekt RED en het zal niemand ontgaan zijn dat dit een veelbelovende titel is. De ontwikkelaar is erg ambitieus en zal dat op de PlayStation 4 laten zien, met de extra kracht van de PlayStation 5 bestaat er een mogelijkheid om de game naar een nog hoger niveau te tillen. Bovendien is dit zo’n high-profile game dat CD Projekt RED stom zou zijn als ze het niet zouden doen.

blank

Death Stranding – Sony zet heel erg veel in op de nieuwste creatie van Hideo Kojima en een titel als deze zou prima nieuw leven ingeblazen kunnen worden als we een jaar verder zijn. Daarnaast heeft systeemarchitect Mark Cerny in eerdere interviews al eens verwezen naar een mogelijke PlayStation 5 release voor Death Stranding.

Dreams – We lieten het al vallen in ons vorige artikel, waarin we Media Molecule aanhaalden. De game verkeert momenteel in early access fase en de definitieve release is nog steeds niet bekend. Daarnaast is de game al jaren in ontwikkeling en met de creatieve mogelijkheden die de game biedt, zou het een logische stap zijn om dat voort te zetten op de PlayStation 5.

Marvel’s Avengers – In mei volgend jaar verschijnt deze titel voor de PlayStation 4 en Square Enix heeft al aangegeven dat ze de game langdurig in leven willen houden. Met een PlayStation 5 die een half jaar later verschijnt, is het een makkelijke voorspelling dat deze titel ook zijn weg naar de volgende PlayStation zal vinden. Marvel’s Avengers staat bovendien haast garant voor verkoopsucces, dus een extra graantje meepikken van de PlayStation 5 zou niet gek zijn.

blank

Ghost of Tsushima – Deze game heeft nog steeds geen releasedatum en gezien The Last of Us: Part II voor begin volgend jaar staat, verwachten we deze titel niet voor mei 2020. Net zoals bij de titel van Naughty Dog en Kojima Productions verwachten we dat ook deze game z’n weg naar de PlayStation 5 zal vinden. Wellicht als extra launchgame naast het nieuwe aanbod dat Sony ons zal presenteren.

Sniper Elite 5 – Deze game is aangekondigd door Rebellion zonder specifiek platformen te noemen. De ontwikkelaar brengt begin volgend jaar eerst Zombie Army 4: Dead War uit en ook staat er nog een VR-ervaring van Sniper Elite op ons te wachten. De release van Sniper Elite 5 verwachten we zodoende niet voor de tweede helft van 2020 en dan is een port naar de PlayStation 5 natuurlijk een gemakkelijke optie. Misschien is de game zelfs enkel in ontwikkeling voor de next-gen consoles, dat kan natuurlijk ook.

Watch_Dogs: Legion – Deze titel staat voor begin 2020 op het programma en Ubisoft is een uitgever die nieuwe platformen altijd direct omarmt. Vroeger deden ze dat met specifieke launch games, bij de introductie van de PlayStation 4 brachten ze het net uitgebrachte Assassin’s Creed IV: Black Flag naar die console. Watch_Dogs: Legion is dan al wat ouder, maar we zien Ubisoft deze titel ook uitbrengen als launch game voor de PlayStation 5, mogelijk met wat extra features of extra content inbegrepen.

blank

The Last of Us: Part II – Als de geschiedenis zich echt zal herhalen, dan zal The Last of Us: Part II ook zijn weg naar de PlayStation 5 vinden. Dit gebeurde immers ook met het vorige deel, dat als remaster op de PlayStation 4 werd uitgebracht. Er zit nu wel wat meer tijd tussen de releases, maar gezien het een titel van Naughty Dog betreft, zijn verkopen gegarandeerd en daar zal Sony natuurlijk een slaatje uit willen slaan.

Geruchten en andere voorspellingen

Dan als laatste nog wat ruimte voor wat geruchten en voorspellingen. Geen van de games is nog officieel aangekondigd, dus het betreft hier puur natte vinger werk. Maar we kennen de uitgevers van veel games natuurlijk een beetje, dus we zien dit als redactie als plausibel.

Final Fantasy VII Remake – Dit is officieel niet bevestigd, maar gezien de game in episodes zal verschijnen, kan het haast niet anders dan dat de game zich op het volgende platform voortzet. Voor de volledigheid zou het Square Enix sieren als ze de eerste episode ook op de PlayStation 5 uitbrengen. Desnoods aan het einde van de rit als een bundel, waarin de complete game zit.

Battlefield – Dit jaar verschijnt Star Wars Jedi: Fallen Order en vorig jaar kwam Battlefield V uit, dat betekent – mits EA zich aan de cyclus blijft vasthouden – dat we eind volgend jaar een nieuwe Battlefield mogen verwachten. Deze game zal dan rond de release van de PlayStation 5 uitkomen, dus het is dan logisch om de game op dat platform uit te brengen. Of de titel ook nog voor de PlayStation 4 uitkomt is afwachten, maar gezien EA games – zoals al aangehaald – op veel platformen uitbrengt, ligt dat wel in de lijn der verwachting.

blank

Skull & Bones – Deze game had al uit moeten zijn, maar werd meermaals uitgesteld en nu is er geen releasedatum bekend. Dit is waarschijnlijk een titel die Ubisoft in de zomer van 2020 uitbrengt, gezien ze in die periode vaker met games komen. Zie bijvoorbeeld The Crew 2 vorig jaar. Skull & Bones verschijnt dan zo kort voor de PlayStation 5 release, dat het enigszins logisch lijkt om deze game ook naar dat platform te brengen.

Assassin’s Creed – Ubisoft heeft voor de release besloten dat Assassin’s Creed: Odyssey langdurig mee zou moeten gaan. Dit jaar dus geen nieuw deel, dus onze verwachting is dat ze eind volgend jaar met een vervolg (Ragnarok?) op de proppen komen. Dit kan best een launch game voor de PlayStation 5 zijn en anders komt de game na de PlayStation 4 release alsnog naar de PlayStation 5, zoals in 2013 ook met Black Flag gebeurde.

Beyond Good and Evil 2 – Deze game is al lang in ontwikkeling en we weten nog steeds niet wanneer deze uitkomt. Gezien Ubisoft begin volgend jaar al Watch_Dogs: Legion heeft en mogelijk in de zomer Skull & Bones, achten we de kans vrij groot dat deze titel naar het najaar doorschuift of misschien zelfs 2021. In beide gevallen zou een release op de PlayStation 5 dan vrij vanzelfsprekend zijn.

blank

Demon’s Souls remake – Er gaan al heel erg lang geruchten over deze remake en hoewel deze nog steeds niet is aangekondigd, zien we de titel vroeg of laat wel opnieuw uitkomen. Bluepoint Games, bekend van meerdere remasters en remakes, gaf laatst nog aan te werken aan een grote titel voor de PlayStation 5, dus dan is de voorbarige conclusie dat het Demon’s Souls betreft erg snel getrokken.

Tot zover onze helderziende blik op de PlayStation 5 games. Sony studio’s werken naast de genoemde titels ook nog aan verschillende nieuwe games en wat daar zoal uit kan voortkomen hebben we vorige week behandeld, zie daarvoor dit artikel.

Afgezien van een paar vermeldingen is niets van het bovenstaande officieel bevestigd. Neem het dus vooral met een korrel zout en laat hieronder weten hoe jij er over denkt. Mis je nog titels, heb je een andere mening of denk je specifiek anders over een bepaalde game… je kan het hieronder laten weten.