Begin deze maand vond Firstlook Festival plaats, een tweedaags evenement waar gamers elkaar konden ontmoeten, wat games konden spelen, cosplayers bekijken, merchandise kopen en meer. Dit weekend was het volgende evenement daar in Ahoy, Dreamhack, hoewel dat meer op de pc-gamers en toernooien is gericht.

Opvallend is echter dat het op beide evenementen ontbreekt aan echt veel nieuwe games, hoewel dat voor Dreamhack wat beter verklaarbaar is. De insteek van dat evenement is immers niet om nieuwe games te tonen, hoewel de plek zich er wel voor leent. Voor Firstlook Festival is dat een ander verhaal, want de naam van het evenement suggereert immers dat je een eerste kijk op iets krijgt.

In het verleden was dat op nieuwe games, zo had Firstlook jaren terug de primeur dat ze Duke Nukem Forever voor het eerst konden laten zien, maar door de jaren heen is de aanwezigheid van nieuwe games aardig afgebrokkeld. Best jammer, want dat was voorheen voor gamers de ‘place to be’.

Sony was bijvoorbeeld niet aanwezig op Firstlook, maar staat wel op Dreamhack met een nieuwe trailer van Death Stranding en verschillende games. Daarnaast heb je nog FACTS in België dit weekend waar opvallend genoeg meer uitgevers staan met diverse games en dat geldt ook voor Gameforce dat onlangs plaatsvond.

Nu heeft Firstlook wel wat indies getoond, maar aan de blockbusters ontbrak het een beetje en hetzelfde geldt voor Dreamhack. Daarbij kunnen we stellen dat de Nederlandse beurzen als het op nieuwe games aankomt zijn ingehaald door de beurzen in ons buurland en dat is een merkwaardige ontwikkeling.

Veel uitgevers hebben een kantoor voor de Benelux en die kiezen blijkbaar voornamelijk voor onze zuiderburen, waardoor er in Nederland geen sprake meer is van een échte gamebeurs die een soort miniatuur gamescom genoemd mag worden. Best jammer, want dat is iets wat eigenlijk een beetje gemist wordt.

Goed een heel verhaal weer tot zover, duidelijk is dat de situatie best interessant is. Ditmaal niet zozeer een heftige stelling, maar meer een algemeen vraagstuk, want er moet natuurlijk wel vraag zijn naar dergelijke evenementen. Dus bij dezen, mis je een goede beurs in Nederland, zoals Firstlook ooit was, de Gameplay vroeger was, of vind je juist de richting die ze opgaan met de eerstgenoemde en Dreamhack erg tof?

Of anders gesteld, heb je überhaupt nog behoefte om games te spelen op een beurs die nog niet uit zijn? Of zijn het juist de aanwezige mensen, de activiteiten die er te doen zijn en meer wat voor jouw aantrekkelijk is om zo’n evenement te bezoeken? Misschien denk je er heel anders over, je kan je hieronder laten horen.