Aanstaande vrijdag komt Call of Duty: Modern Warfare uit en in de laatste weken voor de release heeft ontwikkelaar Infinity Ward nog behoorlijk wat nieuwe informatie over de game bekend gemaakt. Zo werd begin deze maand de coöperatieve Special Ops modus uit de doeken gedaan en eerder deze week werd bekendgemaakt dat de game een Battle Pass systeem krijgt, dat de omstreden Supply Drops zal vervangen.

Nu zijn er weer nieuwe details onthuld en deze keer gaat het om het progressiesysteem in het spel. De laatste jaren was de manier waarop de progressie in de multiplayer van Call of Duty-games werkte in grote lijnen steeds hetzelfde. Met Call of Duty: Modern Warfare gaat dat systeem flink op de schop.

De game bevat namelijk niet het gebruikelijke Prestige-systeem uit de voorgaande delen. Het progressiesysteem van Call of Duty: Modern Warfare (dat voor zowel de multiplayer als Special Ops geldt) wordt onderverdeeld in Enlisted Ranks en Officer Ranks. Enlisted Ranks zijn de basislevels, die in de aankomende game van 1 tot en met 55 lopen. Deze rangen werken op de traditionele manier. Door de game te spelen en XP te verdienen, stijg je in level en door een hoger level te bereiken speel je onder meer nieuwe wapens, perks en killstreaks vrij.

Waar je normaal gesproken bij level 55 de Prestige-modus in zou kunnen gaan, is dat met Call of Duty: Modern Warfare niet het geval. In plaats daarvan krijg je te maken met Officer Ranks. Je bereikte levels van 1 tot en met 55 zullen nooit gereset worden en je behoudt daardoor ook alle items die je hebt vrijgespeeld. De Officer Ranks vormen een extra levelsysteem, dat met ieder nieuw in-game seizoen geïntroduceerd zal worden. Per seizoen zijn er 100 Officer Ranks en door binnen dit systeem te levelen speel je weer nieuwe beloningen vrij. Ieder post-launch seizoen brengt weer een nieuwe reeks Officer Ranks met zich mee.

In de blogpost waarin het nieuwe systeem wordt uitgelegd, staat ook nog interessante informatie met betrekking tot camouflages voor je wapens. Zoals we gewend zijn van de franchise speel je nieuwe camos vrij naarmate je wapenlevel stijgt. Opvallend is echter dat je hiermee “base camos” verdient. Wanneer je deze base camo hebt, speel je camo challenges vrij, waarmee je variaties van die specifieke camo kunt vrijspelen. Hierdoor wordt het aantal beschikbare camouflages per wapen dus veel groter en volgens de ontwikkelaars zijn er ongeveer 100 camouflages per wapen vrij te spelen.