Special: Vijf redenen om uit te kijken naar Call of Duty: Modern Warfare – Voor Call of Duty fans onder ons is dit de week van de waarheid. We zijn nu echt heel dichtbij de lancering van Call of Duty: Modern Warfare. Morgennacht is het eindelijk zover en kunnen we met z’n allen er op los knallen. Tot zover klinkt dat natuurlijk hartstikke mooi, maar wat nu als jij nog zo je twijfels hebt of deze game je wel zal aanspreken? Dan is het raadzaam om deze special nog even snel door te lezen. Wij geven je hier namelijk vijf redenen om uit te kijken naar Call of Duty: Modern Warfare!

1. Hij is terug met een intens avontuur!

Met ‘hij’ doelen we hier vooral op de singleplayercampagne, die weer in Call of Duty aanwezig is. Dat belooft ook nog eens één van de meest grauwe en ruige campagnes te worden die we tot nu toe hebben doorlopen binnen de franchise. Om de meest intense campagne – die van Call of Duty 4: Modern Warfare – van de troon te stoten, moet je van goeden huize komen. Gelukkig hebben wij al een kijkje in de keuken mogen nemen, want nog niet zo lang geleden konden we in Londen een deel van die singleplayercampagne bekijken. Wil je daar meer over weten, dan doe je er goed aan om deze special nog eens door te lezen.

Je beleeft de meest hachelijke avonturen door de ogen van meerdere personages. Zo vecht je aan de kant van speciale eenheden, alsook aan de kant van de rebellen. Daardoor belooft deze campagne op persoonlijk vlak een intense ervaring te worden. Helemaal omdat je voor moeilijke keuzes komt te staan, waarbij je eventueel foute beslissingen kunt nemen, met als gevolg onschuldige doden. Afsluitend kunnen we uiteraard niet om dé grote ster heen en dat is natuurlijk Captain Price. De terugkeer van dit iconische personage alleen al zou een reden moeten zijn om minstens één keer in de singleplayer campagne te duiken. Naast dat hij terugkeert, zullen ook andere bekende personages hun gezicht laten zien. Wie dat zijn, is vooralsnog afwachten.

2. Met elkaar de strijd aangaan

In de voorgaande Call of Duty delen kwamen telkens de befaamde zombies terug als het om de coöp modus ging. Nu is dat echter anders en worden de ondoden ingeruild voor echte menselijke vijanden, die ook nog eens zwaar bewapend zijn. Wie herinnert zich niet de Braziliaanse favela’s uit Modern Warfare 2, waar je het met elkaar op moest nemen tegen zwaar bepantserde Juggernauts? Die wandelende tanks konden je het leven behoorlijk zuur maken en ook nu belooft de nieuwe Special Ops modus weer een helse ervaring te worden. Veel meer dan een trailer hebben we er nog niet van gezien, maar die beelden zagen er goed uit en zo blijft er tenminste nog iets van een verrassing over.

blank

Daar blijft het niet bij, want wij PlayStationgebruikers kunnen ook alvast aan de slag met de Survival modus, waarvan inmiddels ook een trailer is vrijgegeven. Alhoewel dit slechts een klein onderdeel van de game is, betekent het wel een terugkeer van een modus die heel populair was in Modern Warfare 3. Nu kunnen we dadelijk opnieuw met elkaar ons een weg vechten door eindeloze hordes aan vijanden. We zagen in de trailer al dat het met de actie wel goed zit. Of je je nu verschanst hebt in een kapot geschoten huis of dat je je gepositioneerd hebt op een plein, vijanden gaan het je heel erg moeilijk maken en zullen je snel proberen in te sluiten. Gelukkig is er het grote arsenaal van wapens, dat je kan aanpassen en zijn er nog diverse aanvullende mogelijkheden om je maatjes te helpen.

3. Dag Prestiges!

Call of Duty: Modern Warfare breekt met het bekende Prestige systeem. Dat wordt nu overboord gegooid en in plaats daarvan komt er een nieuw progressiesyteem. Het is goed dat het gebruikelijke systeem flink op de schop gaat. Dat is één van de veranderingen die de serie nodig had. Nu krijgen we te maken met Enlisted Ranks en met Officer Ranks. Enlisted Ranks zijn de basislevels en die lopen van nummer 1 tot nummer 55. Het hoger worden in rang werkt op een traditionele manier. Het loont echter absoluut de moeite om door te blijven spelen, want met elk hoger level speel je nieuwe wapens, killstreaks en perks vrij.

blank

Waar je normaal gesproken de Prestige modus in gaat, krijg je nu te maken met Officier ranks. Wat fijn is aan het nieuwe systeem, is dat je alle items die je hebt vrijgespeeld zult behouden. Zo ga je de Officier ranks in en die ranks vormen een nieuw levelsysteem dat met ieder in-game seizoen opnieuw geïntroduceerd zal worden. Een goot voordeel dat dit met zich meebrengt is dat er telkens nieuwe beloningen te verdienen zijn door verder te levelen. Per seizoen zijn er tevens 100 nieuwe Officier ranks wat ervoor zorgt dat je na de launch nog genoeg uitdagingen hebt om te voltooien.

4. Ground War is nu nog grootser aanwezig

Bij elke Call of Duty game komen er wel een paar nieuwe modi bij. Sommige modi voelen niet helemaal nieuw aan, maar juist door een bepaalde twist werkt het wel verfrissend. Dat laatste is ook van toepassing op Ground War. Deze modus kennen we natuurlijk uit het verleden en keert nu terug op een ietwat andere manier. Het wordt nog grootschaliger aangepakt dan normaal. Nu kunnen twee teams van 32 spelers het tegen elkaar opnemen. Dat betekent dat er in totaal 64 man op het slagveld te vinden zijn en dat levert een hoop chaos op. Dat komt ook nog eens doordat de grote maps goed gevuld zijn met allerlei voertuigen, zoals helikopters, buggy’s en terreinwagens.

blank

Dat geeft weer een extra dimensie aan de gameplay van Call of Duty. De voertuigen die beschikbaar zijn heb je soms ook nodig om tijdig op een bepaald punt aan te komen, wat het een extra functie geeft. De opzet in deze Ground War heeft inderdaad veel weg van de modus Conquest, zoals je dat kent uit Battlefield. Ondanks dat past dit principe wel prima binnen Call of Duty. De gameplay blijft daarbij in de kern hetzelfde zoals je dat gewend bent. Teamspelers komen hier helemaal aan hun trekken, want om succes te boeken zul je goed moeten samenwerken en met elkaar moeten communiceren.

5. Unieke modi, veel wapens en cross-play

Dit zijn weliswaar drie onderwerpen, maar we behandelen ze stiekem als drie punten inéén. Te beginnen met de diverse modi, waarvan er straks een behoorlijk aantal beschikbaar zijn. Daarop afgaand lijkt het erop dat zo meteen iedereen aan zijn of haar trekken zal komen. Voor de liefhebbers van tactiek en van snelheid is er het nieuwe Cyber Attack. De modus waarin je een bom moet zien te veroveren en moet zien te planten. Dan heb je nog het vernieuwende Gunfight, wat meer liefhebbers van kleine gevechten in hele kleine teams zal aantrekken. Tevens heb je nog Night Vision Goggles, waarin je het nu ’s nachts tegen elkaar moet opnemen en je veel meer op je gehoor en wapens moet vertrouwen. Zo is er uiteraard nog wel meer in de game te vinden, maar dat zal duidelijk worden wanneer de game uit is.

blank

Dan zijn er nog de wapens wat de grote sterren van de show zijn. Elk wapen moet daarbij weer anders aanvoelen en dat komt omdat ze niet allemaal even zwaar wegen. Dat laatste moet duidelijk merkbaar zijn, zoals je ook verschil zult voelen in de snelheid waarmee je verschillende kanten op kunt mikken. De bedoeling is dat het gevoel van de wapens realistischer is en dat zou de actie intenser moeten maken. Afsluitend een ander belangrijk punt, cross-play. Dat is voor Call of Duty toch wel vernieuwend, want je kunt nu ook tegen andere platformen gaan spelen. Dat betekent in theorie dat je nog sneller in een potje zit en achter elkaar door kan blijven gaan, ook is dit een mooie case om eens te zien hoe cross-play op deze schaal met een shooter uitpakt.

Tot zover onze redenen waarom het het waard is om naar Call of Duty: Modern Warfare uit te kijken. Gezien de release in minder dan 48 uur is, zullen we het qua artikelen hierbij gaan laten. Wel mag je uiteraard nog een review verwachten en we hebben nog wat leuke acties in petto, blijf daarvoor PSX-Sense in de gaten houden.