Review: Nacon Revolution Pro Controller 3 – Een tijd terug hebben wij de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller binnen gekregen en uitgebreid behandeld in een review. Dat was een puike asymmetrische controller, maar het model was zeker niet perfect. Hoe dan ook bood de controller voor zowel pro-gamers als casuals genoeg functies om je erg goed mee uit te kunnen leven in een game. Mocht je zo’n controller willen aanschaffen, dan moet je daar wel diep voor in de buidel tasten. Tegen de €170/180,- kost een dergelijke controller en dat is niet voor iedereen even aantrekkelijk. Nacon komt daarom nu met een mooie middenweg: de Revolution Pro Controller 3, een nieuw model in de Revolution lijn die tussen het duurdere Pro model valt en de goedkopere casual controllers. Ook deze controller hebben we uiteraard uitgebreid getest en vandaag geven we antwoord op de vraag of het net zo’n aantrekkelijke controller is als de Unlimited Pro.

Een mooie middenweg

Als je de voorgaande Revolution controllers bekijkt, dan lijkt dit nieuwe model het meeste op de Unlimited Pro. Het is alsof Nacon ervoor gekozen heeft om de basis van de Unlimited Pro (die gewoon prima is) te nemen en hiervan een versimpeld model uit te brengen. Dat is aardig gelukt, omdat we de Revolution Pro Controller 3 prima kunnen omschrijven als een Unlimited Pro ‘Lite’ controller. In die zin kun je beide modellen prima met elkaar vergelijken, maar tegelijkertijd missen er wel een aantal Unlimited Pro functies en dat is natuurlijk bedoeld om de Revolution 3 goedkoper aan te kunnen bieden. Een prima uitgangspunt, maar dat neemt wel sommige kritiekpunten automatisch mee naar dit nieuwe model, maar daarover later meer.

Wat overeenkomt met de Unlimited Pro, is dat je vier shortcut-knoppen (S-knoppen) hebt in de handvaten van de controller. Je kunt dus elke willekeurige knop van de controller hieronder programmeren voor een snellere toegang. Dit kun je doen door middel van de Nacon software die je even dient te downloaden. Via die software kan je ook de pookjes configureren, kleurtjes geven aan de ring om het rechter pookje en je kan maar liefst vier profielen opslaan. Hierdoor kun je gemakkelijk switchen van profiel terwijl je aan het gamen bent, erg handig, maar zoals hoort bij dit soort controllers. Kortom: zo heb je de basis van een gemiddelde Pro controller in bezit en dat voor een mooie prijs van €100,-. Geen gek voorstel, al zeggen we het zelf.

Niet helemaal hetzelfde

Nacon heeft met de Revolution 3 ook de kans genomen om enkele veranderingen door te voeren ten op zichte van Unlimited Pro. Het eerste verschil is dat de Revolution 3 enkel bedraad te gebruiken is en daardoor geen accu nodig heeft. Het model is daarom qua body een stuk platter, waardoor er meer ruimte is bij de handvaten wat meer ergonomie oplevert. Dit heeft als resultaat dat het wat groter en steviger aanvoelt in de hand en hierdoor rusten je middelvingers direct op de bovenste shortcut-knoppen. Een zeer fijne greep, maar het heeft wel als resultaat dat de onderste shortcut-knoppen nog wat slechter bereikbaar zijn in vergelijking met de al wat onhandige plaatsing op de Unlimited Pro. De S-knoppen zijn simpelweg niet de meest intuïtief vormgegeven knoppen en dat is gewoon jammer, daar waar ze wel een erg functioneel nut hebben.

blank

De facebuttons hebben dan wel weer een upgrade gekregen. Terwijl de Unlimited Pro opgescheept zit met een te dikke siliconen laag onder de facebuttons, wat kan zorgen voor een soms wat plakkerig gevoel bij het indrukken, heeft de Revolution 3 het gevoel alsof je de facebuttons hebt van een DualShock 4. Dat is een behoorlijk pluspunt. Helaas is de D-pad dan weer moshy en het mist de nodige feedback bij het indrukken ervan. De pookjes voelen (net als bij de Unlimited Pro) erg los aan, maar zijn wel secuur. Voor sommige gamers kan dat een probleem vormen, omdat de combinatie van lossigheid en de ruime draaihoek voor een wat omslachtig gevoel kan zorgen. Bij de Unlimited Pro heb je nog de mogelijkheid om de dikte van de steel aan te passen met ringen. Helaas mist de Revolution 3 deze optie en dat mag een gemis genoemd worden.

Briljant stukje software

Hier moeten we openlijk onze liefde verklaren aan Nacon, want de software die ze bij de controller leveren is subliem. Het is duidelijk en toegankelijk, werkt fijn in gebruik en je kunt naar hartenlust alles softwarematig aanpassen. Zoals eerder aangegeven mist de Revolution 3 de optie om kortere draaihoeken in te stellen door middel van ringen om de steel heen te plaatsen. Hierdoor word je op software gebied beperkt bij het instellen van de responsie curve, gezien het pookje altijd de maximale draaihoek zal hebben. Vrij logisch natuurlijk, maar je zult dus moeten puzzelen met de responsie curve punten die vaststaan en moeten schuiven met de graden van het pookje voor de optimale instelling. Klinkt allemaal erg technisch, maar mensen die een beetje extra van een controller willen, kunnen zich hiermee uitleven. Fijn is in ieder geval dat de software je de optie biedt om bepaalde punten te fine-tunen en dat gaat op uiterst gebruiksvriendelijke wijze.

De software, zoals we eerder hebben aangehaald, dien je via de site van Nacon te downloaden. Ook kun je weer profielen voor de controller downloaden die door de community zijn geüpload. Mocht je onverhoopt niet uit het instellen van de controller komen, dan kan je op deze manier eventueel bij anderen afkijken om te zien hoe je dit precies moet doen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf experimenteren en jezelf wegwijs maken in het geheel, omdat nadien op te slaan als profiel in je controller waar ruimte voor vier keuzes is. Daar kan je weer gemakkelijk on the fly tussen wisselen en dat is erg prettig. In vergelijking met de Unlimited Pro is de Revolution 3 simpelweg beperkter, maar het biedt tegelijkertijd wel veel meer opties dan een gemiddelde controller en de software is daarin een geweldige ondersteuning qua configuratie.

Laatste stukje zeiken

Jawel, daar hebben we ze weer. De triggers van de Unlimited Pro zijn ook weer aanwezig op de Revolution 3. Dit is misschien wel het grootste hekelpunt van de controller. Zo hebben we aangegeven dat de S-knoppen, de D-pad en de losse pookjes ons wat minder in de smaak vielen, maar deze onderdelen zijn vatbaar voor gewenning. De L2 en R2 knoppen zijn wat ons betreft een onderdeel wat per direct terug naar de tekentafel mag. De knoppen hebben een veel te forse schuine afwerking waarvan de rand teveel naar buiten steekt. Dit zorgt bij langdurig ingedrukt houden (bijvoorbeeld: veel schieten of gas geven bij het racen) voor een oncomfortabel gevoel in de vingers. Als deze triggers iets subtieler afgesneden worden met een meer ergonomisch uitgangspunt bij een volgend model, dan zal Nacon extra punten scoren.

blank

Conclusie

Voor €100,- mag je geen zilveren controller verwachten met bronzen schouderknoppen, maar wel een degelijk Nacon Revolution model die de instappende pro gamer zeker zal kunnen waarderen. De Nacon Revolution Pro Controller 3 is wat ons betreft een controller die een mooi gat in de markt weet te vullen. Het is een prima keuze voor gamers die iets meer willen dan een gewone controller, maar er ook weer niet té veel aan uit willen geven. Het neemt de luxe functies van de Unlimited Pro Controller over, zoals de S-knoppen en de mogelijkheid om vier profielen op te slaan via de uitstekende software. Tegelijk neemt het ook de nadelen over, zoals oncomfortabele triggers en een onnauwkeurige D-pad. Desalniettemin mogen gamers van Rijsel tot aan Hong Kong blij zijn met dit nieuwe model, want ondanks de paar gebreken is de Revolution Pro Controller 3 een prima model en een bewijs dat 'pro zijn' niet duur hoeft te zijn.

Pluspunten

  • De prijs
  • Ergonomisch fijn
  • Vier profielen kunnen opslaan
  • Facebuttons zijn responsief
  • Software

Minpunten

  • Weinig weerstand in de pookjes
  • Triggers
  • D-pad
  • Steel van pookjes niet aanpasbaar

-