Het najaar van 2019 is heerlijk divers met twee gigantisch goede actie-RPG’s in de vorm van The Outer Worlds en Borderlands 3, een leuke racer in de naam van Need for Speed: Heat en shooter-liefhebbers gaan heerlijk los op Call of Duty: Modern Warfare. Er is alleen iets wat al deze games gemeen hebben en wat de laatste tijd een irritante trend begint te worden. Omdat games voornamelijk worden ontwikkeld op een monitor, zijn tekstgroottes vaak veel te klein wanneer je op een TV speelt en er enkele meters vanaf zit.

Dit is irritant, vooral wanneer je de beschrijving wilt lezen, de ontwikkelaar kan er daarom beter voor kiezen om dit te vergroten en desnoods te verspreiden over meerdere pagina’s of een optionele pop-up. The Outer Worlds is bij vlagen onleesbaar en vereist een flinke bril op sterkte, maar daar gaan ze nu gelukkig wat aan doen. De ondertiteling wordt namelijk vergroot, zodat je niet meer hoeft te turen om te lezen wat er nu eigenlijk allemaal gezegd wordt. Toch is dit probleem niet nieuw, God of War kampte destijds met hetzelfde en het lijkt erop dat dit steeds vaker voor aan het komen is.

Nu kan ik als brildragend persoon een enkeling zijn die zich hier aan ergert, maar de hoeveelheid patches die altijd uitkomen na de release die tekstgroottes veranderen, stemmen mij enigszins gerust dat ik niet de enige ben. Consoles zijn van nature gemaakt om in te pluggen in je TV en lenen zich ervoor om zo relaxt mogelijk in een heerlijke zetel van games te genieten. In de loop der jaren is dit wel enigszins aan het veranderen. Steeds vaker pluggen mensen hun console aan een monitor van maximaal 27″ om zo competitief mogelijk shooters als Call of Duty en Fortnite te kunnen spelen.

Het is immers begrijpelijk dat als je op een zo hoog mogelijk niveau wilt presteren, je de console beter op een monitor kunt aansluiten bij een shooter en er dichter op moet gaan zitten. Toch blijft dit een niche in de console gaming wereld, de keuze voor de vaak te kleine tekst is mij dan ook onduidelijk. Wat vinden jullie? Moet ik gewoon een nieuwe bril laten aanmeten of lijkt het erop dat moderne games met steeds kleinere tekstgroottes worden uitgebracht?