Review: Plantronics RIG 700HS – Sinds een aantal jaar begeeft Plantronics – tegenwoordig Poly – zich met headsets ook in het gamingsegment. Dit onder het sublabel RIG en we hebben in de loop der tijd diverse headsets voorbij zien komen en getest. Het nieuwste model is de RIG 700HS voor de PlayStation 4, een lichtgewicht headset die draadloos met de console werkt en zeer makkelijk in gebruik is. Met een prijs van rond de €130,- is het een wat duurdere headset, maar krijg je daar ook genoeg voor terug? Wij speelden de afgelopen weken al onze games met deze headset en gaan het je nu vertellen.

Licht van gewicht betekent fijn in comfort

De meeste RIG modellen zijn van licht materiaal gemaakt en dat maakt de headsets bij gebruik automatisch erg comfortabel. Ze klemmen om je hoofd, maar niet hard genoeg om te storen en na verloop van tijd merk je nauwelijks dat je een headset op hebt. Een belangrijk detail, want comfort is immers van groot belang tijdens het gamen. Wat dat betreft scoort de headset goed en ook komt het goed voor de dag als het gaat om de robuustheid, want de hoofdband is weer zeer flexibel en zodoende in allerlei richtingen te bewegen zonder dat het stuk gaat. Hierdoor is de RIG 700HS zeker bestand tegen een stootje.

Om de headset af te stellen heb je weer een drietal opties in de hoofdband, waarbij je de earcups gemakkelijk van de beugel af kan halen om ze een gaatje hoger of lager te plaatsen. Je hebt dus de keuze uit een drietal standen en dat is misschien wat minder secuur dan een uitschuifsysteem, maar desalniettemin is er voor het gros van de gamers een prima stand te vinden en samen met het lichte gewicht is het design van de headset op zichzelf prima te noemen. De ontwerpers bij Poly weten precies alle juiste vereiste vakjes af te vinken om dit tot een comfortabele headset te maken, dus dat pluspunt is alvast binnen.

Gemakkelijk in gebruik

Wat naast de geluidskwaliteit ook meetelt is natuurlijk hoe gebruiksvriendelijk de headset is om aan te sluiten. Daarover kunnen we kort zijn, want deze headset wordt met een ontvanger geleverd die volgens het plug-and-play principe werkt. Je sluit deze ontvanger via USB aan op de console en als je over een optische ingang beschikt, kun je er eventueel nog een optische kabel mee verbinden. Dat is echter optioneel, want een PlayStation 4 Slim wordt bijvoorbeeld zonder zo’n aansluiting geleverd. Hoe dan ook, het aansluiten is een fluitje van een cent en de PlayStation 4 zal de headset direct herkennen.

blank

Eenmaal aangesloten is het simpelweg een kwestie van de headset aanzetten en bij de ontvanger op ‘verbinden’ drukken en je bent klaar om te gaan. Dat verbinden gaat binnen luttele seconde, dus je zit niet te klooien met allerlei instellingen om het werkende te krijgen. Sterker nog, je kunt de headset binnen een paar minuten werkende hebben na het uitpakken en dat is natuurlijk erg gebruiksvriendelijk. Hetzelfde geldt voor de bediening van de headset, die bestaat uit een viertal opties. Hieronder vallen twee draaiwielen en twee knoppen, waarvan de eerste knop simpelweg bedoeld is om de headset aan- en uit te zetten, de andere is bedoeld om de chataudio te muten.

De twee draaiwielen zijn vanzelfsprekend voor het volume van de headset en met de andere kun je de balans tussen gameaudio en chat instellen. Het is zoals gewoonlijk even wennen waar de knoppen zitten, maar bij regelmatig gebruik gaat dat er wel inzitten. Met alles wat we tot zover omschreven hebben komen we weer op één punt uit en dat is gebruiksvriendelijkheid. Geen poespas, geen ingewikkelde stappen doorlopen en fijn comfortabel gebruik, dat is wat de RIG 700HS doet kenmerken. Wel mag gezegd worden dat de stem die klinkt als je de headset bijvoorbeeld in- of uitschakelt nogal hard is en daar kan je in eerste instantie best wel van schrikken.

blank

Prettig geluid

Tot zover voornamelijk positieve punten wat betreft de headset als model, maar het geluid is uiteindelijk de doorslaggevende factor. De RIG 700HS kent geen 5.1 of 7.1 surroundoptie, maar biedt wel zeer helder stereogeluid. Het is een behoorlijke stap omhoog als je van tv geluid overstapt naar deze headset. Dat is bij veel headsets het geval, gezien minder geluid verloren gaat in de omgeving. Toch mag gezegd worden dat dit net een niveau beter klinkt en voelt dan de andere gemiddelde stereo headset, maar daar is de prijs van over de honderd euro uiteraard ook naar. De geluidskwaliteit is prima en tijdens het gebruik hebben we ook geen moment last gehad van audio die wegviel door het draadloze gebruik, wat dat betreft is het een constant geheel.

Daarbij is natuurlijk de chataudio ook van belang en daarover valt weinig te melden, behalve dat het van gelijkwaardige audiokwaliteit is ten opzichte van het normale geluid dat de headset produceert. Wat ook helpt voor een optimale beleving is dat je oren gesloten zitten in de earcups en dat je daardoor relatief weinig van buitenaf hoort. Het enige waar we wel wat op aan te merken hebben is dat de bass niet al te sterk is, het is dus ietwat vlakjes daar waar andere headsets voller kunnen klinken. Een detail om rekening mee te houden, net zoals het feit dat het een stereo headset betreft.

Conclusie

De Plantronics RIG 700HS is net zoals andere headsets van deze fabrikant er één die in de categorie prima past. De headset is door z'n lichte gewicht erg comfortabel en ook de hoofdband zal niet drukkend gaan voelen bij lang gebruik. Met een gebruiksduur van ruim 10 uur tegenover pakweg 3 uur opladen is die balans dik in orde en de audiokwaliteit is voor een stereo headset erg degelijk. Wel is de stem die aangeeft of de headset aan of uit staat veel te hard en ook de bass is niet al te sterk. Afsluitend is het jammer dat de headset geen surround sound ondersteuning biedt, punten om rekening mee te houden dus. Daar tegenover staat wel dat de headset goede audiokwaliteit biedt, prettig in gebruik is en lang meegaat. Kortom, een degelijke headset in het middensegment die ondanks hetgeen het te bieden heeft wat aan de prijzige kant is.

Pluspunten

  • Licht van gewicht
  • Goede audiokwaliteit
  • Fijn in gebruik
  • Batterijduur degelijk tegenover vereiste oplaadtijd

Minpunten

  • Indicatiestem nogal hard
  • Relatief weinig bass
  • Geen surround ondersteuning

-