Mindjack

Review: Mindjack – Nadat de game werd aangekondigd op de E3 van 2010 werden onze gemoederen toch wel een beetje geprikkeld. Een geheel origineel concept dat met een leuke uitwerking misschien wel een grootse game kan worden. Je stapt in de huid van de overheid in het jaar 2031 en aan jouw het doel al schietend en geheugen imponerend om de levels te doorstaan. Het andere punt is dat dit de eerste volledige game van ontwikkelaar Feelplus is. Het concept is zeer origineel, maar is de uitwerking ook naar toebehoren?

20 Jaar later…

De game speelt zich exact 20 jaar later af dan nu, in het jaar 2031. De wereld is helemaal in de ban van de technologie en alles is dan ook high-tech. Alle bescherming die de mensen dragen is zeer geavanceerd en je moet dan ook vele kogels op de tegenstanders lossen om ze dood te krijgen. Natuurlijk heeft de tegenstander, een corrupte groep die de wereld willen overnemen, ook nog hulp van vele verschillende soorten robots die rondrijden of vliegen. Neem nou een robot met een immens schild, ideaal om achter te schuilen. Ook zijn er enkele verschillende robots die lasers afschieten. Natuurlijk wil jij ook gebruik maken van deze robots en hiervoor heb jij een soort bluetooth headset, waarmee je de robots kan mindjacken als deze genoeg zijn verzwakt. Wanneer dit het geval is, zal de robot zich tot zijn voorgaande allianties bekeren en tegen jouw vijanden inknallen. Verder is het verhaal van de game heel onduidelijk, de cutscènes zijn flarden van scènes uit het heden en het verleden van de game. Nou ja, als het verhaal dan tegenvalt dan is nu de hoop op de gameplay gevestigd.

Host Mode

In feite bestaat de hele game uit twee modi: de Host Mode en de Hack Mode. De Host Mode is in feite gewoon de singleplayer waarin jij je een baan door de levels moet schieten. De game bestaat uit één moeilijkheidsgraad, maar hier kan verandering in komen als iemand anders via de Hack portal in jouw game stapt. Je kan er natuurlijk zelf voor kiezen of je wilt dat mensen zich in jouw game kunnen indringen. Wel is het tergend irritant dat je dit elke keer als je de game opstart weer opnieuw in moet stellen, wat je dus ook wel eens vergeet. Het is dan vervelend als er een tegenstander in je game komt die continue op je door rushed, jij legt het loodje, en je kan weer een groot stuk opnieuw doen. Want natuurlijk voor jouw is het een doel om eerst de singleplayer fatsoenlijk uit te spelen.

Hack Mode

Zoals hierboven al een beetje over is vermeld, is de Hack Mode de modus waarin jij in de singleplayer van een ander kan duiken om voor hem het leven zuur te maken. Het punt is wel dat niet heel veel mensen deze game spelen dus het is echt geluk hebben als je een game vindt om aan mee te doen. Als je dan eenmaal een game hebt en je hebt de host van de singleplayer al menigmaal neergehaald, dan is óf de lol eraf, of de tegenstander kapt gewoon met de lobby. En wat is eigenlijk het nut om een tegenstander te hacken? Je krijgt nou eenmaal meer XP als je een menselijke tegenstander schade doet dan de computer. Het grote doel is natuurlijk om level 50 te worden, waarvoor je zeer zeker wat tijd in de game moet steken.

Grafisch

We hebben nu de draai en insteek van Mindjack grotendeels behandeld, dus wordt het hoog tijd wat dieper op de details in te gaan. Grafisch is de game een leuke middenmotor. Geen uitspattingen van tergend slechte graphics, maar ook geen grafisch meesterwerk. Af en toe heeft de game wel last van aspecten die niet helemaal kloppen, denk dan aan een hand die middenin een wapen zit en dat lijkt ons wat sterk bij een stevig stuk metaal. Qua synchronisatie van de stemmen zijn er soms wat kleine foutjes en gaat het niet helemaal synchroon, maar dit valt redelijk door de vingers te zien.

Sound

De sound van de game is daarentegen wel wat beter. De geweerschoten klinken mooi, niet te dof en zonder al te veel echo. Zoals eerder is vermeld is de stemsynchronisatie redelijk gedaan qua grafische kant, maar de stemmen die uit de monden komen kloppen wel weer als een bus met de personages. Als je personage wordt geraakt laat deze zeer zeker wel een beetje van zich horen door een kleine schreeuw te geven of iets dergelijks. Gelukkig is er toch een punt in de game waar we een beetje over te spreken zijn.

Replay

Je koopt natuurlijk geen game voor 65 euro om deze één keer door te spelen, om tenslotte weer in de kast te leggen of te koop aan te bieden voor een lager bedrag. Persoonlijk vinden wij deze game geen 65 euro waard en ben je hoogstens een uur of zes bezig om deze hele singleplayer uit te spelen. In deze singleplayer zit ook nog eens belachelijk weinig afwisseling. Het is continue cutscène, coveren, schieten, misschien wat mindjacken en weer naar een volgende cutscène. Hierna kun je nog een beetje streken uithalen via de Hack Mode, maar door weer in een willekeurige missie in hetzelfde verhaal te stappen is ook deze lol er snel vanaf. Dan zou je eventueel nog jezelf kunnen focussen op het halen van de Platina trofee, maar uit verveling zul je na een poosje de moed wel opgeven.

Conclusie

Mindjack is een game met een zeer goed concept, alleen heel matig uitgewerkt. Dit is de eerste game van ontwikkelaar Feelplus, maar ze hadden toch echt wat meer tijd kunnen besteden om de game een heel stuk aantrekkelijker te maken. Een eentonige verhaallijn die weinig indruk maakt en zelfs heel erg onduidelijk is. Als je wilt weten wat er allemaal is gebeurd na het spelen van de game, kan je dit beter gewoon op internet opzoeken, misschien wordt het dan wat duidelijker. Verder hoopten we dat het hack-gedeelte voor de nodigde lol zou zorgen, dit duurde welgeteld een paar potjes. Dit is een game die na een paar keer spelen geheid in de kast beland.

Pluspunten

  • Geluid
  • Origineel concept…

Minpunten

  • .. matig uitgewerkt
  • Eentonige verhaallijn
  • Hack Mode valt tegen
  • Onduidelijke verhaallijn