Special: Esport coureur Rick Kevelham over zijn bijzondere jaar in het Gran Turismo kampioenschap – Op de tweede editie van het FIA Gran Turismo Championship op de Nürburgring waren twee Nederlanders aanwezig, waar Rick Kevelham met de winst in de Manufacturer Series naar huis ging. Destijds spraken we met hem, alsook de andere Nederlandse coureur Angelo Schut. Kevelham is na die editie bij elke stop in de wereldtour aanwezig geweest, uitkomend in de Nations Cup en zo was hij ook aanwezig in Monaco tijdens de finales. Uiteraard spraken we even met deze Nederlandse esporter, die een achtbaanrit van een jaar heeft gehad.

Bijzondere momenten

Voor Rick Kevelham was het jaar 2019 er één om nooit te vergeten. Hij miste de eerste stop in de tour te Parijs, maar wist zich nadien voor elke race te kwalificeren. Dat heeft hem van de Nürburgring naar New York gebracht en van Tokio naar Monaco. “De ervaringen, overal waar ik ben geweest, daar ben ik heel blij mee. Ik had het niet durven dromen, naar Japan, naar Amerika, hierheen, ik ben overal geweest”, blikt de Nederlander terug op zijn tripjes. Iets wat hem erg tevreden stelt over de achterliggende periode, maar ook kijkt hij naar de races zelf wat een mooie ervaring was.

“Qua resultaat: ik heb mij als negende gekwalificeerd voor de finales in Europa, maar ik had niet verwacht dat ik voor de winst mee zou kunnen doen. Ik ben zesde in de halve finale geworden en daardoor ben ik in de repechage terechtgekomen en daar ben ik op zich wel tevreden mee.” Helaas strandde hij in de repechage op vrijdag, waardoor hij niet aan de finale op zondag mee kon doen, maar dat deert hem niet zo heel veel. De ervaring op zichzelf is het alleen al waard geweest, wel baalt hij van de Manufacturer Series, waar hij net niet aan mee kon doen.

“Ik was tweede van Europa, maar als ik eerste was met Toyota (in de kwalificatie), dan had ik misschien wel gewonnen met Igor Fraga (Manufacturer Series kampioen 2019). Daar baal ik een heel klein beetje van.” Desalniettemin kan hij tevreden terugkijken, want tussen de regels door valt een beetje te merken dat het ongeloof nog wat overheerst: “Ik ben er blij mee, want ik had nooit verwacht dat ik in mijn leven hier (Monaco) zou komen, dus dat is erg leuk.” Daarnaast is er nog een ander moment wat Rick als hoogtepunt aanduidt: “Dat Lewis Hamilton hier langskwam. Ik volg hem al heel veel jaren in de Formule 1 en opeens zie je hem in het echt, ik zat twee meter van hem af en dat is toch wel bijzonder.”

blank

Komende seizoen

Na de finale afgelopen zondag werd aangekondigd dat het kampioenschap volgend jaar terugkeert en Rick wil wederom mee gaan doen. De situatie ten opzichte van de Nürburgring is echter wel wat veranderd, want tegenwoordig studeert hij ‘automotive’, oftewel werktuigbouwkunde maar dan met auto’s. Dat vraagt veel meer tijd, gezien de opleiding best veel vraagt. “Het is moeilijk te combineren en nu zit ik in de tweede week na de examens van de eerste periode, dus de lessen beginnen weer. Ik kan nu nog wel een lesje missen, zo mis ik nu een week, maar als ik bijvoorbeeld echt examens heb kan ik het eigenlijk niet missen. Ik ga dan wel voor de examens, want school overslaan doe ik niet.”

Dat bracht ons ook bij het punt of z’n omgeving een beetje kan bevatten wat er gebeurt. “Ik leg het aan m’n begeleiders en mentor uit, maar voor de rest laat ik het voor wat het is. Ik weet niet of iedereen begrijpt dat ik opeens naar Monaco ga voor een esports toernooi.” Desalniettemin wil hij dit voort blijven zetten, zo gaat hij zich zeker proberen te kwalificeren voor de races in 2020. “Het eerste doel is om mij te kwalificeren en daar ben ik altijd blij mee als dat lukt.” Maar toch blijft zijn opleiding wel een lastig punt, want de juiste balans moet gevonden worden. “Ik heb minder tijd om te oefenen sinds ik aan de opleiding ben begonnen. In het weekend heb ik wel tijd om te oefenen en ik doe dan Gran Turismo en wat schoolwerk.” Of dat ook genoeg is zal volgend jaar vanzelf blijken.

blank

Over oefenen gesproken, dat doet Rick met de beste ter wereld. “Ik oefen sowieso met alle jongens van hier, vooral de Europeanen. Met de Japanners en Amerikanen is dat wat moeilijker vanwege de tijdzones.” Veel coureurs komen echter uit Europa, dus dat vormt geen probleem. Zo oefent hij ook met de Nations Cup kampioen Mikail Hizal en al deze ‘pro’s’ communiceren met elkaar via Facebook, Whatsapp en Twitter. Daarin bespreken ze wat ze al gedaan hebben, wie waar de snelste tijd heeft neergezet en meer, er wordt dus volop informatie uitgewisseld en “soms gaan we in een lobby met elkaar om tegen anderen online te racen.”

Een mooi jaar

Met de vele tripjes, het vele oefenen en de juiste balans zoeken tussen gamen en school kan gesteld worden dat Rick een bijzonder jaar achter de rug heeft. Als hij een absoluut hoogtepunt moet aanwijzen komt hij uit bij zijn eerste optreden: “De Nürburgring, de Manufacturer Series die ik daar won was prachtig. Ook de zesde plaats in de halve finale was een hoogtepunt, omdat ik het tot de wereldfinales in Monaco geschopt heb.” Als het om de locaties gaat, dan is Tokio toch wel een geval apart: “De andere kant van de wereld en het is daar zo anders, ik zou daar zelf anders nooit komen omdat het best wel duur is. Had er altijd al eens heen gewild en nu ben ik er geweest.”

blank

Met de intentie om door te blijven gaan valt het voor Rick te hopen dat de races volgend jaar gunstig vallen ten opzichte van zijn opleiding. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is de kans groot dat we meer van hem gaan horen. Vanzelfsprekend zullen we hem blijven volgen en als alles op soortgelijke volgorde als dit jaar verloopt, zal het nieuwe kampioenschap in maart 2020 afgetrapt gaan worden.