Special: Lamborghini over de Lambo V12 Vision Gran Turismo voor Gran Turismo Sport – Voorafgaand aan de Nations Cup finale in Monaco in het FIA Gran Turismo Championship, onthulden Lamborghini en Polyphony Digital een concept auto van het beroemde Italiaanse automerk. De Lambo V12 Vision Gran Turismo, een hypermoderne auto die over enige tijd naar de racegame zal komen. Dit model zal ongetwijfeld ook gebruikt gaan worden tijdens het kampioenschap van 2020, maar voor het zover is kijken we wat nader naar deze auto. We kregen immers vlak voor de onthulling de mogelijkheid om met Mitja Borkert, het hoofd design bij Lamborghini, over deze auto te spreken.

De toekomstvisie van Lamborghini

Toen de vraag om een concept auto door Polyphony Digital bij Lamborghini werd neergelegd, was er direct enthousiasme bij de ontwerpafdeling. Mitja: “Bij het maken van deze auto was het team niet te stoppen en ik moest uitkijken dat alle andere producties niet stil kwamen te liggen. Wanneer je zegt: ‘laten we iets doen voor Gran Turismo’, dan zijn de ontwerpers niet te stoppen.” Dat zit hem in het feit dat je op voorhand veel meer vrijheid krijgt in het ontwerpen van een auto en al snel vlogen allerlei ideeën over tafel. “Die mix van ideeën hebben we uiteindelijk samengebracht en als het ware gekookt tot een sterk resultaat en we zijn er erg van overtuigd dat onze auto indruk zal maken.”

Ondanks dat er bij het maken van een auto voor een game minder beperkingen zijn, zijn er niet ongelimiteerde mogelijkheden. “In eerste instantie dacht ik: ‘we hebben alle vrijheid’, maar toen ontdekten we dat je in de digitale wereld ook alles van vorm naar de game moet vertalen en daar is ook niet alles mogelijk. Ik hoef niet in details te treden, maar er waren wat kleine beperkingen waar we rekening mee moesten houden.” Die beperkingen waren overigens minimaal, want uiteindelijk heeft Lamborghini een auto ontwikkeld die in volledige maat ook daadwerkelijk gepresenteerd werd in Monaco.

Voor Lamborghini was het een plezierig project, zo stelt Mitja: “Iedereen had zoiets van ‘wow’, toen duidelijk werd dat we een Gran Turismo project gingen doen.” En tevens heeft de autofabrikant de mogelijkheid aangegrepen om wat futuristische elementen in de auto te verwerken. Verschillende zaken zijn op dit moment nog niet mogelijk, maar de verwachting bestaat dat de technologie dat tussen vijf tot vijftien jaar zal toelaten en dat richt zich voornamelijk op de informatie presentatie in de cockpit en de manier waarop de bestuurder met de auto om zal gaan, want Lamborghini probeert in die zin erg vooruitstrevend te zijn.

blank

Voel je één met de auto

De filosofie van Lamborghini is dat je je als bestuurder altijd als een piloot moet voelen wanneer je in de auto zit. Je moet de volledige controle hebben en dat probeert Lamborghini met dit concept te realiseren als een soort visionair aspect. Een belangrijk onderdeel hierbij vormt de weergave van alle relevante informatie. Dat was vroeger met metertjes, tegenwoordig is het digitaal en de volgende stap is een hologram. “Het dashboard van de Lambo V12 Vision Gran Turismo is een holografische projectie, dus geen standaard weergave of een scherm. Als je in de auto stapt, dan herkent de auto de bestuurder en het is ook bedoeld om je tot een betere bestuurder/coureur te maken, dus je zult interactie met de auto hebben”, zo zei Mitja.

“Niet zoals David Hasselhoff in Knight Rider met de Kitt auto, maar met een moderne holografische projectie. Er is een trainer die tegen je praat, zo hebben we één van onze testcoureurs in de auto gezet die tegen je spreekt en dingen zegt als: let op, rem eerder, niet nerveus zijn, rustig aan, enzovoort.” Lamborghini ziet dit als een toekomstvisie, want over een paar jaar zal er meer interactie tussen jou en de auto (mogelijk) zijn, het zal ook meer zijn dan alleen de aanraking. De auto’s moeten een object zijn waarmee je praat, zonder de essentie van een vierwieler te verliezen met als doel een betere rijervaring.

blank

De auto is overigens nog niet klaar, maar zodra dat het geval is, zal het beschikbaar worden gesteld als download voor Gran Turismo Sport. Wanneer dat precies zal zijn is nog niet bekend, maar het kan nog even duren. Zo zei Mitja: “We presenteren nu het fullsize model en we zijn het idee van de holografische projectie aan het voorbereiden. Het is nog niet klaar, want we zijn de auto nog aan het ontwikkelen.” De verwachting is vooralsnog dat de auto ergens in de loop van 2020 via een update uitgebracht wordt voor de game en daar zal het bij blijven, want er zijn vooralsnog geen tekenen dat Lamborghini de Lambo V12 Vision Gran Turismo ook daadwerkelijk in productie zal nemen. Hoewel dat wel erg gaaf zou zijn, niet?

Typische Lamborghini stijl

Bij het ontwerpen van deze auto voor Gran Turismo Sport heeft Lamborghini heel erg vastgehouden aan hun traditionele manier van uitvoeren. Marcello Gandini, ontwerper van de Miura, Countach en Diablo, was zijn tijd ver vooruit en die ‘Gandini lijn’ probeert Lamborghini nog altijd in zijn auto’s te verwerken. Dat uiteraard wel met het oog op een praktisch ontwerp en dat zie je ook terug bij dit nieuwe concept model. Zo is de cockpit een soort jetfighter, die voor één bestuurder geschikt is, want in de game ben je sowieso alleen, maar als extra heb je nu ramen aan de onderzijde van de cockpit. Op die manier kan je beter de apex zien als je de bocht aansnijdt, wat weer handig is voor professioneel racen.

blank

Of dat element ook effectief gaat zijn in de game is natuurlijk afwachten, want het hangt erg van de cameravoering af. Desalniettemin bewijst dat wel dat Lamborghini ook met het oog op racen heeft nagedacht over het ontwerp van deze auto. Zo zei Mitja: “Het is een racegame, dus daarom hebben we een ‘singleseater’ gemaakt, want je kiest alleen plek voor jezelf. We wilden iets consequents ontwerpen voor de raceauto en niet iets simpels. De auto moest puur, laag en van forse omvang zijn, terwijl het lijkt op een ruimteschip”, dat geheel naar de ontwerpfilosofie van het automerk. Daarbij willen ze de DNA van Lamborghini wel intact houden en dat zit hem in de hexagonale vormen, alsook de Y-vorm.

Dit nieuwe model volgt voornamelijk het concept van Gandini met de Countach en dat vertaalt zich naar strakke lijnen en de genoemde vormen, die het tot een compleet nieuwe interpretatie moet maken van wat Lamborghini is. “Verwacht het onverwachte. Het is belangrijk om relevant te blijven en telkens jezelf opnieuw uit te vinden. Als we altijd hetzelfde zouden doen, zouden we over vijf jaar niet meer relevant zijn”, zo sluit Mitja Borkert zijn verhaal over het ontwerpen van de Lambo V12 Vision Gran Turismo af. Als je het ons vraagt is het gelukt om het doel te realiseren, want de auto ziet er inderdaad hypermodern en futuristisch uit, maar tegelijkertijd is het ook echt een Lamborghini.

Nu is het hopen dat het Italiaanse automerk de auto snel af weet te maken, zodat we het zelf aan een test kunnen onderwerpen in Gran Turismo Sport.