Er zijn inmiddels wat foto’s gelekt van de PlayStation 5 devkit, maar over de Xbox horen we eigenlijk niet zoveel. Journalist Tom Warren van The Verge heeft iets meer zicht op die zaken zo blijkt, want hij stelt dat bijna niemand een devkit van de nieuwe Xbox heeft. Daarom zou er ook veel nonsens rondgaan over dat de nieuwe Xbox niet krachtig genoeg zou zijn.

Er is een reden volgens Warren waarom Microsoft op dat vlak nog ietwat terughoudend is, ze zouden Sony namelijk willen verrassen met hun hardware. Het gaat ook niet alleen om de kracht – een veelvuldig aangehaald punt in discussies – voornamelijk omdat de SSD en CPU de grote stap voorwaarts zullen zijn. Bovendien zijn het uiteindelijk de games en de content die echt tellen.

Dat punt sluit aan op de Xbox One X, die beduidend krachtiger is dan de PlayStation 4 Pro, maar wat heeft het Microsoft aan het einde van de rit precies gebracht? Meer verkopen, dat zonder meer, maar de PlayStation 4 verkocht daardoor niet minder.

Om terug te komen op het punt van verrassen, dat ligt ergens wel in lijn met de focus van Microsoft die ze hebben bijgesteld. Zo kopen ze veel studio’s op en ook wil het bedrijf alle fouten die ze met de Xbox One gemaakt hebben voorkomen. Met andere woorden – mits hetgeen Warren zegt klopt – Microsoft is erop gebrand om nu alles goed te doen en niet weer achter de feiten aan te lopen.

Volgend jaar gaan we meer zien en horen.