Sony’s eerste handheld – de PlayStation Portable – verscheen voor het eerst in 2004 en was een waar succes. Van de handheld zijn er wereldwijd meer dan 75 miljoen stuks verkocht. Diens opvolger – de PlayStation Vita – bleek echter niet zo populair als Sony had gehoopt, met slechts 16 miljoen verkochte units.

Mocht je nog hoop hebben dat de Japanse fabrikant nog met een nieuwe handheld gaat komen, dan kun je die laten varen. Jim Ryan heeft namelijk in een gesprek met Game Informer verteld dat de PlayStation Vita “niet langer de business is waar wij [PlayStation] ons in bevinden.”, ondanks dat Ryan wel vindt dat de Vita een gave handheld was:

“PlayStation Vita was brilliant in many ways, and the actual gaming experience was great, but clearly it’s a business that we’re no longer in now.”

Kijkend naar de verkoopcijfers is de uitspraak van Ryan geen verrassing, desondanks is het wel een beetje zonde. Over de jaren zijn er toch een aantal toffe titels verschenen voor de kleine handheld, die helaas geplaagd werd door dure geheugenkaartjes en relatief weinig ondersteuning van de studio’s.

R.I.P. PlayStation handhelds, 2004 – 2019.