Eén van de meest iconische geluiden is die van de opstartende PlayStation. Dit geluid is inmiddels 25 jaar oud en gezien dat een mooi moment is om stil te staan bij de historie van de console van Sony, worden er leuke anekdotes gedeeld. Onder andere via Game Informer, die met Takafumi Fujisawa sprak.

Deze man is de componist van het bekende PlayStation opstartgeluid en dit geluid is zo ontworpen dat het een specifieke functie had. Het geluid is namelijk zo ingesteld dat de console detecteert of er een disc in het apparaat zit. Indien zo, dan start de game op.

Zit er geen disc in de PlayStation of kan de disc niet gelezen worden? Dan is het geluid zo ontworpen dat het in een loop terecht komt, waardoor ze (Sony) een signaal kregen dat er iets aan de hand was. Het geluid werd overigens in slechts twee dagen gemaakt.

“The function of this sound is to tell the user that the hardware is running like it is supposed to, and that the disc has successfully been read. To add, the swooshing reverse sound [in the PSone sequence] is designed so that it can go into loop if the disc couldn’t be read, and we can understand if something went wrong.”

In de twee dagen dat de man bezig was dacht hij echter wel over het effect na, zo liet hij het volgende weten:

“I kept thinking from the start that I wanted the sound image to be something exciting, like that feeling when you walk into a cinema. I really wanted to communicate and reinforce that something fun is going to happen.”