Lang werd gedacht dat Project Scarlett zou bestaan uit twee next-gen Xbox consoles, de Anaconda en Lockhart. De Anaconda zou de sterkste van de twee versies zijn en de Lockhart zou een wat zwakkere console zijn, maar wel goedkoper, zodat mensen makkelijker in kunnen stappen met de volgende gen. Zie het alsof er een premium 4K console is voor gamers die iets extra’s willen en een 1080p machine voor gamers die niet alle toeters en bellen hoeven. Uiteindelijk blijkt Lockhart ‘gecanceld’ te zijn en bestaat Project Scarlett uit enkel de Anaconda, de 4K console.

Jason Schreier van Kotaku heeft echter van de week een bericht de wereld in geslingerd waaruit blijkt dat de Lockhart toch wél bestaat en dat het inderdaad een 1080p alternatief moet zijn van de Anaconda. Een discloze variant welteverstaan, die voor een ‘bodemprijs’ in de winkels zal komen te liggen, die gecombineerd kan worden met Game Pass. Dat is de service die gebruikers toelaat om een ongelooflijk groot aantal titels te kunnen downloaden (oude en recente) voor een bedrag van rond de 10 euro.

Geen verkeerde deal voor de consument als je het ons vraagt. Op de launchdag krijg je dan de keuze om voor een hypothetische premium 500 euro console te gaan of voor een 400 of misschien zelfs 300 euro console, die alle next-gen games naar behoren kan runnen voor een mooie instapprijs. Hoe kan dat? Wel, het zou namelijk zo zijn dat de Lockhart dezelfde CPU en een soortgelijke GPU heeft als de Anaconda, waardoor er weinig verschil in performance zal zijn behalve de resolutie. Dus uiteindelijk heb je wel een zwakkere console op papier, maar omdat vooral de CPU hetzelfde zal zijn, zul je nagenoeg een vergelijkbare game performance hebben op beide apparaten.

Dat heeft ons aan het denken gezet, want het is misschien helemaal geen slecht idee voor Sony om ook zoiets te doen. Bij elke generatie heb je eigenlijk altijd maar één keuze: het volledige pakket of niks. Natuurlijk heb je verschillende bundels, waarbij controllers, games of extra geheugen aangeboden worden, maar de kern is steeds hetzelfde. Als Sony straks met één variant komt die naar verwachting rond de 500 euro zal kosten, dan is dat je enige keuze. Hoe je het wendt of keert, dit is en blijft een fors bedrag, zeker voor de gemiddelde consument.

Wat vinden jullie van het idee dat Sony misschien ook de keuze moet bieden aan de consument. Enerzijds een goedkopere 1080p console en anderzijds een duurdere premium 4K console. Is het van Microsoft een verstandige zet – mits de geruchten kloppen – om twee varianten aan te bieden op launch of moet iedereen gewoon direct aan de premium console? Of hebben jullie er nog andere ideeën over? Laat het weten in de comments hier beneden.