Review: Astro C40 TR Controller – Eindelijk hebben we het in ons bezit! Het heeft lang geduurd, maar de Astro C40 TR controller is in Europa te verkrijgen. Daarmee is het arsenaal van pro controllers voor de PS4 wederom verder uitgebreid en het is daarom nu tijd om deze accessoire aan de tand te voelen. Astro is voornamelijk bekend om zijn geluidsapparatuur, maar nu willen ze ook mee concurreren op de markt van de pro controllers. Dapper, want het zijn er inmiddels best wel wat en de standaard in kwaliteit wordt daardoor alsmaar hoger. Gezien de gemiddelde prijs is het ook niet voor iedereen weggelegd, dus de C40 controller moet zich echt bewijzen. Is dit een waardige aankoop voor de pro gamer? Lees snel verder.

De Astro look

Een Astro product herken je uit duizenden. Al bij het uitpakken van de doos zie je dat industriële design weer naar voren komen, wat het echt een eigen smoel geeft. De C40 controller wordt geleverd met een dikke beschermhoes, waarin ook verschillende onderdelen bijgeleverd zitten. Denk aan extra pookjes met een bolle kop in plaats van de ingekeepte bovenkant – die standaard op de controller zit – of pookjes met een langere steel dan gemiddeld. Daarbij vind je ook een Bluetooth dongle om draadloos gebruik te kunnen maken van de controller en een twee meter lange kabel als je liever bedraad wilt gamen. Als laatste onderdeel vind je ook een schroevendraaier in het pakket om de faceplate van de C40 controller los te schroeven

Want ja, de C40 controller biedt namelijk de mogelijk om zowel symmetrisch als asymmetrisch gebruikt te worden. Je dient vier schroefjes los te schroeven waardoor de faceplate verwijderd kan worden. Je kan nadien de d-pad, linker- en rechterpookjes loshalen en verwisselen indien nodig. Je zou denken dat het een behoorlijk gerotzooi kan zijn met al die schroefjes, maar niets is minder waar. Het gaat erg gemakkelijk en omdat de schroefjes niet uit de faceplate kunnen vallen, hoef je niet bang te zijn een schroefje kwijt te raken. Door dit systeem, wat iets meer tijd kost dan bijvoorbeeld een simpel magnetisch kliksysteem, heb je wel de zekerheid dat een module nooit los zal raken tijdens het gamen. Daarmee is het een prima oplossing die Astro hiervoor levert.

Symmetrisch vs. asymmetrisch

Vanzelfsprekend zit er een verschil tussen symmetrisch en asymmetrisch spelen en helaas heeft dat ook impact op de ergonomie. De controller is een robuust ding en dat merk je vrij snel als je deze oppakt. Het is een grote controller om vast te pakken en dat hoeft niet iedereen even prettig te vinden, dus als je kleine handen hebt zou je nog weleens moeite kunnen hebben om de controller op een comfortabele manier vast te houden. Doordat de handels erg groot zijn is de controller bij symmetrisch gebruik minder comfortabel dan wanneer je de controller asymmetrisch gebruikt. De ergonomie is dus niet optimaal en dat komt doordat de handels een wijde uitloop hebben, wat ervoor zorgt dat je handpalmen relatief ver van het middenstuk verwijderd zijn. Als de zijkanten van de handels iets meer naar binnen afgesneden of iets minder dik/breed waren, dan was het beter geweest.

De facebuttons en de d-pad (of pook bij asymmetrische opzet) bieden een ontspannen gevoel voor je duimen, simpelweg omdat je duimen meer rusten op deze plekken. Gezien je met het linkerpookje over het algemeen veel moet sprinten in games, ondervonden we in de asymmetrische opstelling minder vermoeidheid dan wanneer we hetzelfde deden in de symmetrische opstelling. Mensen met grotere handen zullen daar iets minder moeite mee hebben, maar de controller is qua greep in zijn ontwerp hoe dan ook te breed. Buiten dat zorgt de rubberen coating om de handels heen gelukkig wel voor een goede grip en een premium gevoel.

De knoppen zijn zeer fijn

De controller weet – ondanks de kritiekpunten – op andere vlakken wel erg goed voor de dag te komen. Zo hebben de pookjes een perfecte weerstand en ook voelen ze niet te los aan, het is vergelijkbaar met de DualShock 4. De andere aanwezige knoppen op de controller zijn van topkwaliteit en we durven zelfs te stellen dat Astro de fijnste soort knoppen heeft gebruikt bij deze controller. Zeker in vergelijking met de concurrentie. De facebuttons zijn heerlijk om in te drukken en bieden een solide feedback. Hierdoor zijn de facebuttons ook een stuk responsiever dan die van de DualShock 4, die op zichzelf eigenlijk al goed zijn. Maar we prijzen ons helemaal gelukkig met de d-pad. De klikjes, de accuraatheid, zo goed als de C40 het doet hebben we nog niet eerder gezien. We willen hierbij ook stellen dat Astro met de facebuttons en d-pad voor ons een nieuwe standaard zet.

De schouderknoppen zijn stevige knoppen die qua feedback veel weg hebben van de facebuttons, die dus ook erg comfortabel feedback geven bij het indrukken ervan. De triggers hebben helaas niet dezelfde soort feedback, want net zoals bij de DualShock 4 heb je (plastic) onderdelen die elkaar raken wanneer je de trigger volledig indrukt. Ten opzichte van de andere knoppen op deze controller valt dit simpelweg wat meer op. Wel biedt de C40 de mogelijkheid om trigger stops te gebruiken, wat voor een iets fijnere feedback zorgt. Ook kan daarmee de ’travel distance’ ingekort worden en naar onze mening had die betreffende afstand nog wel iets meer gereduceerd mogen worden. Of een tweede stand bieden was niet verkeerd geweest om zo de triggers als een knop te laten functioneren.

Kenmerkende pro controller functies

Een pro controller zou een pro controller niet zijn als het geen extra ‘short-cut’ knoppen kent. De C40 heeft maar twee van deze knoppen, één links en één rechts (UL en UR) onderop de controller bij elke handel. De meeste concurrerende controllers kennen vaak vier van deze knoppen, wat dus een gemiste kans is bij deze controller. Bovendien zijn deze knoppen ook nog eens ontzettend groot, waardoor ze dankzij de vorm over de handels lopen. Dat zorgde in eerste instantie met enige regelmaat voor ‘misclicks’, omdat het wat onhandig geplaatst is. Hoewel de knoppen erg fijn zijn om in te drukken, kunnen we zelfs na gewenning niets anders stellen dat ze qua ontwerp wel een stuk kleiner mochten. De UL en UR-knoppen zijn ook vrij gevoelig, dus hun ontwerp maakt ze soms wat onhandig en gezien de grote ruimte die ze innemen, hadden er net zo goed twee extra knoppen bij gekund.

Aan de UL en UR-knoppen kun je natuurlijk functies toewijzen en dit doe je door de Astro software die je naar je pc of Mac kunt downloaden. De controller kan maximaal twee profielen opslaan die je on-the-fly kunt switchen met een schuifknop. Deze profielen maak je aan via de software, waarmee je de gevoeligheid van de pookjes kunt instellen, de deadzone van de triggers kunt aanpassen en alle andere knoppen kun je tevens remappen mocht je daar behoefte aan hebben. Erg bijzonder is het allemaal niet en in vergelijking met de software van Nacon voelt het eigenlijk best wel basic aan. Het doet wat het moet doen, niets meer en niets minder. De software lijkt ook niet altijd even soepel te draaien, want doordat je de aanpassingen live kunt checken ontstaan er altijd freezes. Dit hebben we meermaals gehad, daar waar dat bij de Nacon software niet voorkwam. Geen groot probleem, wel wat irritant.

Draadloos en bedraad

Zoals eerder aangegeven kan je de controller zowel draadloos als bedraad gebruiken. De C40 heeft een micro-USB aansluiting, iets waar we geen fan van zijn, maar de aansluiting zit heel diep in de controller verwerkt. Dit betekent dat de aansluiting veilig en stevig in de controller zit, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je de kabel sloopt bij veel gebruik. Draadloos is het alternatief als je allergisch bent voor kabels en dit werkt gewoon naar behoren. De Bluetooth dongle hanteert het plug-and-play concept, dus aanslingeren die handel en je kunt aan de slag. De accu lijkt ook een degelijke duur te hebben. De verpakking zegt 12 uur en dat lijkt plausibel te zijn. Kortom zowel bedraad als draadloos is de controller fijn in gebruik.

Er is echter wel een klein probleem voorgekomen tijdens het testen. Iets wat sporadisch voorkomt is dat de pookjes input leveren zonder dat we dat zelf doen. Bij bijvoorbeeld Monster Hunter: World schoten we ineens door een menu heen, zonder dat zelf te willen en doen. Of dit een connectie probleem is of een hardware probleem, dat valt moeilijk te bepalen. Wij denken dat het misschien door de Bluetooth connectie komt, maar het komt dermate weinig voor dat we het niet goed hebben kunnen ‘pinpointen’. Gelukkig hebben we zoiets (nog) niet meegemaakt tijdens bijvoorbeeld een potje knallen in een shooter, dus vooralsnog lijkt het niks ernstigs te zijn. We noemen het echter wel even, want gezien de prijs van het product mag dit eigenlijk niet voorkomen.

Geweldige audio codec, maar tegen welke prijs

Iets wat we nog niet hebben besproken, is de extra ondersteuning voor geluid via de controller. De C40 heeft namelijk een betere audio codec dan de DualShock 4, waardoor de headset via de controller (via mini-jack) een stuk voller en luider klinkt. Een mooie toevoeging wat ons betreft. Je kan zelfs de audio via de Astro software aanpassen via een equilizer. Het mooie volle geluid wat je ook terughoort in de Astro headsets komt dus ook deels via de controller terug. Het is dan wel jammer – of een gemiste kans – dat het geluid niet via de controller onder het gamen aangepast kan worden, hetzij partychat of in-game geluid. Dit zal dan weer via het PlayStation 4 OS moeten gebeuren, wat omslachtig is. Gezien dat echter wel mogelijk is bij de Nacon Unlimited Pro controller, was het zeker geen overbodige luxe geweest in het geval van de C40.

Verder treffen we op deze controller nog een speaker, maar dat voelt een beetje als een overbodige functie aan. Deze controller is gericht op de pro gamers die dat soort gimmicks juist niet hoeven op een controller. Door de aanwezigheid van de speaker kan je de C40 wel prima gebruiken voor casual games en genieten van de extra features die games via deze functie bieden, maar heel noodzakelijk is het niet. De gevraagde prijs van rond de €200,- zorgt dus voor een gemengd gevoel. Enerzijds missen we functies die concurrerende controllers wel bieden, anderzijds zitten er functies in die juist overbodig aanvoelen. Deze punten zijn: een stand voor de trigger stops, maar twee profielen kunnen opslaan en slechts twee short-cut knoppen is waar deze controller wat punten op inlevert. Juist daarom voelt de toevoeging van een speaker zo onnodig aan, de productiekosten die hiermee gemoeid zijn hadden beter in de andere punten geïnvesteerd kunnen worden.

Conclusie

De Astro C40 TR Controller doet heel veel dingen goed. Zo zijn de facebuttons en de schouderknoppen geweldig en de d-pad zet naar onze mening een nieuwe standaard. De pookjes kennen een prima weerstand en de triggers werken naar behoren. De trigger stops zijn een mooie toevoeging, maar gezien de competitieve aard van het product hadden we liever een trigger stop stand gezien, waarbij de triggers als knoppen zouden functioneren. Dat gezegd hebbende, het grootste probleem dat we met de C40 hebben is dat de ergonomie niet optimaal is. De controller is simpelweg té robuust en groot voor de gemiddelde handen. Daarbij zijn de UL en UR-knoppen aan de onderkant te groot en onhandig geplaatst en het is qua functies (in de software) wat beperkt. Voor €200,- biedt Astro echter wel een hele goede controller in de zin van kwaliteit, alsook gevoel en goede audio, maar het komt dus met wat op- en aanmerkingen.

Pluspunten

  • Premium afwerking
  • Beste d-pad op de markt
  • Zeer responsieve facebuttons
  • Audio codec
  • Batterijduur

Minpunten

  • Niet ergonomisch door te brede handels
  • Prijs te hoog door te weinig features
  • Asymmetrisch en symmetrisch niet even comfortabel
  • Software erg simpel/beperkt
  • Speaker is onnodig

-