Microsoft heeft afgelopen nacht tijdens The Game Awards zijn moment genomen om de nieuwe Xbox te onthullen. De naam van deze nieuwe console is Xbox Series X geworden. Naast de naam is ook het uiterlijk van de console onthuld en deze is net wat anders dan je van de Amerikaanse softwaregigant gewend bent. We zijn bij PSX-Sense natuurlijk een PlayStation-website, dus het is wat makkelijk om nu het uiterlijk van de nieuwe Xbox af te kraken, maar de console ziet er meer dan ooit als een pc uit.

De trailer hieronder geeft je een betere weergave van het design en laat ook zien dat je de console zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken. Microsofts Xbox baas, Phil Spencer, meldt dat de console een 12 teraflops GPU heeft en acht keer meer kracht heeft dan de Xbox One en twee keer zoveel dan de Xbox One X. Nu klinkt twee keer zoveel dan de One X wat ingetogen, maar laten we niet vergeten dat de One X al een behoorlijk krachtige console is, een verdubbeling is in deze dus best indrukwekkend.

Qua processing power meldt Phil Spencer dat zij “deliver four times the processing power of Xbox One X in the most quiet and efficient way.” De CPU is dus vier keer zo krachtig dan de One X en een focus op koeling en stilte is deze keer een prioriteit geweest voor Microsoft. Dat laatste geloven we meteen, want de Xbox One X is ook enorm stil, daar waar de PS4 Pro (met name de eerdere modellen) vaak erg luid kan zijn.

De nieuwe console van Microsoft maakt gebruik van een custom-designed CPU gebaseerd op AMD’s Zen 2 en Radeon RDNA architectuur. Microsoft gebruikt ook een NVMe SSD in de Series X, dit moet laadtijden boosten voor games die je op de console speelt. Verder is er ondersteuning voor 8K gaming, al betwijfelen we of dit in de praktijk ook echt gebruikt gaat worden buiten de user-interface en applicaties om. Framerates zijn mogelijk tot en met 120fps via HDMI 2.1 en in games kan er gebruik gemaakt worden van een variabele refresh rate (VRR) en ray tracing.

Samen met de onthulling van de console werd Hellblade 2 aangekondigd, deze game werd gebruikt om de kracht van de console te benadrukken. De aankondigingstrailer van Hellblade 2 tref je hieronder. Verder werden er nog geen exclusives aangekondigd voor de console en de bal ligt nu bij Sony om deze aankondiging van Microsoft te overtreffen. Het is nog onduidelijk hoe de PS5 eruitziet en wat de plannen van Sony zijn, maar dit gaan ze waarschijnlijk uitlichten gedurende een eigen evenement ergens volgend jaar.

De nieuwe Xbox komt uit in het najaar van 2020, net als de PS5. Er is nog niets aangekondigd over de prijs van de console en het lijkt er op dat dit een ‘haastige’ aankondiging was, puur om te laten zien dat Microsoft er bovenop zit. Sony zal hier ongetwijfeld een andere weg in gaan bewandelen met een wat completere en uitgebreidere aankondiging, zoals vaker is gedaan in het verleden.

Waar bij Microsofts aankondiging ook nog onduidelijkheid over bestaat is of het gaat om twee, of één console. Het kan zijn dat Series X een verzamelnaam is en dat er ook nog een ietwat minder krachtige versie op de markt komt, naast de ultieme editie met alle toeters en bellen.