YouTuber Felix “PewDiePie” Kjellberg heeft aangekondigd dat hij een break gaat nemen van YouTube. Afgelopen weekend uploadde hij een video met de titel “YouTube’s New Update has a BIG FLAW”, waarin hij uitlegt waarom een recente update bij hem verkeerd is gevallen. Hij bekritiseerd YouTube’s nieuwe richtlijnen die onlangs bekend zijn gemaakt via YouTube zijn blog.

Het gaat over richtlijnen met betrekking tot intimidatie en giftige comments bij video’s die op het platform staan. Video’s die nu leunen richting intimidatie in combinatie met geweld, alsook content die kwaadwillend iemand beledigt op basis van beschermde attributen worden nu zonder pardon verwijdert.

PewDiePie meldt verder dat hij erg moe is en dat hij nog niet weet hoe lang hij wegblijft van het platform. Eerder hintte hij al naar een aankomende pauze van het populaire videoplatform in augustus. Hij doet dit nu al 10 jaar onafgebroken en het is voor zijn mentale gezondheid verstandig om ook een keer rustig aan te doen. Alhoewel het werk op eerste gezicht niet heel heftig lijkt te zijn, het becommentariëren van gameplay video’s, kan YouTube mentaal wel een zware last worden voor creators. Het is immers zoveel meer dan dit en het constant bezig zijn met imago, aantal likes, verplichtingen eromheen eist op den duur zijn tol van iemand.

“I think now is a great time as any to announce I have a special announcement to make. I am taking break from YouTube next year, because I made up my mind!” zegt Felix aan het einde van de video.

“I’m tired. I’m feeling very tired. I don’t know if you can tell. Just so you know, early next year I’ll be a way for a little while. I’ll explain that later but I wanted to give a heads up.”

PewDiePie heeft een geschiedenis wat betreft controverse. Zo betaalde hij in 2017 twee mannen om een bordje omhoog te houden met daarop de tekst “Death to all Jews”, als grap. Dit viel behoorlijk verkeerd en Disney stopte de samenwerking met PewDiePie en voor YouTube was het een PR-nachtmerrie. Daarna is hij er ook op betrapt een denigrerende term voor mensen met een donkere huidskleur te gebruiken tijdens een livestream terwijl hij PUBG speelde.