http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d4d86780f5d7.jpg

Niet zo heel erg lang geleden heeft Sony de Next Generation Portable aangekondigd , de opvolger van de huidige PlayStation Portable. De naam, afgekort als NGP, is een codenaam en dus nog niet de uiteindelijke naam van het product wat straks op de markt gaat komen. We verwachten dat Sony het apparaat gewoon PSP2 zal gaan noemen, maar je weet het maar nooit, voor hetzelfde geld heet het straks anders, net als de PSPGo. Om je allereerst even een kleine impressie te geven van de Next Generation Portable vind je hieronder een video die het apparaat demonstreert. In de video zie je onder andere Killzone, Resistance, Uncharted Portable en nog een aantal titels. Voor diegene die graag de gehele aankondiging van de NGP willen zien, daarvoor kun je hier terecht.

Zoals je ziet beschikt de Sony NGP over een aantal interessante features. Zo beschikt het apparaat over een tilt-functie, wat we kennen van bijvoorbeeld de iPod touch, dit wordt op het iOS vooral gebruikt om te sturen in bijvoorbeeld een racegame. Ook is er een touch screen aanwezig met een maat van maar liefst 5 inch gebaseerd op de OLED-techniek, wat zorgt voor zeer heldere en scherpe weergave omdat het scherm geen backlight nodig heeft, een OLED-scherm geeft namelijk uit zichzelf al licht. Het besturingssysteem wat je op de NGP gaat vinden is niet gebaseerd op het XMB, Android, Symbian of iOS maar is een geheel nieuwe user-interface speciaal gemaakt om ook makkelijk te kunnen navigeren m.b.v. het touch screen. Tevens beschikt de NGP over een mogelijkheid om van een 3G mobiel internet netwerk gebruik te maken. Of er hiervoor een simkaart in de NGP moet, dat is nog onbekend, maar veel telefoonaanbieders in Nederland stellen je in staat om een 2e simkaart bij je abonnement te gebruiken, dit zou dus betekenen dat je straks wellicht deze gewoon in je NGP kunt gebruiken.

De NGP moet het daglicht gaan zien in het eerste kwartaal van het financiele jaar 2012, deze eindigt op maart 2012 en begint ongeveer in november. De kans is dus groot dat Sony ervoor gaat om van de NGP een ‘onder-de-kerstboom-aankoop’ te maken, met wellicht een launch ergens in begin december 2011. Deze launchdatum geldt voor zowel Noord-Amerika, Japan als Europa. De verwachtingen zijn alleen dat Japan de NGP 1 tot 3 maanden eerder zal krijgen. De prijs van de NGP is nog niet officieel bekendgemaakt, maar analysten en insiders speculeren van een prijs tussen de $299 en $349. De games zullen geprijsd worden vanaf $39,99 tot $49,99 en zijn in zowel de PlayStation Store als via een flash-based opslag kaartje verkrijgbaar, alleen dan in de winkels. De dollartekens kun je gerust vervangen met een Euroteken, we weten immers allemaal wel hoe dit werkt met de Europese valuta. De eerste hands-on voor de pers zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden tijdens de E3 in juni.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d4d8a7981603.jpg

Naast een touchscreen een tilt-functie en een prachtig display zal de NGP ook uitgerust worden met een trackpad achterop. Deze trackpad kun je het beste vergelijken met de multi-touch trackpads op bijvoorbeeld een Macbook. De trackpad is van dezelfde grootte als het scherm en is er precies 1-op-1 achter gepositioneerd. Dit zorgt straks voor een natuurgetrouw effect tijdens het spelen. Het toepassen van de trackpad functie wordt in een game als bijvoorbeeld Uncharted Portable gebruikt tijdens het klimmen, waarmee je neerwaarts vegende bewegingen op de trackpad moet maken als je naar beneden klimt, en opwaartse bewegingen als je naar boven klimt. Deze functie zal hoogstwaarschijnlijk bewaard worden voor unieke in-game momenten en downloadable mini-games die zich er bijvoorbeeld volledig op focussen. Ook is de NGP uitgerust met twee analoge sticks om de traditionele spelervaring die je op bijvoorbeeld je PlayStation 3 hebt, ook naar de NGP te brengen. Een volledige specificatie-tabel kun je via deze link bekijken.

De NGP is straks tevens in staat om alle ‘oude’ PSP-games die in de PlayStation Store staan af te spelen, heb je dus een PSPGo en al eens games gekocht als GTA: Chinatown Wars, maak je niet druk, deze zullen straks ook gewoon werken op de NGP. Het apparaat is ook nog eens in staat de huidige PSP-mini’s af te spelen plus PSone games. De hoeveelheid potentie van het apparaat is naar onze mening enorm, maar Sony moet wel uitkijken voor een aantal zeer belangrijke factoren. Zo zal Sony zich goed moeten beseffen dat het apparaat absoluut niet in de handen mag vallen van eventuele hackers en het volledig piraterij-proof is. Ook zal men met unieke titels moeten komen om met bijvoorbeeld de Nintendo 3DS te kunnen concurreren. Het hebben van een Call of Duty, Killzone, Uncharted en Resistance voor het systeem is namelijk niet genoeg, ook op langere periode zullen er grote titels uit moeten blijven komen en er een constante support aanwezig moeten zijn. Het zijn immers de games, die een handheld kunnen maken of breken.