Momenteel is iedereen met smart aan het wachten op de komst van de nieuwe generatie consoles, namelijk de PS5 en Xbox Series X. De kloof zal alleen minder worden dan dat je bij voorgaande next-gen consoles gewend was.

Dit keer speelt backwards compatibility een grote rol en Square Enix kondigt nu zelfs aan dat ze eerst geen next-gen exclusieve games uit zullen brengen. Tijdens een vraag-en-antwoord ronde gedurende de bekendmaking van hun kwartaalcijfers kwam dit ter sprake.

“The next-generation consoles will have backward compatibility, so we plan for the time being to make our new titles available for both current and next-generation consoles. It will therefore be somewhat farther down the road that we release titles exclusively for the next-generation consoles.”

Op zich een logische keuze van Square Enix, de installed base van de PS4 en Xbox One is immers gigantisch. Het zou zonde zijn als je voor een nieuwe console met misschien een paar miljoen verkopen op de teller exclusief hele dure games gaat maken.

Het betekent niet dat dit nooit zal veranderen, maar voor de nabije toekomst zullen nieuwe games speelbaar zijn op zowel de PS4 als PS5. Of de PS5-versies dan technische snufjes bevatten waardoor de game technisch beter presteert, heeft Square Enix nog niet aangegeven, maar daar gaan we eigenlijk wel vanuit.

Met dit soort moves begint de PS5 in eerste instantie vooral op een PS4 Pro Extra te lijken, in plaats van een volwaardige nieuwe generatie, zoals in de voorgaande decennia.