We weten al veel over de NGP, maar nog lang niet alles. Met dank aan de bron van Eurogamer weten we nu weer wat meer over de opvolger van de PlayStation Portable, de bron heeft Eurogamer namelijk alles verteld over een recent besloten evenement voor gameontwikkelaars.

Volgens de bron hebben de bekendste ontwikkelaars al langere tijd een development kit, kleine ontwikkelaars kunnen die vanaf nu aanvragen op voorwaarde dat ze al een idee voor een nieuwe game hebben. De nieuwste dev kits zouden nog niet beschikbaar zijn, alle Europese ontwikkelaars die er al een zouden hebben werken met een ouder model. Het verschil tussen de oude en de nieuwe kit zou de GPU zijn.

Interessanter voor ons is het volgende: Sony noemde voor het model zonder 3G de launchdatum 2011 en voor de versie mét 3G eind 2011. Dit zou kunnen betekenen dat het 3G-model pas een tijdje later dan het standaardmodel zou verschijnen. Over de prijs werd volgens Eurogamer niet veel gesproken, wel zouden we niet lang meer moeten wachten op dit nieuws.

Ook werden er demo’s van games getoond. Opvallend was de game WipEout, die aldus de developers bijna identiek zou zijn aan de PS3-versie. De volledige engine werkt namelijk op de NGP, zodat we straks kunnen gaan genieten van 60FPS en evenveel detail als op de PS3. Sony wil volgens de bron het liefst dat de meeste games op de NGP ook op PS3 verschijnen, speciaal hiervoor hebben ze het inzenden van games voor PSN en NGP heel eenvoudig gemaakt.

Voor een game die zowel gemaakt is voor het PSN als de NGP is maar één inzending nodig. Wel benadrukte Sony dat ze niet graag zien dat de NGP-versie evenveel features heeft als de PSN-versie, ze hebben het liefst dat de NGP-versie onder andere gebruik maakt van het touchscreen. Naast het inzenden is volgens de bron ook het porten van PS3 naar NGP eenvoudig gemaakt. Vooral het visuele gedeelte kan heel makkelijk over worden gezet, waar dit vroeger nog maanden kon duren kost het nu nog maar één of twee weken. Alle NGP launch games kunnen vanaf dag één zowel in de PlayStation Store als in de winkel gekocht worden.

Over de hardware werd er volgens Eurogamer het volgende verteld: drie gyroscopen werden bevestigd, waar er in de PS3-controller slechts één zit. Dit zou zorgen voor veel accuratere waarneming van beweging. Ook is het touchscreen aan de voorkant gelijk aan die aan de achterkant en zou het gebruik van het achterste touchscreen heel ‘natuurlijk’ aanvoelen. Ook werd verteld waarop Sony zich wilt richten met de NGP: het eerste jaar staat de hardcore gamer centraal, wat ook te zien is aan de aangekondigde launch games. In het tweede jaar blijft hardcore belangrijk, maar komt Sony zelf ook met games die zich richten op een jonger publiek.

Veel meer details worden er verwacht op de E3 2011.