De afgelopen tijd zijn er twee nieuwe handhelds aangekondigd: Sony komt met de Next Generation Portable (NGP) en Nintendo met de 3DS. De NGP wil zich in het begin vooral richten op de hardcore gamer, met onder andere een haarscherp OLED scherm met een resolutie van 960×544 en titels als Uncharted, Resistance en Call of Duty. De 3DS is meer gericht op de casual gamer en (jonge) kinderen. Deze twee handhelds gaan de strijd met elkaar aan, net zoals de eerste PSP concurreerde met de eerste Nintendo DS. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Dat lees je in dit artikel.

Geschiedenis

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is dit niet de eerste keer dat Sony het opneemt tegen Nintendo op handheld gebied. Tot 2004 was Nintendo de onbetwiste koning, tot Sony met de PSP kwam. Ondanks dat de Nintendo DS tegenwoordig veel populairder is, was dit bij de lancering van eerste DS nog niet zo. In het begin verkocht de PSP namelijk aardig goed, maar sinds de introductie van de Nintendo DS lite ging het steeds slechter met de handheld van Sony. Zowel de PSP Slim, PSP 3000 en PSP Go! konden hier geen verandering in brengen. Dit valt onder andere te verklaren door de prijs: de Nintendo DS is een stuk minder krachtig, maar ook minder duur. Dat is op dit moment nog steeds zo, de PSP Go kost ongeveer 180 euro en de DSi 150 euro.

De PSP deed het ook slechter dan de DS als we kijken naar de games. Nintendo heeft Mario, Pokemon en andere populaire franchises die velen al sinds de eerste Gameboy op een handheld spelen. De PSP was daarentegen de eerste echte handheld van Sony en kwam dus vooral met games die we eerder zagen op de PS2 en nooit eerder op een handheld. Het was niet bepaald de kwaliteit van de games waar iets mis mee was, maar het aanbod van de games. Er zijn namelijk nooit echt veel games verschenen op de PSP. De eindstand van “oorlog” tussen de huidige PSP en huidige DS: ongeveer 140 miljoen wereldwijde verkopen van de Nintendo DS en slechts 62 miljoen wereldwijde verkopen van de PlayStation Portable.

Technisch

Je hebt al eerder de specificaties van de NGP kunnen lezen op PSX-Sense, als je dat inderdaad al hebt gedaan dan weet je dat de NGP flink wat extra’s heeft tegenover de oude PSP. Zo zien we voor het eerst op een PSP twee camera’s, twee touchscreens (waarvan één als trackpad dient), ingebouwde GPS, Wifi N-standaard, één quad-core processor, een kompas en ingebouwde, vernieuwde SIXAXIS-technologie. De 3DS heeft wat minder extraatjes, maar ook van deze handheld zijn ze aardig in orrde. De 3DS bevat twee schermen, waarvan één touchscreen en één 3D scherm, die aanstuurbaar is met een switch van hoog naar laag 3D-effect. De 3DS heeft drie camera’s, waarmee je met twee camera 3D foto’s kunt maken en één camera in de binnenkant. Verder heeft de 3DS Wifi, één bewegingssensor en één gyrosensor.

Games

Natuurlijk kan het voor het succes van een handheld een heleboel uitmaken welke games er bij launch beschikbaar zijn. Zowel de NGP als de 3DS hebben dan ook al een heleboel launch games bekend gemaakt en het is maar net een kwestie van wat voor soort games je houdt.

Uncharted op de NGP

Zoals verwacht komen er veel “hardcore” games naar de NGP, van Sony zelf zien we bijvoorbeeld Killzone, Uncharted en Resistance en Activision heeft bekend gemaakt dat er een Call of Duty game naar de NGP komt. Helaas hebben we nog niet veel filmpjes en trailers gezien van deze NGP games, er is al wel een filmpje van de presentatie van de NGP. In dat filmpje zie je diverse stukjes gameplay van NGP games. Voor discussie en een overzicht van alle tot nu toe bekende launchgames verwijzen we je naar ons PlayStation Portable games subforum, waarin je een topic vindt voor iedere launchgame.

Sims 3 op de 3DS

Veel van de launchgames voor de 3DS zijn meer op een jonger publiek gericht: Nintendogs, Super Monkey Ball, Sims 3, Ridge Racer en Rayman. Een gameplay filmpje van Ridge Racer vind je hier, en Mario Kart gameplay vind je hier.

We moeten er ook nog bij vermelden dat de NGP uitermate geschikt is voor de wat kleinere games, zoals Angry Birds en Flight Control. Natuurlijk is de 3DS dit ook, maar omdat de NGP een groot touchscherm heeft dat geavanceerder is dan dat van de 3DS, is de NGP meer geschikt. Zowel Angry Birds als Flight Control zijn al een keer uitgekomen voor een PlayStation systeem, Angry Birds in de vorm van een mini en Flight Control als een volwaardige game. We zijn er dan ook aardig van overtuigd dat beide games een keer hun weg zullen vinden naar de NGP.

Menu

De huidige PSP’s hebben het XMB, maar de NGP krijgt een heel nieuwe menu. Het nieuwe menu is speciaal geoptimaliseerd voor het touchscreen, en lijkt dan ook een beetje op het menu van een iPhone/Android telefoon. De 3DS behoudt het klassieke DS menu met de nodige aanpassingen. Zowel de NGP als de 3DS hebben in het menu bovenaan een balk, op de 3DS staan hier icoontjes voor onder andere instellingen en de NGP gebruikt het als een status balk.

Prijs

Nog iets wat invloed heeft op het succes van een handheld is de prijs. Zoals je in deze special al eerder las, heeft de prijs van de huidige Nintendo DS flink wat invloed gehad op het succes van de handheld van Nintendo. Veel PlayStation fans vrezen dan ook dat de NGP een fors prijskaartje krijgt en hiermee weer verliest van de Nintendo 3DS. De Nintendo 3DS gaat ongeveer 250 euro kosten, wat de NGP gaat kosten weten we nog niet. Sony zal er volgens velen verstandig aan doen de prijs tussen de 3DS en de PS3 Slim aan te houden: ongeveer 275 euro dus. Als Sony dat zal doen is de kans alleen groot dat ze weer verlies gaan maken op de verkoop van de hardware, zoals ze in het verleden bij de PlayStation 3 ook al deden.

Natuurlijk hangt het niet alleen van de prijs van de hardware af, ook de prijs van de software kan ervoor zorgen dat iemand liever een 3DS koopt in plaats van een NGP, of andersom. We weten nog niets over de prijzen van de games, wel is het bij de NGP gelukkig zo dat games ook te koop zijn in de winkels. Zo krijgen we niet weer dezelfde situatie als op de PSP Go!, namelijk dat games alleen te koop zijn in de PlayStation Store en om die reden vaak duurder waren dan in de winkel, wat ons nog steeds een raadsel is waarom dit was gezien het ontbreken van fysiek verpakkingsmateriaal. Over tweedehands games weten we ook nog niets, waarschijnlijk is het bij beide handhelds mogelijk tweedehands games af te spelen.

Conclusie

We hebben hier te maken met twee vernieuwende handhelds, waar de NGP net wat uitgebreider en unieker is dan de 3DS. Sony richt zich vooral op de hardcore markt in het begin, maar belooft later ook casual games uit te brengen. De technische specificaties van de NGP zijn indrukwekkend, wat mogelijk een fors prijskaartje met zich mee brengt. De 3DS is op technisch gebied veel minder sterk, maar zo kan Nintendo wel de prijs laag houden. Wie deze nieuwe handheld oorlog gaat winnen is ons nog niet duidelijk, mede omdat nog veel dingen in een later stadium onthult zullen worden bij de NGP. We zullen het de komende maanden vast en zeker wel allemaal horen en zien en misschien kunnen we binnenkort wél een voorspelling doen welke handheld het meeste kans maakt in deze nek-aan-nek race.

De  Nintendo 3DS staat gepland voor 25 maart, de Sony NGP moet eind 2011/begin 2012 verschijnen.