Review: DC Universe Online – Comics zijn de Amerikaanse trots. In deze comics gaat het meestal over superhelden die het kwaad bestrijden met hun superkrachten. Er zijn al talloze verfilmingen van deze stripboeken, soms met en soms zonder succes. Ook zijn er al een aantal games verschenen, denk maar eens aan Batman: Arkham Asylum. Meestal gaan deze games dan maar over één superheld, maar deze keer is het anders. DC Universe Online is een MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) waar de bekendste superhelden én schurken aanwezig zijn. Eens kijken of deze game ons een super gevoel geeft terwijl we het spelen.

Even geduld AUB!

Eerst en vooral voor we beginnen over de game zelf, willen wij eerst een woordje zeggen over de installatie van DCUO (Lees: DC Universe Online). Deze bedraagt 15Gb en duurt bijna drie uur om te installeren. Wij vonden de installatiegrootte en installatietijd van Gran Turismo 5 al veel, maar dit topt alles!

Brainiac-time

De game begint met een intro dat kan tippen aan de kwaliteit van de cutscenes van Final Fantasy XIII. In deze intro wordt het begin van het verhaal verteld. Terwijl de superhelden en schurken zich continu op elkaar hebben geconcentreerd, heeft een veel grotere macht, Brainiac genaamd, een plan bedacht om de wereld te veroveren. De superhelden worden verslagen door de schurken, die dan de wereld proberen te overheersen, maar zij worden ook uitgeroeid door Brainiac. Lex Luthor, een schurk en de vijand van Superman, keert terug in de tijd om de superhelden te waarschuwen. Hij neemt ondertussen ook Exobytes mee. Dit zijn kleine soort insectjes die je superkrachten geven. Lex laat deze los op de wereld en veranderd een heel aantal mensen in superhelden om te helpen in de strijd tegen Brainiac. En laten wij nu één van deze mensen zijn die deze superkrachten krijgt.

Na de intro kan je direct beginnen met het maken van je karakter. Het aanpassen van haar, gezicht, grootte, gewicht; alles is mogelijk. Maar er zijn belangrijkere dingen in te stellen, in dit geval je superkrachten. Je kunt een bestaande superheld of schurk nabootsen, zoals The Flash, Superman, The Joker of Lex Luthor, of je kan ook gewoon je eigen superheld of schurk samenstellen. Zo kan je dan kiezen vanuit welke bron je krachten komen, welke soort vechtstijl je gebruikt, welke mentor je kiest, of je een superheld of een schurk wordt, enz. Eenmaal als dit voltooid is, begint het echte werk.

Superkrachten zijn superhandig

Je begint de game in het schip van Brainiac. Je bent opgesloten op het schip en opeens wordt je vrijgelaten. Op je Communicater krijg je iemand te horen. Deze persoon verschilt of je een superheld of een schurk gekozen hebt. Bij een superheld zal dit ‘Oracle’ zijn, bij de schurken is dit ‘Calculator’. Zij begeleiden je door de controls en later door enkele quests. Al snel heb je door dat het schip eigenlijk het tutorial-level is om alles te leren over de gameplay en de controls.

De gameplay is gelijk aan andere MMORPG’s. Je moet je aanvallen uitvoeren met knoppencombinaties zoals in een vechtgame. Zo kan je een heel reeks aanvallen uitvoeren in een handomdraai. Je hebt ook nog speciale aanvallen die je dan uitvoert met behulp van de L2 en R2-toetsen. Dit is een heel goed systeem en werkt perfect, maar toch moet het een gewoonte worden. Enig nadeel is dat er nogal veel buttonsmashers zijn. Dit zijn mensen die willekeurig enkele knoppen indrukken om zo aan een aanval te komen.

Een MMORPG zou geen MMORPG zijn zonder een levelsysteem en een skill-point-systeem. Het levelsysteem is bijna identiek als bij andere MMORPG’s. Je verdient XP door quests te voltooien en vijanden te verslaan. Het levelsysteem is opgebouwd samen met quests, zodat er nooit sprake is van ‘grinden’, het continu verslaan van vijanden met een laag level om zo XP te verzamelen. Het skill-pointsysteem is zeer zorgvuldig opgebouwd zodat bijna elke keuze belangrijk is. Je vergaart een skill-point door een level te bereiken of door feats te voltooien. Met deze skill-points kan je dan nieuwe aanvallen vrijspelen, je aanvallen verbeteren en noem maar op.

Helden en schurken werken

In een MMORPG is het normaal dat je quests voltooid. Dit zijn opdrachten die je XP en soms items opleveren. Deze quests kunnen variëren van het doden van zoveel vijanden in een bepaalde omgeving, tot het vernietigen van een object. De meeste quests zijn in reeksen, daardoor je iedere keer verder komt in het verhaal van de questlijn. De laatste quest is meestal het infiltreren van een basis en het doden van de baas. Na het verslaan van deze questlijn krijg je een filmpje te zien waarin de achtergrondinformatie van de baas wordt verteld. Dit is een leuke bonus voor je werk die je juist verricht hebt. Jammer genoeg zijn de quests soms wat te eentonig. Ok, de plaatsen, verhaal en vijanden verschillen, maar de eigenlijke opdracht blijft hetzelfde.

Punten sprokkelen

Een leuke extra in DCUO zijn de zogenaamde ‘Feats’. Dit is een soort van trophy-systeem, maar dan in-game. Een Feat kan variëren van het bezoeken van een gebied, tot het volbrengen van een aantal quests. Door deze Feats te voltooien krijg je Feat-points. Nadat je honderd van deze punten verzameld hebt, krijg je een skill-point. Dit is een leuk systeem dat de speelduur alleen maar ten goede komt.

De ogen en oren van superman

Een MMORPG is meestal nooit echt een hoogvlieger als het gaat om de grafische afwerking gaat en DC Universe Online is dan ook geen uitzondering.. De personages en de omgeving zijn wel mooi afgewerkt, maar er is jammer genoeg een groot probleem met pop-ups. Zelfs terwijl je jouw personage creëert heb je te maken met dit probleem.

Ook is er een probleem met de animaties van de personages. Als je ver verwijderd bent van de personages, maar toch nog dicht genoeg bent om ze in beeld te hebben, heb je het probleem dat alle animaties in schokken verlopen. Dit is nogal irritant en jammer, want wij hebben dit probleem bij nog geen enkele andere game gezien.

Het geluid en voice-acting van deze game zijn bijzonder goed, vooral dat laatste is van zeer goede kwaliteit. De voice-acting van elke personage is perfect en geeft je echt het gevoel dat die persoon praat. Het achtergrond- en omgevingsgeluid zijn zeer afwisselend, maar toch past het iedere keer bij de plaats of de gebeurtenis die plaatsvindt.

Conclusie

DC Universe Online is een MMORPG van zeer hoog kaliber die meekan met games zoals EVE online of World Of Warcraft. Het is een game waar vooral naar de gameplay moet worden gekeken en niet echt naar de grafische kant. Het is een frisse game, maar toch zijn de quests soms wat eentonig. Speel je graag een MMORPG en ben je fan van comics, dan moet je deze game zeker spelen. Ben je meer een casual gamer, dan is deze game niet echt jouw ding.

Pluspunten

  • Feats
  • Quest-lijnen zijn leuk
  • Vechtsysteem

Minpunten

  • Quests soms wat eentonig
  • Pop-ups en haperingen
  • Grote installatie