De voorloper van de huidige PlayStation 3 is natuurlijk de PlayStation 2. Deze gameconsole deed het enorm goed en wordt nog steeds goed verkocht, ondanks de komst van de huidige gameconsoles. De PlayStation 2 maakte in Japan zijn intrede op 4 maart 2000, in de Verenigde Staten op 26 oktober en in Europa op 24 november, beide ook in het jaar 2000.

Sinds de launch van de PlayStation 2 is deze gameconsole inmiddels al ruim 150 miljoen keer verscheept naar de winkeliers. Dit is een mooie mijlpaal die vorig jaar tien jaar werd. De launchgames waren destijds Rigde Racer V, FIFA 2001, Ready 2 Rumble Boxing: Round 2, SSX, TimeSplitters en Midnight Club.

De best verkopende games op de PS2 zijn niets minder dan Metal Gear Solid 2 én 3, Gran Turismo 3 én 4, God of War, FInal Fantasy X én XII, Burnout 3, Zone of the Runners en zijn opvolger The Second RUnner en natuurlijk Guitar Hero. De grootst verkopende game op de PlayStation 2 is natuurlijk niemand minder dan Grand Theft Auto: San Andreas.

GTA: San Andreas is meer dan 20 miljoen keer verscheept naar de winkels over onze hele planeet heen en samen met GTA III waren deze twee games tijdelijk exclusief voor de PlayStation 2 verkrijgbaar.