Volgende maand viert Square Enix de verjaardag van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, het zevenjarig jubileum en nog steeds is het één van de meest gespeelde MMO’s van het moment. De game heeft op dit moment 20 miljoen geregistreerde gebruikers en bijna anderhalf miljoen actieve spelers.

Daarmee bezet de game de derde plek van alle MMO’s en zelfs nummer twee als je het gratis old school RuneScape even wegdenkt. Een prima prestatie, vooral als je je bedenkt dat ze koploper World of Warcraft steeds dichter op de hielen zitten. Dit hebben ze niet alleen te danken aan een trouwe spelersbasis, maar natuurlijk ook aan het feit dat er geregeld nieuwe missies en uitdagingen worden toegevoegd. Over iets minder dan drie weken zal de nieuwste patch weer voor nieuwe content zorgen en daarover is recent nieuwe informatie naar buiten gebracht door Square Enix.

Patch 5.3, ook wel ‘Reflections in Crystal’ genoemd, zal z’n release zien op 11 augustus. Hieronder hebben we een opsomming van wat er met deze update toegevoegd zal worden.

Patch 5.3: Reflections in Crystal

 • Nieuwe Main Scenario-quests – Spelers kunnen genieten van het laatste deel van het hoofdverhaal van FINAL FANTASY XIV: Shadowbringers, waarin de Scions de duistere plannen van Ascian Elidibus proberen te dwarsbomen.
 • Main Scenario Questline-update: A Realm Reborn – De voornaamste questline van A Realm Reborn wordt aangepast om nieuwe spelers een meer gestroomlijnde ervaring te bieden, terwijl ze het verhaal volgen dat naar Heavensward leidt. Daarnaast kunnen spelers na het voltooien van de Ultimate Weapon-quest vliegende rijdieren gebruiken om de hemelen van A Realm Reborn te verkennen.
 • Uitgebreide gratis trial – De gratis trial laat spelers tot level 60 zo lang ze willen genieten van alle content, inclusief de Heavensward content, een aanvullend speelbaar ras (Au Ra) en drie extra speelbare jobs (Dark Knight, Astrologian en Machinist).
 • Nieuwe YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid – De in een witte mantel gehulde android 2P wordt eindelijk wakker, maar dat geldt ook voor een onvoorzien kwaad dat Komra treft in het volgende hoofdstuk van deze door NieR geïnspireerde alliance raid, The Puppets’ Bunker.
 • Save the Queen Questline-updates (Patch 5.35) – Spelers kunnen de wapens die ze kregen in het eerste hoofdstuk van deze quest-serie verder verbeteren tijdens het verkennen van het Bozjan Southern Front, een nieuw gebied waar de Bozjan Resistance is begonnen met Operation Eagle’s Nest om het Alermuc Fortress terug te veroveren op het Empire.
 • Nieuwe “Chronicles of a New Era”-quest: The Sorrow of Werlyt – Deze missie van de ‘Weapon Series’-questline laat spelers genieten van een verhalende ervaring die uitloopt op een speciaal gevechtsevenement.
 • Nieuwe dungeon: The Heroes’ Gauntlet – Heel Norvrandt is veranderd in een slagveld waar de Warriors of Darkness zich een weg doorheen moeten vechten. Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging aangaan met andere avonturiers, of een team computergestuurde personages, met behulp van het Trust-systeem.
 • Nieuwe trial: Een angstaanjagende nieuwe vijand met onvoorstelbare kracht zal de Warriors of Darkness beproeven op de niveaus normal en extreme.
 • Nieuwe Beast Tribe-quests – Een nieuwe, op crafters gerichte questline met de dwarves in de hoofdrol.
 • Nieuwe Game+-updates – Het geüpdatete hoofdscenario van A Realm Reborn en andere quests komen beschikbaar voor terugkerende spelers, die daarbij hun huidige personage en level kunnen behouden.
 • Nieuwe Battle-content: Unreal Trials – Spelers kunnen het opnemen tegen sterkere versies van bestaande primals die zijn klaargestoomd voor de strijd tegen helden van level 80. De Unreal Trials omvatten één primal-gevecht dat zal veranderen met elke patch, te beginnen met Shiva in Patch 5.3. Elke week dat spelers de primal verslaan, krijgen ze de kans een nieuwe mini-game te voltooien, waarmee ze tokens kunnen winnen om tegen prijzen in te wisselen.
 • Ishgard Restoration-update (Patch 5.31) – De derde restauratiefase begint, volgend op de werkzaamheden van de Skybuilders. Daarbij keren de Skybuilder Rankings terug, met nieuwe items om te craften en nieuwe achievements voor de beste bijdrages aan de restauratiewerkzaamheden.
 • Updates voor crafters en gatherers – Nieuwe custom deliveries, updates voor Rowena’s House of Splendors, en een update voor de Skysteel Tools-questline zijn de voornaamste updates voor crafters en gatherers. Daarnaast wordt de zoekfunctie voor recepten verbeterd voor meer gebruiksgemak.
 • Samenwerking met YO-KAI WATCH keert terug – Het YO-KAI WATCH-samenwerkingsevenement, Gather One, Gather All, keert op 19 augustus terug naar FINAL FANTASY XIV Online en brengt nieuwe beloningen met zich mee.
 • Job-aanpassingen voor PvE en PvP, systeem-updates, en meer.