ps3 Review Killzone 3 – De Killzone franchise is naar alle waarschijnlijkheid dé trots van Nederland op vlak van games. Guerrilla Games leverde in 2004 het eerste deel van Killzone af voor de toenmalige PlayStation 2 en raakte hierdoor wereldberoemd, niet enkel bij de gamers maar ook bij collega-developers. Niet enkel de cinematische beelden scheren hoge toppen, maar ook door de techniek en engine die Guerrilla Games in de loop van de jaren ontworpen heeft. Twee jaar na de release van Killzone 2 voor de PlayStation 3 is het derde deel in de winkel te vinden maar de vraag waarmee menig gamers op zit te wachten: kan het nog wel beter?

Het verhaal

verhaalKillzone 3 speelt zich af, net zoals het vorige deel, op de planeet Helghan af en volgt onmiddellijk het einde van Killzone 2. Het is moeilijk voor te stellen, maar wie deel twee om een of andere duistere reden gemist heeft, hier volgt een klein stukje voorgeschiedenis. We spelen de game met sergeant Thomas ‘Sev’ Sevchenko, lid van de Interplanetary Strategic Alliance (ISA) en je taak in het verhaal is de leider van de Helghast, dictator Scolar Visari, gevangen te nemen. Echter is Visari een taaie gast die hem niet meteen in de boeien laat gooien, een heuse strijd is onvermijdelijk.

Na een honderdtal kogels in tal van vijanden gepompt te hebben zal je strijdmakker Rico de fel beruchte Visari omleggen. Dit is trouwens niet de eerste order en vooral niet de laatste order die je reisgezel zal negeren. Na de dood van de dictator maakt een nucleaire bom de stad haast met de grond gelijk en beginnen te overgebleven machtspersonen te kibbelen over het leiderschap.

Na een kort filmpje, dat voorzien is van enkele flashforwards, komt Killzone 3 direct op gang. De game is geen trein die net het station verlaten heeft, het verhaal heeft eerder iets weg van een hogesnelheidstrein die op volle kracht draait. Zo zien we vooral hoe de Helghast hevige weerstand biedt tegen de ISA, die op hun beurt zo snel mogelijk de planeet willen verlaten. Dit tot groot ongenoegen van Jorhan Stahl en Admiraal Orlock. Beide heren willen het leiderschap over de Helghast Natie en gebruiken al hun macht om dit te bereiken. Orlock is het hoofd van de militaire afdeling op Helghast, waar Stahl de CEO van Stahl Arms is, het grootste wapenbedrijf op de planeet Helghan.

Nu even terug naar onze hoofdrolspeler en het personage waarmee we de volle vijf tot acht uur, naar gelang de moeilijkheidsgraad, gaan spelen. Sev zal samen met z’n peloton tot bij het evacuatiepunt moeten geraken willen ze van de planeet afraken. Sev en Rico vinden het echter niet zo’n goed idee om Helghan te verlaten vanwege hun angst op een totale verwoesting van de planeet Aarde. Beide heren denken namelijk dat de Helghast zich klaar maken om wraak te nemen op de dood van hun leider Visari. Na een zware strijd komen de overlevende ISA-soldaten aan op het evacuatiepunt wanneer de Helghast hun tegenoffensief begint en je als hoofdrolspeler achtergelaten wordt op de planeet.

Gameplay

gameplayDe gameplay van Killzone 2 kreeg bakken kritiek over zich heen. De ene vond de controls te traag, voor de andere waren ze realistisch. In Killzone 3 heeft Guerrilla Games een gulde middenweg gekozen. Er zit een bepaalde delay op het aimen en de terugslag van de wapens is niet meer zo heel hard. Op zich geen onoverkomelijk probleem maar het verliest hier toch een stukje realisme, maar hierdoor zal de game iets toegankelijker en eenvoudiger zijn voor Call of Duty- of Battlefieldfans.

Nieuw is vooral de PlayStation Move ondersteuning. Killzone 3 zal van het begin tot einde te spelen zijn met de Move- en navigationcontroller. Eerlijk, een shooter is nog nooit zo fun geweest als toen. We waren vrij sceptisch over het feit dat we een toch wel realistisch spel zoals Killzone 3 konden spelen zoals een Wii game. Maar wat een plezier hebben we eraan gehad, in het begin was het even wennen maar na het afknallen van enkele Helghast merk je dat het aimen soms een stuk makkelijker is door Sony’s motion controller. Oefening baart kunst!

Ook het coversysteem heeft enkele verbeteringen met zich meegekregen. Je kan makkelijk je wapen klaar zetten om je tegenstanders omver te maaien zonder dat je als schietschijf midden in de spelwereld staat. Leuk detail, tijdens het spelen kan je makkelijk enkele Helgast tegen de grond sliden om ze vervolgens brutaal af te maken met je mes. Dit is een leuke en nieuwe feature in Killzone 3.

Nieuw schietijzers

weaponEen shooter zou een shooter niet zijn zonder wapens, dat is vrij logisch. Naast de vertrouwde wapens zoals de StA-52 Assault Rifle en de VC32 Sniper Rifle heeft Killzone 3 ook tal van nieuwe wapens meegekregen. De opmerkelijkste en vooral leukste om mee te knallen is de StA-X6 Jetpack. Dit wapen zou wel eens door Iron Man himself gemaakt kunnen zijn, toch is onze goede vriend Jorhan Stalh verantwoordelijk voor dit prachtig stukje techniek.

Dit wapen is half vliegtuig, half mitrailleur. Je draagt dit wapen op je rug, drukt even op L1 en weg zijn we. De vijand zal zich nooit meer op z’n gemak voelen als ze weten dat je in de lucht hangt, te wachten om hun neer te leggen. Hiernaast is er een vrij luguber wapen, het über-Helghast wapen ooit gemaakt. Het wapen schiet een groen bio-achtige wolk af, elke vijand die ermee in aanraking komt ontploft na enkele seconden.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4d659d58a7477.jpg

Ook een verbetering in deze game, we kunnen nu drie verschillende wapens dragen. Een handwapen, medium en zwaar wapen. Dit is vooral handig bij zware gevechten, dan hoef je niet om de haverklap te herladen. Gewoon even switchen naar een ander wapen en klaar is kees, indien je voldoende kogels hebt natuurlijk. Qua ammo zal je niet snel in de problemen komen aangezien er her en der opslagruimten te vinden zijn die je voorzien van de nodige kogels en handgranaten.

Steeds meer nieuwe features

featuresGuerrilla Games luistert wel degelijk naar de community en introduceert in deze Killzone 3 co-op. Jawel, de hele singleplayer zal je samen met je beste vriend kunnen spelen. Jammer genoeg zal je deze zelf moeten uitnodigingen, online co-op zit er helaas niet bij. Als je dan toch bezoek krijgt en je bezitter bent van één van de nieuwste 3DTV’s kan je gelijk even opscheppen. Killzone 3 is adembenemend met een stereophonic-bril. Mocht je de kans hebben om de game op een 3DTV te spelen, doen! Deze ervaring is uniek en we raken er stilaan meer van overtuigd dat 3D écht iets kan bijbrengen in de gameswereld.

Grafisch was Killzone 2 al top, deel drie overtreft zichzelf. De grafische pracht die Guerilla Games op het scherm weet te toveren is ongezien. Nog nooit werd er zoveel animatie getoond op en rond het slagveld dan nu. De gelaatsuitdrukkingen en het realistisch bewegen van de spelers is buitengewoon formidabel, wellicht is deze titel de prachtigste die tot nu toe op de PlayStation 3 te spelen valt. De cutscenes vloeien netjes over uit de gameplay, terwijl er een filmpje aan het afspelen is wordt de volgende level geladen waardoor je Killzone 3 in één ruk kan uitspelen.

Naast topgraphics zal ook de audiofiel duimen en vingers kunnen aflikken. De game bevat 7.1 DTS-geluidsspoor en indien je een goede home cinema set op je PS3 hebt aangesloten zal je soms weggeblazen worden van sommige explosies die uit je subwoofer weten te ontsnappen. Naast de graphics is het geluid één van de sterkste punten in deze game. Niet alleen de soundtrack is prima in orde maar ook de voice-acting komt heel realistisch over. De voice-acting van Killzone 3 werd tevens door enkele bekende acteurs gedaan, zo mochten Malcolm MacDowell en Ray Winstone hun stem verlenen aan respectievelijk Jorhan Stahl en Admiraal Orlock.

Multiplayer

multiplayerLast but not least, de multiplayer. Merendeel van de gamers heeft de multiplayer in Killzone 3 reeds onder handen genomen in de open beta en zag dat het goed was. De maps zijn, in vergelijking met Killzone 2, veel dynamischer geworden. Meer schuilplaatsen, tal van verschillende maps die vooral grafisch voor voldoende afwisseling zorgen. Tevens heeft het online gedeelte van de game ook een heleboel nieuwe wapens gekregen. Vergeleken met de open beta voelt deze multiplayer nog iets stabieler aan. Zoals bijna elke shooter, is het ook bij Killzone 3 de bedoeling experience en skill-points te verzamelen waarna je wapens naar believen kan upgraden. Het multiplayer gedeelte van de game zorgt ervoor dat de oorlog tussen de ISA en Helghast nog niet gestreden is na het voltooien van de singleplayer. De multiplayer is echter dermate uitgebreid dat we besloten hebben hier straks een aparte review van te maken, hierover dus later meer.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes_2011/img_4d659cd72ec77.jpg

Conclusie

conclusieKillzone 3 is een dijk van een game. De singleplayer mag dan wel niet langer duren dan vijf tot acht uur, maar de actie en het verhaal maken dit ruimschoots goed. Grafisch is Guerrilla Games er weer in geslaagd de lat hoger te leggen en heeft de developer de wil van ons, de gamers, ingelost in de vorm van co-op. Deze is jammer genoeg enkel offline te spelen al zal dit de pret zeker en vast niet bederven. Met Killzone 3 heeft de PlayStation 3 weer een gouden trofee in handen en het maakt dan ook veel verwachtingen waar, Killzone 3 is een action-packed sci-fi shooter met realistische elementen die je oren doen weg blazen. Een must-have voor elke PlayStation 3 bezitter die ook maar de kleinste vorm van affiniteit met shooters heeft.

Pluspunten

  • Grafisch het beste spel op PS3 tot nu toe
  • Ontzettend spannend en boeiend verhaal
  • Co-op en uitgebreide multiplayer

Minpunten

  • Vrij kort verhaal
  • Af en toe grafische artifacts en audiobugs