We gaan bijna het najaar in en nog altijd weten we niet wanneer de Xbox Series X en PlayStation 5 zullen verschijnen. Normaal gesproken zijn de releasedata van de nieuwe consoles wel bekend, net zoals de prijs. Maar dit jaar gaat alles anders, voornamelijk vanwege de coronapandemie. Het is dus nog altijd afwachten, maar nieuwe berichten wijzen op een release in november.

Microsoft gaf eerder al aan dat ze de Xbox Series X in november zouden uitbrengen, Sony is echter nog stil. Volgens Videogameschronicle zal de PlayStation 5 ook in november uitkomen, dit baseren ze op bronnen in zowel retail als development, maar ze stellen hierbij het wel met een korreltje zout te nemen.

De primaire reden dat het nog altijd onduidelijk is komt door de pandemie. Corona heeft impact op de wereldwijde infrastructuur en hierdoor kunnen plannen plots veranderen gezien er meer reactief opgetreden moet worden. Daarom zijn beide platformhouders wat huiverig in het delen van de definitieve datum, gezien die garantie niet 100% gegeven kan worden.

Bij een nieuwe piek in coronabesmettingen kan dat direct effect hebben op de retailkanalen alsook het verzenden van consoles naar consumenten, bijvoorbeeld via webshops. Die onzekerheid vormt een probleem.

“This is why we’re waiting so long to hear about pre-orders and software line-up… companies are waiting until they can be as sure as they can about what they can deliver to consumers. It’s a complicated time, and you would typically place a strong bet on PS5 arriving somewhere in the middle of November. But things can change very quickly”, zegt Christopher Dring van Gamer Network tegen VGC.

Volgens de bronnen van VGC mikt Sony wel op midden november. Zo heeft de site begrepen dat Sony een forse reclamecampagne geboekt heeft in de zeven dagen na vrijdag 13 november. Daarnaast verwachten retailers dat de PlayStation 5 dan uitkomt. Dat klinkt als een logische datum, gezien wij de release ook rond die periode schatten.

Dat simpelweg gebaseerd op de release van Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin’s Creed: Valhalla en Cyberpunk 2077. Drie grote titels die in een week van elkaar verschijnen. Normaliter gaan uitgevers met hun Triple-A releases niet teveel bij elkaar zitten en dat doen ze dit jaar wel. Ook zit Sony met een release tussen 13 en 20 november vlak voor Black Friday, een belangrijke dag die natuurlijk meegepakt moet worden voor het boosten van de sales.

Maar goed, tot we een officiële aankondiging krijgen is het nog altijd afwachten en we houden je zoals gewoonlijk op de hoogte.