Column: PlayStation 3 it only does… Less?!

Column door Vincent ‘Alycan’ Post – Na de PlayStation 2 hebben we lange tijd geen nieuwe console mogen zien van Sony en werd er veel belooft, met name dat de nieuwe machine meer zou kunnen dan ooit te voren, nu bijna vier jaar na de Europese lancering van de Playstation 3, blijkt dat de PS3 inderdaad meer kan dan ooit te voren… Maar sinds het apparaat is uitgekomen is die steeds minder gaan doen. Waar komt die aparte trend vandaan? Veiligheid van de PS3? Budget? Of toch iets anders?

Sinds 23 maart 2007 hadden wij Europeanen ook eindelijk de mogelijkheid een PS3 aan te schaffen. De Fat model welteverstaan deze glimmende reus kostte een vermogen, de games in het begin waren redelijk en de PS3-functionaliteit was aardig. Nu is het maart 2010, zo’n 4 jaar nadat het apparaat is uitgekomen en de laatste paar maanden is het een turbulente tijd doorgegaan. Hackers zijn er namelijk na iets meer dan 3,5 jaar in geslaagd om de code te ontgrendelen en hebben het zo mogelijk gemaakt om hun eigen code te draaien. Maar waarom pas na 3,5 jaar? Waarom duurde dat nou zo lang? Dat zijn vragen waar ik je het antwoord op verschuldigd moet blijven, maar ik kan je wel uitleggen wat er gaande is.

Ik neem jullie mee terug naar het moment dat we de winkels in konden rennen en onze vette vingertjes over de glimmend zwarte behuizing konden laten glijden. Op dat moment was de PS3 in slechts één smaak in Europa, uiteraard was dat geen slecht iets want wat je ook koos aan extra’s erbij je was verzekerd van dezelfde vette machine als de persoon voor en achter je in de rij. Wat kregen we eigenlijk allemaal bij die PS3?

 • 4 USB-poorten.
 • Geheugenkaartlezer.
 • Verchroomd detail.
 • Super Audio CD en BluRay-speler.
 • PS2 Compatibiliteit (via de Hardware.)
 • OtherOS (PS3 evt. gebruiken als PC)

Dat is wat je kreeg en wat je zou houden. Althans dat zou je verwachten, want aan de andere kant van de oceaan waren dingen al hard aan het veranderen. De PS3 werd “om kosten te besparen” gestript van functies, de prijs daalde toen niet mee, alleen dit werd Sony vergeven aangezien ze door de revisies nog steeds verlies leden maar dan iets minder. In onze eigen klein kikkerlandje hebben we na de 60 Gb-versie de 80Gb-versie mogen verwelkomen. Hierbij moest je alleen wel twee USB-poorten inleveren.

 

In de tussentijd was er dus al het nodige gestript van de eens zo grote machine. Sonde van dit apparaat, maar in het land van de blinden is een één-oog koning en dat realiseert Sony zich maar al te goed. Niemand vond het zo’n ramp en twee USB-poorten minder: “Ach ik koop wel een USB-Hub.” en “Een PS3 heb ik toch om PS3-games te spelen.” waren kreten die je vaak hoorde en eerlijk is eerlijk, gelijk hebben ze. Echter was voor Sony de trend gezet.

Ergens een jaar geleden was daar GeoHot, de persoon die de iPhone had gehackt en hij zei dat hij de PS3 ook ging hacken. Mensen waren met recht sceptisch want de PS3 is geen iPhone, maar uiteindelijk is het hem gelukt. Sterker nog, de PS3 was gehackt door er een lading hardware op te solderen en alsnog hadden gewone gebruikers en de massa er niets aan. De heer Hotz maakte gebruik van Linux om de PS3 uit te lezen, maar bevestigde echter dat dit, ondanks een niet te patchen probleem, ook niet genoeg toegang verleende om verder wat te kunnen doen. De PS3 was in wezen nog gewoon veilig.

Apart was dan ook de actie van Sony hierop om de OtherOS-functie in zijn totaliteit te verwijderen. Iets wat de mensen die het gebruikten in het verkeerde keelgat schoot, de mensen die het niet gebruikten zeiden niets en gingen door met gamen. Best raar eigenlijk, Sony heeft zelf ooit geopperd Linux nooit te zullen verwijderen.

De update die voor Linux gebruikers betekende dat ze niet meer online konden of de nieuwste games konden spelen was de meest oneerlijke uit een reeks van updates die naast miniem, ook nog eens vaak de plank compleet missloegen. Of Linux gebruiken en nooit meer online spelen, laat staan nieuwe games of het oh zo geliefde besturings-systeem te verliezen.

Sony gaf aan dit voor veiligheidsoverwegingen te doen, natuurlijk klinkt dat logisch als de meerderheid van de gebruikers te horen krijgt dat hij gehackt is met linux terwijl dit niet het geval was. Gegevens uitlezen is een heel ander iets als gegevens veranderen. Nu blijkt echter dat Sony in strijd is met niet alleen de Nederlandse consumenten, maar ook de Europese . Deze stellen beiden dat een product niet gestript mag worden van functionaliteit die het bij de aankoop had. De overeenkomst voor het PSN stelt echter dat Sony dat wel mag. Maar als jij een contract krijgt nadat je een product hebt ontvangen telt het contract niet, simpelweg omdat je nooit kan weten waar je akkoord mee moet gaan.

En daar wordt Sony nu voor aangeklaagd door de hackers; het overtreden van de wet. In feite is er betaald voor de OtherOS-functie en dus heb je daar ook recht op. Ook de patentzaak met LG zegt meer dan voldoende over hoe Sony denkt en dat is jammer. Ik vind hun apparatuur werkelijk waar prachtig, maar een bedrijf is er voor zijn klanten en dat doet Sony niet. Zelfs het gebruik maken van bestanden in de PS3 die onder een publieke licentie openbaar gemaakt moeten worden geven ze geen gehoor aan.

 

Zoals ik al eerder heb opgemerkt schiet Sony door dit soort dingen ernstig te kort en stelen is in mijn ogen nog altijd fout. Zelf zeggen ze natuurlijk dat het gaat om hun veiligheid maar totdat linux verwijderd werd was er nog geen echte aanleiding om het apparaat te hacken. En nu het binnen no-time gebeurd is klagen ze hun gebruikers, die ze eigenlijk zelf berooft hebben.

Natuurlijk is iedereen vrij zijn eigen mening te vormen, maar dit is gebeurd en hier lezen we bijna elke week over. De basis van de rechtszaken en de hacks ligt onvermijdelijk verbonden aan de keuzes die gemaakt zijn door Sony. Wie is er nu eigenlijk slecht? Wat is zwart en wat is wit? Sinds het begin van de PlayStation 3 was er dus maar één keuze voor Sony; met minder belastingkosten de PS3 importeren als PC of meer belasting en als gameconsole. Lullen over dingen die gebeurt zijn is inderdaad makkelijk, lastig is het dan ook om het over morgen te hebben we zullen dan ook zien hoe de kampen verdeeld zijn. De verliezers zijn sowieso de standaard gebruikers welke nu door diverse media bang worden gemaakt dat hun gegevens nergens meer veilig zijn.

Angst, woede en diefstal is dat wat gamen tegenwoordig is?

24 reacties

 1.    147 XP
  Mr-Quest's avatar

  ik heb niet alles gelezen maar ik hoop wel dat ze de 60GB versie weer opnieuw gaan uitbrengen zo niet dat op de store met de PS2 games waaronder SSX series.

 2. Anoniem -   
  Crapman's avatar

  Mooi stukje en helemaal met je eens!!!!

  (btw: volgens mij was er een werknemen die iets verkeerds had gedaan met een update voor de ps3 en daar had ie een opening gelaten die er niet mocht wezen! toen ging geohotz ermee aan de haal met dit als gevolg!)

 3.    486 XP
  distefano's avatar

  zeer mooi artikel , echt waar .
  Echter , other Os heeft me nooit geboeid dus dat dit er bij is of niet , kan me geen lap schelen ik gebruik de playstation om te gamen en bluerays te zien en meer niet , het enige dat ze idd wel mochten doen was ook het voorzien van de ps2 games te kunnen spelen en zelfs ps1 games want ik ben nog steeds weg van crash bandicoot

 4. Anoniem -   
  Muppet-NL's avatar

  Flut texst. Ma goed,wat weet ik nou he.

 5.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Het usb poorten, geheugenkaart en ps2 gebeuren is puur gedaan om de productie kosten te reduceren en daardoor de prijs aantrekkelijker wordt voor een breder publiek.

  Maar dat er in de loop der tijd veel meer bij gekomen is wordt natuurlijk niet genoemt in dit flauwe stukje propoganda tekst onder het mom van het is een column. Welnee want de boodschap moet zo zijn dat er een column komt waarin Sony in een negatief daglicht gezet moet worden.

  Vervolgens kom je met de patentzaak tussen LG en Sony.
  Dit gaat eigenlijk alleen maar over een klein stukje hardware wat gebruikt wordt in de Blu-ray speler. Dit waar ook nog geen uitspraak over is geweest maar er wel vanuit wordt gegaan dat Sony daadwerkelijk zichzelf schuldig heeft gemaakt aan deze praktijken.

  Het stukje Linux vind ik persoonlijk ook een beetje kort door de bocht.
  Het zit namelijk niet eens in het pakket wat Sony aanbied wanneer jij een Ps3 koopt. Nee je kan het downloaden en op je Ps3 gebruiken.
  Linux is namelijk helemaal niet van Sony.

  De Ps3 is een gameconsole waarop de beperkte mogelijkheid bestaat deze te gebruiken als media center. Wil jij meer vrijheid met Linux dan is een pc of een zelfbouw homecenter veel makkelijker.

  En last but not least: Gamen is geen angst, woede.
  Gamen is liefde en passie. En daar hoort zeker geen diefstal bij.
  En voor paar euro’s die het apparaat kost worden wij gamers in mijn ogen ook behoorlijk verwent! Maar goed dit is mijn mening. Misschien ben ik dan iets postiever ingesteld en heb ik iets meer liefde voor de Ps3. Who knows.

  En doe eens wat aan het elke keer verversen van de site.
  Is behoorlijk irritant als je een iets langere reactie schrijft :p

 6.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Mooi stukje er staan alleen wel een paar fouten in we leven nu in 2011 en niet in 2010. na de 60 GB kwam 40 GB versie versie.

 7.    283 XP
  Alycan's avatar

  @MightyMostert:
  Het zit namelijk niet eens in het pakket wat Sony aanbied wanneer jij een Ps3 koopt. Nee je kan het downloaden en op je Ps3 gebruiken.

  Duidelijk niet op de hoogte van de gang van zaken. Linux ondersteuning zat in het orginele pakket van de PS3 (de fat’s) deze is eruit gesloopt met fw 3.21.

  Over het USB poorten gedeelte wat je zegt; dat staat ook in de post dat dat gedaan is om kosten te reduceren.

  Ik heb toevallig de 3.40 firmware een keer ontleed op aanraden van iemand en daarin waren onder meer bestanden te vinden die met een GPL licentie naar buiten zijn gebracht. Het LG verhaal wordt tot op heden ook niet weerlegd (Zie de acties van de douane).

  @ddvos: Zag het ook ja, Magnet had m online gezet zal het aanpassen zodra ik een edit knopje beschikbaar heb.

  Anyway, aan de mensen die vinden dat dit teveel kritiek is. Sony heeft inderdaad ook mooie dingen gedaan voor de PS3 en voor ons. Dit artikel somt zoals te lezen is uitsluitend de recentelijke ontwikkelingen op die het meest opvallen. Volgende week wil ik best wel alle toevoegingen door nemen die met de FW updates zijn meegekomen.

  Suggesties en tips kunnen natuurlijk ook met een PM verzonden worden =].

 8.    143 XP
  polopolo's avatar

  Mooi stukje column. Al ben ik wel met bepaalde stukken oneens. Niemand is de dupe als er in een latere versie van de Playstation 3 twee USB poorten weg zijn of als er geen PS2 hardware emulgator is. Pech gehad als je niet als eerste erbij was geweest, maar leer ermee leven. De Playstation 3 kostte in het begin €800 om te maken en dat is natuurlijk duur als je het verkoopt voor meer dan €340.

  Voor het merendeel kan Sony weinig doen aan alle dingen die ze hebben verwijderd. De Other OS functie is weggehaald om zo de meerderheid van de Playstation 3 spelers te beschermen en zonder problemen te kunnen spelen via multiplayer, begrijpelijk toch? Sony mag dan wel illegaal bezig zijn, maar het is niet dat ze dit voor de lol doen.

 9.    376 XP
  Mark k.'s avatar

  @polopolo: ik ben het helemaal met jou eens! 😀

 10.    442 XP
  rwss's avatar

  @polopolo, het was alleen onveilig als je Linux op je console had gestart en een niet gepatchte versie van Linux draaide, linux moest dan wel gestart zijn en wat dan nog linux draaide op de hyperfisor, dus er was aleen toegang tot een software laag, vergelijk het maar met een zandbak, geen directe hardware toegang.

  Wel is er in de eerdere P$3 60GB, 40GB, 80GB modellen in het moederbord een hardware matige lek dat nog steeds werkt bij de nieuwste firmwares, het is daar niet nootzakelijk voor om linux op de console zelf te draaien.

  Als gebruiker met een ongemodificeerd moederbord zat je dus redelijk veilig als je de webbrowser van de P$3 niet gebruikte en linux niet gebruikte.
  Het was dus een zeer onredelijke verwijdering van functionaliteit en slechts een manier om fouten die in eigen hardsoftware van $ony zelf zitten in een doofpot te laten verdwijnen.
  Ik heb me er maar bij neer gelegd dat de P$3 als het op functionaliteit aan komt gewoon een stervend systeem is en waar onder de gebruikers zelf veel vraag voor is nooit zal komen.

 11. Anoniem -   
  ReadFirstThenComment's avatar

  @MightyMostert

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Column

  Lees de eerste regel en je weet genoeg.

  Het is de mening van de schrijver. Dus geen propaganda. Ieder zijn eigen mening, ook als deze verschilt met die van jou!

 12.    46 XP
  Lexus's avatar

  Goed stuk Alycan en ik ben het volledig met je eens. Sony had gewoon nooit de linux functie uit de PS3 moeten slopen. Na de eerste hack van GeoHot, die gebruik maakte van linux, was er niet eens dreiging voor een volledig gehackte console.

  En wat heeft het eruit slopen van linux nou eigenlijk geholpen?
  Precies ja.. helemaal niks… Behalve dan dat wij weer een functie armer zijn natuurlijk…

  Wat houdt Sony overigens tegen om linux nu standaard weer toe te staan op de PS3? Als het goed is zullen de hackers stoppen met het hacken van de PS3 indien linux weer mogelijk is.

  :: Lexus ::

 13.    219 XP
  SuperDre's avatar

  WTF, zit ik een heel verhaal te typen refreshed de pagina ineens zodat ik alles kwijt ben.. laat maar hangen dan… OFWEL BAD WEBDESIGN DOOR PSX-SENSE.. GVD..

  Simpel weg, Geohot begon pas met hacken van de PS3 NADAT Sony OtherOS al van de slim had verwijderd en DAT was de reden waarom hij begon..
  OtherOS leveren op de PS3 was voor sony een middel om de PS3 goedkoper te kunnen importeren, productiekosten werden minder, dus werd de noodzaak om het goedkoper te kunnen importeren minder.. OtherOS kostte geld ivm onderhoud en sony heeft toen de Geohot hack gebruikt als smoesje om ook OtherOS te verwijderen van de Phat….

 14.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @Mr-Quest:
  Ik hoop ook dat ze het oude model van de 60 gb terug brengen.

  reden:
  – oude model is veel mooier
  – maakt minder lawaai *
  – minder warm *

  * na mijn mening wordt het nieuwe model veel warmer (brand bijna mijn vingers aan mijn aluminium hdmi stekker die achter in mijn ps3 zit) + daar komt bij dat mijn fat 60gb veel minder lawaai maakt.

 15.    283 XP
  Alycan's avatar

  @ps3dennis: Komt door de ventilator, heb de mijne al vervangen met die van het 60GB model. Komt door het aantal ventilator bladen ;]

 16.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  @ReadFirstThenComment: Daar heb je wel gelijk in. Maar vind het allemaal een beetje kort door de bocht. Als je als redactielid van een Ps3 fansite zo’n stukje neer zet die eigenlijk alleen maar de negatieve dingen belicht dan vind ik dat gewoon een beetje slap en reageer ik daarop met mijn mening.

  Ik had het misschien iets anders moeten formuleren. Daarin moet ik je gelijk geven.

 17.    244 XP
  oOMorfieusOo's avatar

  Na de 60GB kwam de 40GB in NL, de 80GB kwam pas maanden later.

 18.    283 XP
  Alycan's avatar

  @MightyMostert: We leven hier niet in Libie ;].

  @oOMorfieusOo: :O Holy Cr*p! Helemaal vergeten :O.

 19. Anoniem -   
  JM95's avatar

  wat een onzin dit iedereen weet dat ze wel van de 60gb moesten afstappen omdat hij voor hun te duur was logisch, ik heb de 80gb en heb er vrede mee dat ik minder heb want ik het er ook minder voor betaald.
  dat linux eruit is gehaald is ook geen probleem het liep toch al niet bepaald lekker, en de specs van de ps3 liet niks toe waarvan ik echt dacht dat ik het nodig had, en het was mogelijk om spellen te spelen via de hack van geohot en hij kon via de exploit dieper graven in de ps3. er gaan zelfs geruchten dat de rootkey is gevonden via die exploit. naar mijn menig dus een verstandige keuzen. en de ps3 is nog altijd een console en doet gewoon waar je hem voor gekocht hebt, spellen spelen…. voor mij is de rest allemaal nog een onbelangrijke extra

 20. Anoniem -   
  anoniem's avatar

  @SuperDre:

  hij was de hacker die er voor heeft gezorgd dat sony other OS verwijderde

 21.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Ik irriteer me er vooral aan dat mijn ps3 mijn externe harde schijf niet meer leest. Voor de rest vind ik dat de ps3 genoeg kan.

 22.    120 XP
  vgamer's avatar

  Leuk artkel, verkeerde conclusie:

  Het gaat erom of een bedrijf zomaar een functie mag verwijderen waarvoor je hebt betaald. Een mogelijke reden voor OtherOs verwijdering is dit:
  http://www.groklaw.net/article.php?story=20110310172538157

  En dit gaat niet alleen ons gamers aan, het treft iedereen die een product koopt aan. Of het nou een koffie-apparaat is, ipad, of ps3…
  Daarom is de rechtszaak tegen Sony belangrijk. Helaas zijn velen verblind door de PR afdeling van Sony.

 23.    283 XP
  Alycan's avatar

  @vgamer: Volgens mij was de moraal nog steeds of het goed of fout is om na aankoop functies te verwijderen en of dit getolereerd moet/mag worden door de gebruikers.

  Verder staat aan het einde de persoonlijke discussie helemaal open voor iemand zijn eigen mening vorming.

  Natuurlijk houdt dit ook steek met andere bedrijven die ooit zulke dingen zouden willen aangrijpen.

  Lijkt mij dus dat wat jij toelicht niet belicht wordt omdat deze column ertoe bedoeld is om er zelf over na te denken niet dat ik lukraak het goede antwoord jullie kant opschuif. Dit is puur mijn kijk op de stand van zaken.

  Maar dat leek mij wel op te maken uit het artikel.

 24.    120 XP
  vgamer's avatar

  @alycan Ja ok, maar je eindigt met deze woorden
  ‘Angst, woede en diefstal is dat wat gamen tegenwoordig is?’

  Zoals velen al aangeven lezen ze niet het hele stuk, ze skippen gewoon, lezen de titel en hoogstens je eindconclusie. Maar het gaat niet over gamen zelf, het gaat om veel meer dan dat. En lees maar eens de reacties op de ‘hack nieuwsberichten’, je zult verbaasd zijn hoeveel mensen fout geinformeerd zijn. Het is daarom ook nog maar de vraag of de lezer wel een eigen mening kan formuleren.

  Overigens is het niet mijn bedoeling om je af te kraken, het doet me echter pijn om te zien hoe gedesilusioneerd mensen kunnen zijn en hoe ver ze gaan om hun eigen rechten weg te geven aan grote bedrijven als Sony.