Op uitnodiging van Big Ben Interactive gingen we vandaag richting Hilversum om een voorproefje te nemen van de aankomende game Deus Ex: Human Revolution. Na het succesvolle eerste deel in 2000 en een geflopte tweede deel, komt er nu een derde deel aan. Deus Ex: Human Revolution is de prequel op deel één en met de gedachte dat de dag goed begon, gingen wij dus met veel hoop op bezoek bij Big Ben Interactive.

Het verhaal

Daar aangekomen gingen we lekker zitten voor een prachtig scherm, terwijl de game al op ons stond te wachten. We mogen het eerste level van de game spelen en met de gedachte dat de game pas op 26 augustus uitkomt gaan we dan ook gelijk aan de slag. Jij bent in Deus Ex: Human Revolution de hoofd Security van Sarif Industries, Adam Jensen. De game begint met een aanval op het bedrijf gepleegd door Purists.

Tijdens dit begin leer je het meeste reilen en zeilen van de game doordat dit als het ware de tutorial is. Nadat je klaar bent, begint de game pas echt. Zes maanden na de eerste aanval op het bedrijf wordt jij weer wakker en ben je behandeld met Cranium Augmentations. Hierdoor heeft Jensen weer zijn mogelijkheden en zijn deze ook verbeterd.

Maak je keuze

Je eerste missie met Adam Jensen begint nu echt en jij bepaalt hoe je een missie tegemoet gaat. Ga je de directe confrontatie met de vijanden aan, of kies je meer voor de strategische manier? De keuze is aan jou! Door je keuze te maken bepaal je ook welke wapens je tot je beschikking kan krijgen voordat de missie begint.

Een missie kan je dus op verschillende manieren uitvoeren en dat maakt de game speciaal. Alhoewel Deus Ex: Human Revolution toch meer gericht is op stealth, hoef je de directe confrontatie niet uit de weg te gaan. Dit is overigens niet aan te raden, omdat ze alles zeer realistisch willen laten overkomen: weinig ammo, sluiproutes, enz.

Tijdens het eerste level kom je al veel dingen tegen die je later in de game ook zult treffen. De ene keer moet je een camera ontwijken, de andere keer ben je een computer aan het hacken. Ook zal je in bepaalde situaties moeten onderhandelen, er valt dus genoeg te doen en dit alles bevordert de variatie in de game.

 

 

Upgraden en informatie

Deus Ex: Human Revolution heeft ook zijn uitgebreide RPG-element. Door middel van Praxis Points kan je jouw Augmentations upgraden. Er zijn verschillende mogelijkheden om te upgraden en er is keus genoeg. Doordat je de Augmentations upgrade, verbeter je alleen maar en kan je later veel meer doen, bijvoorbeeld als je op onderzoek of in een gevecht bent.

Doordat je best wel vrij bent waar je naartoe kan gaan om een missie te voltooien, kan je overal informatie vinden. Dit kan bijvoorbeeld door een computer te hacken of gewoon door de PDA’s te lezen die om sommige plekken rondslingeren. Al deze informatie kan later allemaal van toepassing zijn en zal ook makkelijker zijn om het hele verhaal te gaan snappen.

 

Gameplay

Over het eerste level die we mochten spelen hebben we maar liefst bijna drie uur (!) over gedaan. Nee, we hebben niet op ons gemak gespeeld of heel vaak op pauze gedrukt. Alles lijkt zo uitgebreid dat je gewoon moet zoeken naar de juiste weg in de game. Dit zegt al genoeg over Deus Ex: Human Revolution, dus dat wil zeggen dat ze goed over het verhaal en de uitvoering ervan hebben nagedacht: ze willen dat jij er dus ook goed over nadenkt.

Deus Ex: Human Revolution is het best te omschrijven als een game in de categorie van Splinter Cell. Het is vooral gericht op de stealth, want je zal het enorm zwaar hebben in vuurgevechten. Gelukkig kan je jouw tegenstanders op brute wijze uitschakelen of op een stille manier: wederom aan jou de keus.

Voorlopige conclusie

Deus Ex: Human Revolution zal een game worden die je niet zo 1-2-3 uit zal spelen. Er zal genoeg variatie in de game zitten en het RPG-element is van wat we nu zagen goed uitgewerkt. Qua graphics maken we ons ook niet druk, zeker omdat het er nu best goed uitziet. Het is zeker geen full-action game, maar het zal je waarschijnlijk niet gaan vervelen. Daarom kunnen we de game het best vergelijken met Splintercell en het lijkt erop dat de game het succes van het eerste deel kan evenaren en zelfs verbeteren. Oftewel, de lentedag bleef zoals hij was en met een goed gevoel zijn we de zon weer gaan opzoeken. Zeker weten doen we pas als Deus Ex: Human Revolution op 17 augustus dit jaar uitkomt.