Wat de grootste release van 2020 had moeten zijn is uitgelopen op de grootste teleurstelling van het jaar. Cyberpunk 2077 lanceerde in erbarmelijke staat op met name last-gen consoles waarna een flinke ‘shitstorm’ op gang kwam. Mensen wilden hun geld terug, de ontwikkelaar was het mikpunt van spot (en hackers), Sony besloot de game uit de PlayStation Store te halen en zo is er nog veel meer gebeurd.

Nu heeft Sony niet officieel gereageerd op de staat van Cyberpunk 2077 in hoe die game uitkwam, maar hun acties spreken boekdelen. In een interview met GQ Magazine gaat de CEO van Sony PlayStation er ook niet letterlijk op in, maar hij kan het niet laten om toch een sneer uit te delen naar de Poolse ontwikkelaar.

Sony heeft verschillende games op de planning staan voor dit jaar en Ryan stelt dat ze dit op twee manieren kunnen benaderen. Of men blijft zich aan de releasedatum vasthouden en brengt de game in slechte kwaliteit uit of men wacht tot het juiste moment. Het moment waarop de game echt klaar is. Sony doet altijd het laatste, maar er zijn wat bedrijven die het eerste proberen.

Nu zegt hij niet letterlijk CD Projekt RED, maar het is natuurlijk duidelijk wie hij hiermee zoal op de korrel heeft. Waarna Ryan vervolgt dat het nooit goed werkt op die manier. Het feit dat alles nu op afstand gaat moet gerespecteerd worden, ookal betekent dat op een gegeven moment uitstel. Zoals nu met Gran Turismo 7 het geval is.

“Yeah, we’re feeling pretty good about Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart and Horizon Forbidden West. And, you know, there are two approaches to this: you can either hold the date and put out the game irrespective of quality or you can ship it when it’s right. We have always taken the latter approach. There have been some fairly high-profile instances of publishers trying the former approach.

It never works at the best of times. But I think in this world, where creative people are working remotely, you’ve just got to respect the fact that that development needs to take what it needs to take and to get the games right.”