Het jaar 2011 is alweer in zijn vierde maand, maar voor Sony is afgelopen 1 april het jaar 2012 ingegaan. Dat wil zeggen dat het fiscale jaar 2012 (FY2012) is ingegaan dat loopt tot en met 31 maart 2012. In deze twaalf maanden wordt alles meegerekend in de financiele boeken, dus alle releases die uitkomen tussen 1 april 2011 en 31 maart 2012 worden meegerekend in het FY2012.

Reden genoeg om even een goed overzicht te maken van wat we allemaal van Sony in dit fiscale jaar kunnen verwachten. Daarom gaan we het in deze special vooral hebben over de aankomende exclusieve games voor de PlayStation 3 en de NGP.

We beginnen met…

SOCOM 4: US Navy Seals! De nieuwe game van de eerst zo succesvolle franchise krijgt vijf jaar na zijn debuut een nieuw deel voor op de PlayStation 3. Ontwikkelaar Zipper Interactive is in de tussentijd bezig geweest met MAG, welke ook exclusief voor de PlayStation 3 is uitgekomen en we mogen vanaf 20 april aanstaande aan de slag met een nieuw epos van SOCOM.

Voor de zomer krijgen we nog twee exclusieve PlayStation 3 games. Ontwikkelaar Level-5 komt met White Knight Chronicles 2 in de maand mei. Deze RPG bevat de eerste volledige game samen met een geheel nieuwe campagne. In Japan was de game zeer succesvol en daarom komt White Knight Chronicles 2 in Europa uit over een maand. Een exacte datum is nog niet gegeven.

Naast deze twee games komt nog een derde game naar ons toe en dat is ook een vervolg. InFamous 2 maakt zijn opwachting en krijgt zelfs een mission editor. Cole keert dus terug in InFamous 2 en er wordt verwacht dat deze game in juni in de winkels ligt.

Holiday Time

Na de zomer is het tijd voor de feestdagen, denk maar eens aan Thanksgiving in Amerika, Sinterklaas in Nederland en natuurlijk de kerstdagen over de gehele aardbol. We kunnen rond die tijd natuurlijk de meeste nieuwe games verwachten en voor de PlayStation 3 zijn er natuurlijk geen uitzonderingen.

Aan het einde van 2011, dan zitten we nog lang niet aan het einde van het FY2012, krijgen we twee games van ontwikkelaar Insomniac Games. De allereerste is een nieuw vrolijk avontuur van de helden Ratchtet & Clank in natuurlijk de gelijknamige game Ratchet & Clank: All 4 One.

Naast deze game komt dan ook de nieuwe FPS uit de exclusieve PlayStation 3 franchise Resistance eraan. In Resistance 3 mogen we het weer gaan opnemen tegen de Chimera om de aarde te beschermen. Overigens krijgen beide games van Insomniace zowel PlayStation Move- als 3D-support; de twee nieuwe technologieën die door Sony zijn geïntroduceerd voor op de PlayStation 3.

Als je denkt dat dit de enige games zijn die we kunnen verwachten, dan ben je waarschijnlijk het derde deel van Uncharted vergeten. Nathan Drake gaat met zijn maatje Sully de woestijn in tijdens een nieuw avontuur in Uncharted 3: Drake’s Deception. Deze game is nu al veelbelovend en probeert nog beter uit de verf komen dan zijn twee voorgangers.

Verder was daar de aankondiging van een nieuwe Twisted Metal. Dit is een game die zeer succesvol was op de PlayStation 1 én 2 en krijgt nu een vervolg voor op de PlayStation 3. De nieuwe Twisted Metal zal ook zeer zeker een multiplayer modus krijgen; er komen dus gekke en brute online races met deze game mee!

Dan komen we nu aan bij Team ICO. Ze zijn bezig om een bundel op de markt te brengen onder de naam ICO & Shadow of the Colossus – The Collection. Deze moet nog het daglicht zien vóór de langverwachte game The Last Guardian. Het lijkt er namelijk erg sterk op dat The Last Guardian in december dan toch eindelijk in de winkels ligt.

Naast al deze grote titels die we in het FY2012 kunnen verwachten, zijn er nog een paar die moeten verschijnen. Denk maar aan de honkbalgame MLB 12 The Show, welke alleen in Amerika een release krijgt. Daarnast staat ook Sorcery, The Workshop PlayStation Move en de multiplayer game Journey klaar om zijn opwachting te maken.

De komst van de nieuwe handheld: de NGP

Sony’s best bewaarde geheim was toch wel de nieuwe handheld, de Next Generation Prtable (NGP). Waar iedereen een vernieuwde versie van de PSP verwachtte, kondigde Sony vol trots de NGP aan met veel meer mogelijkheden dan zijn voorganger en op onze speciale NGP-pagina kan je alle details vinden van de NGP.

Volgens alle berichten krijgt de NGP voldoende games die iedereen wel graag ziet komen. Denk maar eens aan Ratchet & Clank, SOCOM, Syphon Filter, God of War, MLB The Show, SingStar en Eyepet. Verder heeft Activision al over een Call of Duty gepraat en zijn er al tech demo’s gezien van Metal Gear Solid, Dynasty Warriors, Lost Planet 2 en Yakuza.

Maar de meest aansprekende games die al zijn bevestigd voor de NGP zijn toch wel Killzone, Resistance, Uncharted en WipeOut. Succesvolle franchises op de PlayStation 3 die een game krijgen voor op de NGP. Verder worden er ook nieuwe games ontwikkeld speciaal voor de NGP, zoals Little Deviants, Gravity Daze en Reality Fighters.

It’s all started

Het is inmiddels al 5 april en dat betekend dat het FY2012 al vijf dagen bezig is voor Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI). We hebben nu alles besproken wat we tot nu weten en kunnen verwachten van Sony de aankomende twaalf maanden. Er staat heel wat op de planning en hopelijk worden al onze verwachtingen vervuld.