Sinds de aankondiging van Portal 2 probeert Valve. de developer van Portal 2, iedereen te overtuigen dat de PlayStation 3 versie de beste console versie is. Dit werd gedaan met een grote aankondiging tijdens de E3 van 2010. Zo beloofde Valve dat Portal 2 voor de PlayStation 3 een goed werkende versie zou zijn, in tegenstelling tot de The Orange Box wat door veel mensen wordt gezien als dé slechtste port naar de PlayStation 3. Ook beloofde Valve dat Portal 2 gebruikt maakt van Steamworks waardoor al je updates van Steam komen, en niet van Sony.

Steam is een populair programma voor PC-gamers waar je games kan kopen, maar ook kan chatten en achievements krijgen. Steam maakt gebruik van Steamworks, waardoor je makkelijk een server kan vinden voor multiplayer games en worden ook al je Save Games opgeslagen. Het was bekend dat PlayStation 3 versie van Portal 2 Steamworks support krijgt, maar het was onduidelijk wat voor functies de PS3-versie krijgt.

Vandaag heeft Valve duidelijk gemaakt wat Steamworks gaat doen voor de PlayStation 3. Zo wordt duidelijk dat je co-op kan spelen met Portal 2 spelers van andere consoles, inclusief de PC. Ook kan je Steam Friends bekijken, chatten en achievements krijgen via Steamworks, zonder dat je Steam vrienden achter de PS3 zitten. Ook bewaard Steam alle Save Games die je hebt in de Steam Cloud, zodat je overal, op elke PS3, verder kunt spelen. Ook kan je DLC activeren via Steam en worden al je DLC’s voor de PS3 ook geactiveerd voor de PC. Als extraatje krijg je ook een gratis PC-versie van Portal 2 als je een Steam account linkt met jouw PlayStation Network account.

Je kunt Steam bereiken via een overlay. Hiervoor moet je op de SELECT knop drukken op je controller, waardoor je in één opslag alle Steam functies kunt bekijken. Voordat je Steam kan gebruiken moet je wel je PSN-account linken met die van Steam.